Güneş Lekelerine 5 Çözüm

Güneş Lekelerine 5 Çözüm

Yaz aylarının korkulu rüyası güneş lekeleri! 

 

Güneş ışınlarına uzun süre ve yüksek dozda korumasız maruz kaldığımızda cildimizde beliren lekeler estetik açıdan bireyleri olumsuz etkiliyor. 

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Bülent Bağcı, güneşin zararlı etkilerine bağlı olarak en sık rastlanan cilt lekelerinin çiller, melazma, gebelik lekelerive solar lentigo olduğunu belirtirken “Ayrıca bazı kozmetik ürünler, ilaçlar, kimyasal maddelerve bitki özsularının güneş ışınlarıyla etkileşimi sonucunda kalıcı cilt lekeleri ortaya çıkabilir. Tüm bu cilt lekelerinin oluşmasını engellemek için doğru güneşlenmeyi bilmek gerekir” diyor.

 

Güneş ışınlarının etkisiyle ortaya çıkan güneş lekelerinin tedavisi için öncelikle yüksek koruma faktörlü güneşten koruyucular kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Bülent Bağcı, güneş ışınlarının etkisini kaybetmeye başladığı ekim ayından sonra ise; leke giderici kremler, kimyasal peeling, enzimatik peeling, laser, PRP ve mezoterapi yöntemleri kullanılarak tüm bu cilt lekelerinin başarıyla tedavi edilebileceğini söylüyor. Ancak gebelik dönemine yönelik bilimsel veriler olmadığından bu uygulamaların kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Bülent Bağcı, güneş lekelerinden korunma yöntemlerini 5 başlık altında anlattı, tedavi yöntemlerine değindi:

 

Çiller

En sık yüz, el sırtı, kollar ve gövdenin üst kısımlarında yerleşen 5 mm çapında yuvarlak veya oval kahverengi lekeler. Çok açık tenli, kızıl saçlı, renkli gözlü kişilerde daha sık görülüyor. Çiller çevrelerindeki lekesiz ciltten çok daha hızlı melanin pigmenti ürettiğinden yazın güneş ışınlarının etkisiyle artıyor.

 

Solar lentigo

En sık yüz, boyun, göğüs, sırt, omuzlar ve el sırtı gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülen, çillerden çok daha büyük, yuvarlak veya oval şekilli, kahverengi veya siyah lekeler. Genellikle dışarıda çalışmak zorunda olan ve bu nedenle güneşte uzun süre kalan kişilerde ortaya çıkıyor. Açık tenli kişilerde daha fazla görülüyor.

 

Melazma

En sık alın, yanak, burun üzeri, dudak üstü, çene ve nadiren boyun ve kollarda görülen bu kahverengi lekeler kadınlar için tam bir kabus. Erkeklerde yüzde 10, kadınlarda yüzde 90 görülüyor. En sık güneşe bağlı olarak ortaya çıkan melazma yaz aylarında ve solaryum sonrasında artarken, rengi koyulaşıyor. Koyu tenli kişilerde daha sık olurken, melazmanın derinliğine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor.

 

Gebelik lekeleri

Melazmanın hamilelik döneminde görülen türü olan gebelik lekeleri, güneş ışınlarının etkisiyle belirginleşiyor. Doğum sonrası kendiliğinden iyileşebilirken, geçmeyen gebelik lekelerinin tedavisi için melazmada uygulanan tedavi uygulanıyor.

 

Bitkilere bağlı güneş lekesi

En sık yüz, boyun, gövde, kollar ve el sırtında ortaya çıkan, çizgisel veya benekli kahverengi lekeler. Cilde sürülen bazı kozmetik ürünler, parfümler ve cilde temas eden incir, havuç, limon, dereotu, kereviz gibi bitkilerin özsularının güneş ışınlarıyla etkileşimi sonrasında ortaya çıkıyor.

 

İlaçlara bağlı güneş lekesi

 

Özellikle sivilce tedavisinde kullanılan bazı oral antibiyotikler güneş ışınlarıyla etkileşime girerek ciltte yanma, kızarıklık ve soyulma yapabiliyor. Erken dönemde ilaç kesilmezse, tıbbi tedavi yapılmazsa ve güneşten koruyucu kullanılmazsa, kahverengi cilt lekeleri ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle özellikle yazın doktorunuza ve eczacınıza danışmadan bu tür bir ilaç kullanmayın.

 

 

Güneş lekelerine karşı neler yapılabilir?

 

 Güneşten koruyucu krem

Yazın her gün, 10:30-13:30 arası güneşten koruyucu krem kullanın. Kremin en az 30 faktörlü ve suya dayanıklı olmasına; üç saatte bir de tazelemeye dikkat edin. Deniz veya havuzdan çıktıktan hemen sonra, her seferinde yeniden sürün.

 

 

Leke giderici kremler

Yüzeysel melazma leke giderici kremler ile tedavi edilebiliyor. Ancak bu kremlerin bazıları güneşe karşı duyarlılığı arttırdığından gece sürün ve sabah yıkayarak cildinizden temizleyin. Aksi takdirde güneş hasarı ve yeni cilt lekelerine neden olabilirler.

 

Kimyasal peeling ve enzimatik peeling

Kimyasal peeling, cilt lekelerinin tedavisinde çok etkili, fakat yazın değil ekim ayından sonra kullanılması öneriliyor. Meyve asitleri kullanılarak yapılan yüzeysel kimyasal peeling, açık tenli kişilerde ve yüzeysel güneş lekelerinde fayda sağlıyor. Cildiniz koyu renk ise derin kimyasal peeling yaptırmayın.

 

PRP ve mezoterapi

Leke tedavisi için özel olarak hazırlanmış PRP ve mezoterapi solüsyonları, lazer tedavisi ile birlikte uygulandığında çok daha başarılı sonuçlar alınabiliyor.

 

Lazer

Dr. Bülent Bağcı, “Lazer tedavisi, açık tenli kişilerde ve koyu renkli güneş lekelerinde daha etkili oluyor. Koyu cilt rengi olanlarda lazer tedavisinin daha dikkatli yapılması gerekir” diyor

Dr. Bülent Bağcı / Ntv haber

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.