Avokado

Avokado, zengin kremalı bir tada sahip armut biçimli bir meyvedir. Yüksek düzeyde iyi yağ içeriği ve son derece düşük kolesterol düzeyi nedeniyle sağlık açısından dikkat çekmiştir.

Avokado “süper yiyecek” olarak kabul edilir ve çeşitli besinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan bir türdür.

Avokadolar potasyum açısından zengindir ve genel sağlık için hayati derecede önemli olan potasyum sodyum oranını başarılı bir şekilde dengelerler. Yapılan bir araştırmaya göre avokado kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez, fosfor ve çinko içerir.

AVOKADONUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Sağlıklı kalp

Avokadolarda bulunan beta-sitosterol, sağlıklı kolesterol düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.  Günlük olarak avokado yiyenler, damar sertliğinden korunabilirler.

  • Yüksek potasyum

Yüksek potasyum seviyesi, hipertansiyona karşı mücadelede avokadoyu güçlü bir meyve yapar. Yapılan bir araştırmaya göre, potasyum açısından zengin gıdalar arterlerin sertleşmesi olan patojenik kalsifikasyonları azaltabilir. Avokado ve muz gibi potasyum açısından zengin besinler tüketmenin kan damarlarınndaki gerginliğini azaltarak kan basıncını düzenler.

  • Sindirime yardımcı olur

Avokado bağırsak için rahatlatıcıdır. Sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayan çözünür ve çözünmeyen lifler içerirler. Bu tip lifler sindirim için çok önemlidir. Mideyi ve sindirim sularınının uyarılmasıda yardımcı olur, böylece besinler en etkili ve hızlı bir şekilde emilir. 

  • Görmeyi geliştirir

Avokado, gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Avokado, gözlerinizi kataraktlara, yaşla ilgili göz hastalıklarına ve maküler dejenerasyona karşı korumaya yardımcı olan lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir. 

  • Cilt ve saç bakımı

Avokado, sağlıklı bir cildi korumak için yararlı olan besinleri içinde bulundurur. Kuru, çatlamış veya hasarlı olan cildi düzenlemeye yardımcı olur. Cildi temel vitaminler ile besleyebildikleri ve ışıltılı hale getirdikleri için çeşitli kozmetik ürünlerde de kullanımı yaygındır. Ayrıca, kuru ve yıpranmış saçların beslenmesinde de rol oynar. 

  • Artirit tedavisi

Avokadonun anti-enflamatuar özellikleri belki de en değerli niteliklerinden birisidir. İçerdiği geniş fitokimyasallar, flavonoidler, karotenoidler, fitosteroller, yağlı alkoller ve omega-3 yağ asitleri sayesinde, dokularda, eklemlerde ve kaslarda iltihaplanmayı önler. 

  • Kötü nefesleri önler

Hazımsızlık veya mide rahatsızlığından kaynaklanan kötü nefesi önlemeye yardımcı olur. Siyatroz sindirim sağlığını iyileştirerek ortadan kaldırılabilir. Avokadolarda bulunan antibakteriyel ve antioksidan flavonoidler ağızda bulunan ve ağız kokusuna neden olabilecek bakterileri de öldürür.

  • Karaciğeri korur

Karaciğer hasarını azaltmada çok iyidir. Karaciğerin sağlığını iyileştirmede yardımcı olan bazı organik bileşiklere sahiptir.

  • Böbrek sağlığı

Diyet, kronik böbrek hastalıkları olanlarda mineral ve sıvı dengesinin korunmada önemli bir rol oynar. Potasyum normal bir kalp hızının korunmasında yardımcı olan minerallerdendir. Avokadolar iyi bir potasyum kaynağıdır ve diyetinize dahil olmaları da başka faydalar sağlayabilir. 

  • K vitamini eksikliği

K vitamini eksikliği çok yaygın değildir, ancak yenidoğanlarda görülme sıklığı çok yüksektir. K vitamini eksikliği (VKDB) olarak bilinen bir kanama bozukluğuna yol açabilir. Bu çoğunlukla hamilelik sırasında yetersiz K vitamini alımından kaynaklanır. Avokadonun hamile bir kadında beslenmesine dahil edilebilir. Avokado, çok yüksek miktarda K vitaminine sahip nadir meyvelerden biridir.

  • Hamilelikte sabah bulantısını önler

Hamilelik sırasında, sabah bulantısı çok yaygındır. Avokado, bulantı ve kusmayı azaltmak için yaygın olarak kullanılan B6 vitamini içerdiğinden, mide bulantısını önlemeye yardımcı olur.

  • Yaşlanma karşıtı

Avokado tüketmek ve cilde saf nemlendirici avokado yağı uygulama da sağlıklı yaşlanma ile ilgilidir. Antioksidan özelliklere sahip lutein ve zeaksantin gibi bileşikleri içerir. Lutein ve zeaksantinin, cildi hem UV ışınlarından hem de radyasyondan koruyarak yaşlanma sürecinin belirtilerini azaltabileceğini göstermektedir.

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.