Havuzlara Dikkat
Özellikle kontrolsüz pH seviyelerine sahip havuzlarda yüzmenin, diş minesinde erozyona yol açarak hassasiyet, renk değişimi ve çürük riskini artırdığını belirtti.
Yapılan araştırmalarda otizmin sebepleri hakkında birçok görüş vardı. Bunlardan en önemlisi ise ‘aşıların’ otizme sebep olduğu yönündeki yaygın inanış. Bu durumu savunan birçok kişiyi de ilgilendirecek çok önemli bir çalışma yayınlandı.
Princeton Üniversitesi ve Simons Foundation un hazırladığı raporda, bu durumun DNA kökenli olduğu açıklandı. Bilim insanlarının yaptığı derin insan genom analizlerinde, hastalığa ait risk faktörlerini tanımladı. Çalışmada gen havuzundan 100 milyon gen etkileşimine bakıldı ve Otizm ile doğrudan ya da potansiyel ilişkili 2500 gen tespit edildi. Çalışma içeriğinde, genlerin beyin fonksiyonları üzerinde hangi moleküler döngülerde
bulunduğuna bakıldı.
Projeyi yürüten Arjun Krtishnan yaptığı açıklamada “Bu genlerin tespitinden sonra bundan sonraki aşamada hastalığın genetik temelini oluşturup, tedavi teknikleri üzerinde yoğunlaşacağız” dedi.
Kaynak : Krishnan A, Zhang R, Yao V, et al. Genome-Wide Prediction and Functional Characterization of the Genetic Basis of Autism Spectrum Disorder. Nature Neuroscience. 2016.
Özellikle kontrolsüz pH seviyelerine sahip havuzlarda yüzmenin, diş minesinde erozyona yol açarak hassasiyet, renk değişimi ve çürük riskini artırdığını belirtti.
Hastalık Değil Farklılık
Kenelerin vücudu tek parça halindedir; ön kısımda konakçıya tutunup deriye sokulan ağız parçaları bulunur.
Gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Uzm. Dr. Erkut Coşkun
Nabız, kalbin dakikadaki atış sayısıdır. Yetişkin ve sağlıklı bireylerde olması beklenen nabız değeri, kalp atış hızının dakikada 60 ila 100 atış arasında olmasıdır.