7 Maddede Balık Yağı

7 Maddede Balık Yağı

 

Omega 3 , hücrelerimizi çevreleyen hücre zarının yapısında bulunan, fakat vücutta üretilemeyen yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar, vücudumuzda belli oranda bulunmazsa, hücre zarı geçirgenliği bozulur ve ihtiyacımız olan vitaminler, mineraller, proteinler ve hatta oksijen yeterli düzeyde hücre içine giremez. Dolayısıyla kalp, beyin, kas ve iskelet sistemi; göz, cilt ve ruh sağlığımız için Omega 3 alımına çok çok dikkat etmeliyiz.

 

 

 

     -Sıklıkla merak edilen konular;

 

1)   Balık tüketerek veya bitkisel kaynaklardan bu ihtiyacımı tamamlayabilir miyim?

-Somon, sardalya, ton ve uskumru gibi soğuk deniz balıklarında omega oranı yüksektir fakat denizlerdeki ağır metal kirliliğinden dolayı, güvenli Omega 3 aldığımıza emin olamayız.

-Ceviz, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeleri destek olarak tüketebilirsiniz fakat vücudunuz için gerekli miktarda Omega 3'ü bitkisel kaynaklardan tamamlamak mümkün olmamaktadır.

 

2)   Omega3 takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir.?

Omega3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermeme durumu test edilmiş  ve bunun IFOS sertifikalı olarak belgelenmiş olması gerekir.

Soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş Omega3 ün aktif madde yüzdesi daha yüksektir, bu yöntemle üretilen ürünler tercih edilmelidir.

Omega 3 EPA ve DHA yağ asitlerinden oluşur.Doğru bir Omega 3 seçimi yapmak istiyorsanız;

➡️Kalp ve damar ,kas ve iskelet sistemi sağlığınızı korumak, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenlemek için EPA,

➡️Beyin sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, dikkat ve konsantrasyonu artırmak ve göz sağlığı için DHA oranı yüksek ürünler tercih etmelisiniz.

Aldığınız Omega 3'ün vücudunuza girdikten sonra, maksimum düzeyde emiliminin olması da mühimdir. Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla  biyoyararlanımı daha yüksektir.

 

3)   Omega 3 kilo aldırır mı?

Hayır! Tam tersine omega3 kullanımının insülin direncine olumlu katkısından dolayı diyet listelerinde yer alır.

 

4)   Omega 3 kullanımına yazın ara verilir mi?

Eskiden üretilen balık yağı preparatları, morina balığının karaciğer yağından elde edilen ve yüksek miktarda A ve D vitamini içeren ürünlerdi. Günümüzde yazın da kullanabileceğiniz Omega 3 çeşidi bir hayli fazla, bu sebeple yazın ürün kullanımına ara verilmesi gerekmiyor.

 

5)   Gebelikte Omega 3 kullanılır mı?

Evet, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gebelikte alınan DHA çok önemlidir.Anneleri doğum sonrası depresyondan korurken, bebeğin beyin ve göz gelişiminde etkilidir.

 

6)   Günlük alınması gereken Omega 3 miktarı nedir?

Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir, fakat kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için kullanımı durumunda bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.

 

7)   Omega 3'ün kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?

Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız veya cerrahi işlem öncesinde iseniz, Omega 3 kullanımınızı doktorunuz kesebilir veya dozunu düzenleyebilir.

 

 

Ecz. Hilal Nesrin Elbir

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.