Ceviz

Sağlıklı yağ, protein ve lif kaynağı olan cevizin faydaları çok fazladır.  Kilo dengesini sağlarken kalp ve kemik sağlığını iyileştirici fayda sağlar.

Ceviz ağacında yetişmiş tek tohumlu, yuvarlak, sert ve kabuklu meyveye ceviz denir. Cevizin faydaları sağlık üzerinde oldukça etkilidir. 

Çorbalara, salatalara, unlu mamullere ve makarnalara da eklenebilir bir besin olan ceviz; magnezyum, demir gibi mineraller, sodyum, potasyum, çinko, C vitamini, B vitaminleri içerir. Ceviz çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca linoleik asit adı verilen omega-6 yağ asidi bakımından da zengindir.

Cevizin yararları saymakla bitmez. 

• Kanseri önlemeye yardımcı olan besinlerden biri olan ceviz, birçok hastalığı önlemeye yardımcı özellikler taşır. 

• Omega 3 yağ asitleri kalp sağlığına iyileştirmeye faydaları olarak görülür.  Cevizin içerisinde de bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olunur. Omega 3 yağ asitleri selenyum ve iyot ile birlikte beynin optimum düzeyde çalışmasına katkıda bulunur.  

• Cevizin faydaları arasında bunama ve epilepsi gibi rahatsızlıklardan uzaklaştırması da bulunmaktadır. Bu nedenle cevizin faydaları kalp sağlığının sağlanması ve korunmasında etki gösterir.  

• Ceviz tokluk hissi verir. Bu durum kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. 

• Ceviz aynı zamanda metabolizmayı iyileştirir. Ceviz, vücuda bakır, kalsiyum, demir, selenyum, çinko gibi mineraller sağlar.  Büyüme ve gelişme, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunur.  

• Cevizin faydaları düzenli tüketildiğinde artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltte kırışıklık oluşumunu önler. 

• Ceviz tüketimi melatonin kan seviyesini yükseltir ve uykuya sebep olur.  Bu nedenle uyku iyileştirilmesine katkı sağlar. 

• Antioksidan bakımından zenginlikte böğürtlenden sonra 2. Sırada olan ceviz, bu antioksidanlar sayesinde kimyasallardan kaynaklanan karaciğer hasarını gidemeye ve önlemeye katkı sağlar

• Cevizin faydalarından biri de enflamasyonu azaltıyor olmasıdır. Enflamasyon,  tip 2 diyabet, alzheimer, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenidir ve oksidatif strese neden olabilir.

• Bağırsakta bulunan faydalı bakteriler iltihaplanmaya yönelik koruma gösterdikleri tespit edilen bileşiklere dönüşür. Omega 3 yağ, magnezyum ve ceviz içerisinde bulunan amino asit iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. 

 

Npistanbul.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.