Covid-19 Aşısı Yaptırmadan Önce Antikor Testi Yaptırmak Gerekli Midir?

Covid-19 Aşısı Yaptırmadan Önce Antikor Testi Yaptırmak Gerekli Midir?

Eğer Kuralına Uygun ve Bilimsel Düşünürsek:

“Gereklidir” diye yanıt vermemiz gerekir.

Çünkü, infeksiyon hastalıklarını geçiren kişilerde, geçirilen infeksiyon hastalığına karşı, vücudun özgün ve spesifik yanıtı olarak doğal bağışıklık gelişir.

Doğal bağışıklığın göstergesi de, oluşan IgG antikorlarıdır.

Kural olarak, eğer bir kişide geçirilen hastalığa karşı spesifik IgG antikorları gelişmiş ise, o kişiye aşı yapılmasına gerek yoktur.

Tabii burada, oluşan antikorların düzeyi de önemlidir.

Antikor Testi Yapılması, Gerekecek Aşı Miktarını da Ciddi Oranda Düşürecektir

Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı verilere göre, bugüne kadar Kovid-19 hastalığını geçiren kişilerin sayısı, 2 milyona doğru yükselmektedir.

Bu sayı, yapılan testlere göre belirlenen sayıdır. Toplumun tümüne test yapılmadığı için, gerçek sayıyı yansıtması oldukça güçtür.

Gerçek sayı, ancak antikor taramaları ile ortaya konulabilir. Özellikle, işyeri taraması tarzındaki tüm personelin tarandığı örneklerde, İstanbul ve Ankara gibi nüfus yoğunluğunun ve toplumsal hareketin yüksek olduğu bölgelerde, Kovid-19 antikor pozitifliği oranının artık %15- %20 düzeylerine yükseldiğini gözlemekteyiz.

Bu durumu Türkiye nüfusuna oranlayacak olursak, şu ana kadar toplumumuzun yaklaşık 12-16 milyonluk bölümünün Kovid-19 infeksiyonunu geçirdiğini ve bağışık durumda olduğunu anlayabiliriz.

Bu demektir ki, 15 milyon civarında bir nüfusa aşı gerekmeyecektir. Her kişi için 2 doz düşünürsek, yaklaşık 30 milyon doz aşıdan tasarruf edilecektir.

Bu sayı da, hiç de azımsanamayacak bir sayı demektir.

Kuralına uygun ve mantıklı olarak düşünürsek, Kovid-19 infeksiyonunu geçirmiş kişilere aşı yapılmaması gerekmektedir.

Örneğin, hepatit B aşısı yapmak için HBc IgG, kızamık aşısı için kızamık IgG bakmaktayız ve eğer IgG yeterli düzeyde pozitif ise, kişileri bağışık kabul ederek, tekrardan aşı yapmamaktayız.

Kovid-19 için de aynı politikanın izlenmesi gerektiği kanısındayız.

BAŞKA HANGİ DURUMLARDA KOVİD-19 IgG ANTİKOR TESTİ BAKILMALIDIR?

Kovid-19 IgG Antikor testinin uygulama alanlarını başlıca şöylece sıralayabiliriz:

1.Kovid-19 Aşısı Yapılmadan Önce

Yukarıda da belirtildiği üzere, aşı uygulamadan önce Kovid-19’u geçirerek doğal bağışıklık kazanmış kişilerin elenmesi amacıyla antikor bakılması gereklidir.

2.Aşı Yapılanlarda Antikor Oluştuğunu Gözlemek Amacıyla

Aşı yapılanlarda, ön çalışmalara göre % 70-% 90  üzerinde IgG antikoru oluşmaktadır. Yeterli düzeyde antikor oluşup oluşmadığını ortaya koymak amacıyla, Kovid-19 IgG antikor düzeyi bakılması gerekecektir.

3.Yeterli Antikor Düzeyi Oluşmayan Ya Da Hiç Oluşmayan Kişilerde

 %10 civarında bir grubun, hastalığı geçirmesine rağmen, çeşitli nedenlerle antikor oluşturamadığını ya da düşük düzeyde oluşturduğunu görmekteyiz.

Bu durumdaki kişilerin, muhtemelen tekrarlanan aşılarla, ya da değiştirilen aşılarla tekrardan aşılanma çalışmaları olacaktır. Doğal olarak, periyodik şekilde Kovid-19 IgG antikor ölçümleri de olacaktır.

Hangi Antikor Testleri Güvenilir Durumdadır?

Dünyada şu anda, 20’ye yakın önemli firma Kovid-19 IgG antikor testleri üretmektedir.

Belirtilen sayı, kantitatif yani sayısal sonuç veren ELISA ve kemiluminisans (CLIA) yöntemle üretim yapan firmaların sayısıdır.

Zaten, bizim için gerekli olan testler de, sayısal sonuç veren testlerdir. Çünkü, aşı uygulanan kişilerde oluşan bağışıklık düzeyinin yeterliliği, sayısal sonuçlarla ortaya konulabilecektir.

Kullanılan ELISA veya kemiluminisans yöntem kitlerin CE veya FDA onayı olması bir kalite güvencesidir.

Karşılaştırmalı Kovid-19 IgG antikor çalışmalarında, ELISA ile CLIA yöntemleri arasında önemli fark görülmediğini söyleyebiliriz. Testin duyarlılığını ortaya koyan başlıca faktör, Kovid-19 infeksiyonunu geçirme evresidir. Eğer, infeksiyonun 5.-10.  günü içinde antikor testi yapılıyorsa, duyarlılık her iki yöntemde de düşüktür. 14. günden sonra duyarlılık %90’lara yaklaşmaktadır. İnfeksiyonun 21. gününden sonra ise, Kovid-19 IgG antikor testinin duyarlılığı %95- %100’leri bulmaktadır.

Hızlı (rapid) test kategorisine giren testler bu kapsam içinde değildir. Hızlı antikor testi üreten pek çok firma vardır. Ancak, bu testlerin hem doğruluk oranları çok düşüktür, hem de sayısal sonuç veremezler. Dolayısıyla da, ne aşıdan öncesi için, ne de aşı sonrası takip için kullanılamazlar.

Kullanılacak test, ELISA ya da CLIA yöntemine sahip, kantitatif (sayısal) sonuç veren Kovid-19 IgG Antikor testi olmalıdır.

 

 

Prof. Dr. Paşa Göktaş

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Mikrobiyoloji Uzmanı

 

Gelisimlab.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.