Havuza Girerken Tekrar Düşünün

Havuza Girerken Tekrar Düşünün

Yaz aylarında serinlemek için girilen havuzların, temiz olmaması insan sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Havuzlar; pek çok kişinin kullanımına açık olması, su deviniminin yeterli olmaması, yeterince klorlanmaması ve suyunun yeterince filtre edilmemesi sebebiyle ciddi enfeksiyon kaynağı olabilir. Yüzme havuzları havaya ve çevreye açık olduklarından, dışarıdan gelen mikroplara (bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi) maruz kalırlar. Hastalıklara sebep olan bu mikroplar rüzgâr veya daha da önemlisi yüzücüler tarafından havuza taşınırlar. 

 

Havuza girenleri en çok etkileyen enfeksiyonlar; bakteriyel, viral ya da parazit kökenli mide-barsak sistemi enfeksiyonlarıdır. Havuz suyuna karışan bu mikroorganizmalar birkaç saatten birkaç güne kadar canlılığını sürdürüp, çok az miktarda su yutulmasıyla bile duyarlı insanları enfekte edebilir.

 

 

Havuz ve denizden bulaşan hastalıklar

 

Viral ve Bakteriyel hastalıklar 

 

Havuz yoluyla en sık bulaşan hastalıkların başında rota virüsü, nörovirus, enterovirus ile hepatit A gibi viral hastalıklar gelir. Ayrıca salmonella, şigella ve E. coli gibi bakteriyel etkene bağlı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra cyriptosporidium, amip ve giardia gibi tek hücreli etkenler ile kıl kurdu gibi barsak parazitleri de görülebilir. 

 

Havuzdan bulaşan mide-barsak enfeksiyonları genellikle kusma ve hafif ateş ile başlar, ishal ve karın ağrısıyla devam eder. Bu aşamada belirtilere yönelik tedavi yaklaşımları ve diyet ile çoğu hastalık kontrol altına alınabilir. Mide-barsak enfeksiyonlarının en dramatik tablosunu ise kusma ve ishal yoluyla oluşan sıvı-elektrolit kaybı oluşturur. Kusma ile ishal durdurucu ilaçların ve antibiyotiklerin bu hastalarda faydası olmayacağı gibi, yan etkileri daha fazla olabilir. Bu nedenle sıvı elektrolit dengesini sağlamaya yönelik diyet uygulamaları çok daha önem taşır

 

 

Göz Enfeksiyonları 

 

Suyun direkt tahrişi, alerjik reaksiyon ya da içerdiği mikroorganizmaların etkisi ile göz kapağının iltihaplanması şeklinde görülür. Gözde kızarıklık, yanma, batma, çapaklanma gibi yakınmalara yol açar. 

 

 

Kulak Enfeksiyonları (Yüzücü Kulağı)

 

Yazın hava sıcaklığının artmasıyla birlikte ortaya çıkan nem, hassas olan dış kulakta enfeksiyona zemin hazırlar. Havuz suyundan kulağa giren mantar, bakteri, virüsler kulakta enfeksiyona yol açabilirler. Önce kaşıntı daha sonra iltihaplı-pis kokulu akıntı şeklinde kendini gösterir. Kulak ağrısı ve ateş, kusma da diğer belirtilerdir. Kulak enfeksiyonu zamanla işitme kaybına yol açabilir.

 

 

İdrar Yolu Enfeksiyonları

 

Özellikle kız çocuklarının dar mayo ile uzun süre havuzda vakit geçirmeleri idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır. Sık ve ağrılı idrar yapmaktan karın ağrısı, ateş ve kusmaya kadar değişik belirtiler ile kendini gösterebilir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla karın ağrısı ve ağrılı idrar yapma şeklinde yaşam konforunu etkileyen bir durum olmakla birlikte, uygun şekilde tedavi edilmediğinde böbrek kaybı ve diyalize kadar uzayabilen kötü sonuçlara da yol açabilir. 

 

 

Mantar Enfeksiyonları

 

Genel kullanıma açık, yeteri kadar temizlenmeyen havuz, banyo ve tuvalet gibi yerlerden, terlik, havlu gibi eşyaların ortak kullanılmasından kaynaklanabilir. Kaşıntılı, kızarık veya beyaz kabuklu görünümde olan cilt mantarı ikincil cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. 

 

 

Korunma: 

 

       Hijyen için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği yüzme havuzları tercih edilmeli, ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girilmemeli, havuzda su yutmamaya dikkat edilmelidir.

       Bir yaşından küçük çocuklar havuza sokulmamalıdır.

      Gözü koruyan gözlük ve kulağa su kaçmasını engelleyecek kulak tıpası kullanılmalıdır.

       Islak mayolardan olabildiğince kısa sürede kurtulmak gerekir.

       Havlu, terlik gibi eşyaları ortak kullanmaktan sakınılmalıdır.

       Havuzdan ziyade deniz tercih edilmelidir. 

       Enfeksiyonlar sıklıkla antibiyotikler ile tedavi edilir. Bu noktada mutlaka hekim kontrolünde ve gerektiğinde antibiyotik kullanılmalıdır.

Dr Mehmet Uluğ/Vatan Medipol Ünv. Yayınları

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.