Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

 

8 Mart’ın Dünyadaki Hikayesi:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Bu özel gün, İnsan Hakları temelinde, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmıştır. 

8 Mart’ın hikayesinde, 8 Mart 1857’de  New York’ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçinin, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlaması ve bunun için kadın işçilerin örgütlenmesi ve o güne kadar yapılmış olan en büyük kadın eylemlerinden birini gerçekleştirmeleri vardır. Eylemi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmiş, bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129'u yanarak yaşamını yitirmiştir. Dünyada bu çok anlamlı günün kutlanmasını öneren ve ön ayak olan isimler Alman Clara Zetkin ve Rus Rosa Luxemburg'dur. İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır sorusunun yanıtı ve  hep bilinmeyen 8 Mart'ın hikayesi bu şekildedir.

Uluslararası anlamda ilk Emekçi Kadınlar Günü 19 Mart 1911’de Avrupa’da düzenlenmiştir. Söz konusu yıllarda neredeyse hiçbir ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemişti. Bu sebeple, pek çok ülkede eş zamanlı kutlanacak bu günün temel olarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için verilen ilk mücadele olmuştur. Bunu, kadınlara iş ve mesleki eğitim verilmesi, çalışma alanlarında kadın-erkek eşitliği sağlanmasını talep edilmesi izlemiştir. Rusya’da ise  bu özel gün ilk defa 8 Mart 1913 tarihinde Çarlık Rusyası şartlarında gündeme gelmiştir. Söz konusu etkinlikte Clara Zetkin kadın mücadelesinin dayanışma duygularını ifade eden ilk Rus Kadın olmuştur. 

 

 “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” Bu sözler Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e aittir. Söylediklerinde mübalağa yok. Zira Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri de Türk kadınıdır. 

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.   

 

8 Mart 2019 Cuma günü Astrolojik Olarak Gökyüzü Bize Hangi Mesajları İletiyor?

Gece 01:30 civarında Koç burcuna henüz geçmiş olan Ay ilk açısını Koç burcundaki Kiron ile birleşerek yapıyor. Gün içerisinde ise irtibatta olacağı sadece bir gezegen var o da Venüs. Ay ile Kova burcundaki Venüs arasındaki 60’lık uyumlu açı öğleden sonra 15:30 civarında kesinleşiyor. 

Şimdi gelin hep birlikte 8 Mart 2019 Cuma gününün bu gökyüzü hareketleri yorumlamaya çalışalım:

Hatırlayacak olursanız “Eczacıdan Sağlık’ta” ilk yayınlanan yazım Koç burcuna henüz geçmiş olan Kiron ile ilgiliydi. Uzun uzun Kiron’un astrolojideki anlamından bahsetmiş ve burçlara göre yerleşimlerini açıklamaya çalışmıştım. “Yaralı Şifacı” olarak bilinen Kiron, bu hayatta kendimizi eksik veya yaralı hissettiğimiz alanlarla ilgili bize ipuçları verir. Bu eksikliği farketmemize ve derinlerimizde bir yerlerde acısını veya yarasını hayatımız boyunca hissediyor olmamıza rağmen bir türlü kendimizi bu alanlarda iyileştiremeyiz; ancak kendi derdimize çare bulamazken, zaman içerisinde yaralı olduğumuz ve eksik hissettiğimiz bu konularla alakalı olarak, başkalarına çare olduğumuzu ve yaralarını iyileştirebildiğimizi keşfederiz. Kiron’un astrolojideki işleyiş sistemi bu şekildedir.

Bu yıl 8 Mart tarihinin ilk saatlerinde, astrolojide en genel ve evrensel anlamı ile Kadınları, Anneyi, Anneliği, Duyguları ve Güdüleri anlatan Ay’ın ilk açıyı Koç burcundaki Kiron ile kavuşarak yapıyor olması oldukça anlamlıdır. Koç hareket enerjisini, atılımı, cesareti, rekabeti, mücadele etmeyi ve öncü olmayı temsil eden bir burçtur. Kiron da yaralanmışlıkları ve eksik olduğumuz alanları ifade ettiğine göre demek ki kadınlar, hayata katılma ve varolma isteği içinde mücadele ederlerken, kendi haklarını arama ve savunma çabasına girdiklerinde veya atılım gerektiren her türlü konuda yaralanmalara maruz kalmaktadırlar. Yine Koç’taki Kiron’un temsil ettiklerine uygun olarak, kadınlar kendileri için bir şeyler yapmakta zorlanıp incinseler bile söz konusu başkalarının ve sevdiklerinin iyiliği olduğunda son derece atılımcı, öncü hatta gözü kara davranmaktan çekinmemektedirler. Koç’taki Kiron kadınlarda ayrıca erkek figürlerinden kaynaklanan yaralanmaları da ifade edebilir. Aileyi korumak, kurtarmak çabalamak adına kendi kadınlıklarını unutmuş olabilirler. Kiron’u açıklayan bu ifade de, kadınlarla ilgili bu özel günde kadınların durumunu anlatmak bakımından kulağa hiç yabancı gelmemektedir. 

Gökyüzü bu yıl bu özel günde, bildiğimiz bu gerçekleri bir kez daha vurgulayarak önümüze sermekle, herkesin bu temaları bir kere daha görüp anlamasını ve dikkate almasını istemektedir.  

Günün öğleden sonra kesinleşecek bir diğer açısı ise Ay ile Kova burcundaki Venüs gezegeni arasındaki sekstil açı olacaktır. Kova burcu kolektif bilince, entelektüelliğe, bilgiye ve özgürlük temalarına vurgu yapan burçtur. Venüs ise barışı, sevgiyi, ahengi, uyumu, huzuru, ilişkileri, güzellikleri ve genç kadın figürlerini temsil eden gezegendir. Ay’ın Venüs ile 60’lık destekleyici açısı hiç şüphesiz bu özel günde, astrolojinin 2 dişil gezegeni üzerinden yeryüzüne yine çok önemli mesajlar vermektedir. Genç, yaşlı her yaştaki kadına gerekli eğitim ve öğretim fırsatı sağlanmasının ve bu şekilde entelelektüel potansiyellerinin desteklenerek değerlendirilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Özgürlük çabaları sonuçsuz kalmamalı, kadınlar özgürleşmelidir. Kadınların toplam iş gücü içindeki payları yükseltilmelidir. Böylece eğitimli ve özgür kadınların toplumsal bilincin gelişimi üzerinde yaratacağı katma değer de o nispette artmış olacaktır. 

8 Mart 2019 tarihine denk gelen gökyüzü mesajlarının asla bir tesadüf olmadığının inancıyla, bu yılın tüm dünya kadınlarının ortak mücadele ilkelerine saygı gösterileceği bir yıl olmasını temenni ederek; başta ülkemin cesur, öncü ve yüce gönüllü kadınları olmak üzere, bütün Kadınlarının “Dünya Emekçi Kadınlar Gününü” kutlar; hepsini sevgiyle kucaklarım.

Özlem Şekeroğlu

Astroloji Danışmanı

@astro_ozlem_sekeroglu

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.