Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

1.Böbrek Yetmezliğinin Önemli Bir Nedeni: Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon böbrek içindeki ince damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığa neden olur. Artan kan basıncından dolayı böbrekler küçülerek işlevini yitirir ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu yüzden tansiyon sık kontrol gerektiren bir tetkiktir. Ancak koldan ölçülen tansiyon bazen normal değerlerde çıkarak kişiyi yanıltabilir. Gerçek değeri idrardaki protein kaçağı net olarak gösterebilir. İdrarda protein oranını gösteren test Türkiye'nin her yerinde yapılabilir. Yüksek tansiyonun kontrol altına alındığı durumlarda böbrek yetmezliği riski büyük oranda düşer. Öte yandan yüksek tansiyon, toplumdaki genel kanının aksine kalp hastalıklarının sonucunda ortaya çıkmaz. Nedeni bilinen yüksek tansiyon hastalıkları çoğunlukla böbrek hastalıklarına bağlı olarak görülür.

2.Bir Diğer Böbrek Yetmezliği Nedeni: Diyabet

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönem böbrek yetmezliğinin en baskın nedeni diyabet hastalığı... Diyabetin dünya genelinde görülme oranının 2002'de yüzde 7.2 iken, bugün yüzde 12'nin üzerine çıkmış durumda. Sinsi bir hastalık olan tip 2 diyabet, tıpkı kan basıncı yüksekliğinde olduğu gibi böbrek içindeki incecik damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığı yol açar. Tüm organları ve damarları etkileyen diyabet, kontrol altına alınmadığı zaman damarsal bir yapıya sahip böbreklerde hasar yaratır. Bu hasara bağlı olarak böbreğin glomerül denilen yapısında değişiklikler meydana gelir ve sıvı akışı, hormon yapımı ile elektrolit dengesi bozulur.

3.Fazla Kilo

Fazla kilolu olmak böbreğin içinde yer alan kılcal damarlardaki basıncı artırarak idrarda protein kaçağına yol açar. Bu sorun kimi zaman tip 2 diyabet, kimi zaman da yüksek tansiyonla beraber görülebilir. Kilo vermek damarlardaki yükü azaltır ve böbrekleri korur.

4.60 Yaşın Üzerinde Olmak

Yaş ilerledikçe vücuttaki tüm damarlar yaşlanır. Doğal olarak kılcal damarlardan çok zengin olan böbrekler de bu süreçten çok etkilenir. Damar sertliği arttıkça, böbreklerin süzme işlevi de yavaşlar.

5.Tek Böbrekli Doğmak

Tek böbrekli kişiler dikkat ettikleri sürece ömürlerinin sonuna kadar sağlıklı yaşayabilirler. Ancak susuz kalmamaya, aşırı tuz ve bilinçsiz ilaç tüketmemeye özellikle dikkat etmeleri gerekir.

6.Sigara Alışkanlığı Da Böbrek Yetmezliği Nedeni

Sigara böbrek içinde yer alan kılcal damarlardaki dolaşımı yavaşlatır ve oksijen miktarını azaltır. Bir başka deyişle yüksek kan basıncına benzer şekilde damarlar üzerinde olumsuz etki yaratarak böbrek yetmezliği riskini artırır.

7.Genetik Faktörler

Böbrek hastalıkları genetik geçişli de olabilir. Böbreklerde kist oluşumu, idrar kanallarında tıkanıklık, geri kaçak veya böbrek boyutlarının küçük oluşu gibi yapısal değişiklikler ailenin birçok bireyinde gözlenebilir. Tekrarlayan böbrek taşları da yine kalıtsal özellik gösterebilir.

8.Glomerülonefrit ve Pyelonefrit

Bağışıklık sistemi ile ilgili bazı hastalıklar, kullanılan ilaçların yan etkileri ya da enfeksiyonlar, böbreğin antijenik yapısını değiştirir. Vücudu savunan yapılar, böbrekteki bu değişiklik nedeniyle organı yabancı olarak kabul ederek ona saldırmaya başlar. Erken dönemde fark edilmeyen bu durum ilerleyen yıllarda böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu hastalığa "glomerülonefrit" denir.

"Pyelonefrit" ise özellikle böbreklerde taş hastalığı varlığı veya anatomik bir bozukluk nedeniyle gelişen böbrek toplama sistemi iltihabıdır. Ataklar halinde tekrarlanarak son dönem böbrek yetmezliğine neden olabilir. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse böbreklerin küçülmesi ve böbrek yetmezliği kaçınılmazdır.

9.Anomaliler

Doğuştan gelen böbrek anomalileri de böbrek yetmezliğinin sık rastlanan nedenleri arasında yer alır. Vezikoüreteral Reflü (VUR) olarak adlandırılan ve idrarın böbreğe geri kaçması olarak açıklanabilen bu hastalık özellikle çocuklarda böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olarak gösterilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu, altına kaçırma, ateşlenme ile belirti veren VUR hastalığı, erken teşhisle tedavi edilebilirken, geç kalınması durumunda ise ergenlik çağında böbrek yetmezliği ile hekime başvurulmasına neden oluyor.

 

Acıbadem Sağlık Grubu

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.