Bu Yazıcı Ameliyat Esnasında Doku Üretiyor

Bu Yazıcı Ameliyat Esnasında Doku Üretiyor

 

Avusturalyalı araştırmacılar ve cerrahlar tarafından geliştirilen Biopen, aslında bir 3D yazıcı.

 

Hidrojel mürekkep ve kök hücre ile yazım yapan Biopen, ameliyat esnasında kıkırdak doku üretmesiyle geleceğin teknolojisinin en önemli adımlarından birini atmış oldu.

 

 

3 boyutlu yazıcılar sağlık alanında da çok önemli bir yere sahip olacağını daha önce birçok kez kanıtlamıştı. Şimdiyse BioPen yardımıyla artık doktorlar ameliyat sırasında kıkırdak doku üretebilecekler.

 

BioPen, yazım sırasında hidrojel biyo-mürekkep ve kök hücrelerden faydalanıyor. Ameliyat sırasında kullanılmak için geliştirilen cihaz cerrahlara kıkırdak doku üretme fırsatı tanıyor. Cihazın özellikle ameliyat sırasında kullanılmasının sebebiyse her insanın farklı doku yapılarına sahip olması.

 

ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) bilim insanları ve Melbourne'da bulunan St Vincent's Hastanesi'nin cerrahlarının iş birliğinde geliştirilen cihaz hakkında Prof Peter Choong, "Bu tür cihazların geliştirilmesi ancak bilim insanları ve klinisyenler arasındaki iş birliğiyle mümkün olabilir." ifadelerini kullanıyor.

 

3D yazıcıların neler yapabileceğini tekrar gösteren BioPen'in ilk prototipinden oldukça başarılı sonuçlar da elde edildi.

 

BioPen'in ürettiği hücrelerin hayatta kalma oranı %97 olarak ölçüldü.

Kalem, uygulanabilirlik testlerinden başarılı sonuçlar almaya devam ettiği takdirde 3D yazıcılar ve sağlık alanlarında çok önemli bir yere sahip olacak.

 

 

ABC News

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.