Dermokozmetik Danışmanlığı

Dermokozmetik Danışmanlığı

Doğru Dermokozmetik Danışmanlığı Basamakları

-İHTİYACI ANLAMAK

Bir kişiye cilt bakımı ile ilgili danışmanlık verirken en önemli basamak doğru soruları sorabilmektir. Kişinin başvurusunun altında yatan ve cildinde mutlu olmadığı bir veya birden fazla problemi çözebilmek için öncelikle kişinin beklentisini saptayabilmek gerekir. Servisi veren kişinin ciltte gördüğü problemler öncelikli konu değildir ve iletişimde öncelikli olarak dile getirilmemelidir. Örneğin; cildinde hafif leke problemi olduğunu fark ettiğiniz bir danışanı güneşten korunması ile ilgili yönlendirmek doğrudur. Fakat cilt problemlerini anlatırken leke görüntüsünden şikayet etmiyorsa leke tedavi edilmeye çalışılmamalıdır.

-CİLT TİPİNİ ve CİLT DURUMUNU DOĞRU ANALİZ ETMEK

                      

Bu basamakta hem danışanın ifadeleri hem de ciltte bizim ne gördüğümüz önemlidir. Ciltte akne çıkma sıklığı, gün içerisinde yaşanan yağlanmanın boyutu, nemsizlik hissi olup olmadığı, ürünlere kolayca alerjik reaksiyon verip vermediği muhakkak sorulması gereken sorulardır. Bunun yanında özellikle T bölgesi gözenek açıklığı ve siyah nokta dağılımı, nemsizlik çizgilerinin olup olmadığı, ciltte belli bölgelerde pullanma ve/veya kızarıklık olup olmadığı v.b. birçok parametre dikkatlice gözlemlenmelidir. Bunun sonucunda cilt için tip (kuru, karma, yağlı…) ve durum (nemsiz, hassas, aşırı reaktif…) belirlenmelidir.

-DAHA ÖNCE KULLANILAN VE HALİHAZIRDA ELİNDE VAR OLAN ÜRÜN LİSTESİNİ TALEP ETMEK

Bu bilgi hem daha önce o kişide çalışmayan ya da cildin olumlu/olumsuz tepki verdiği ürün formunu anlamamızı sağlar. Hem de kişinin elinde oluşturulacak protokolde kullanılabilecek ürünler var ise gereksiz ürün satışının önüne geçer.

-ÜRÜN SEÇİMİNİ DOĞRU YAPMAK

Doğru cilt tipi ve cilt durumuna karar verdikten sonra; ürün içeriklerine ve birbirleri ile etkileşimlerine hakim olmak kaydı ile ürün seçimleri yapılır. Örneğin; aknesi olan fakat aynı zamanda hassasiyeti olan bir ciltte yağlanma ve akne kontrol edilmeye çalışılırken, aynı anda ürünlerin arasına hassasiyet yatıştırmak için de bir ürün yerleştirilmelidir.

-KULLANIM ŞEKLİNİ VE SIKLIĞINI BELİRLEMEK

Bu kısım ayrıntılı şekilde anlatılmalı ve kendinize de bir kopya almak koşuluyla yazılı bir form şeklinde hazırlanmalı ve kişiye teslim edilmelidir. Oluşturulan rutindeki ürünlerin gün içinde nasıl kullanılacağı, özel saklama koşulu olup olmadığı, varsa cilt durumunu olumlu ya da olumsuz etkileyecek besinler, gıda takviyeleri ve davranışlar da bu formda yer almalıdır.

-DÜZENLİ TAKİP

Dermokozmetik danışmanlığının en önemli ve başarı getiren basamağı budur. Ürün kullanım protokolü oluştururken ciltte oluşacak değişimleri öngörmeye çalışırız. Ama bu değişim her zaman beklediğimiz gibi olmaz. Bu noktada müdahele edebiliyor olmak, başarılı bir cilt bakım rutini oluşturmanın şartıdır. Ayrıca bu geri bildirimler ürünlerin etkinliği ve etkileşimleri ile ilgili fikir sahibi olmak ve tecrübe edinmek açısından da çok değerlidir.

Bu basamaklar takip edildiğinde; servis veren eczacı, teknisyen ya da dermokozmetik uzmanı “raftan tüketiciye herhangi bir dermokozmetik ürün satan herhangi bir sağlık çalışanı kişi” kimliğinden sıyrılıp “alanına hakim danışman” kimliğiyle ön plana çıkar. E-ticaret siteleriyle, sahte dermokozmetik ürün satışıyla, yanlış blogger/influencer önermeleriyle baş edebilmek ve alanı sahiplenebilmek ancak ve ancak eczane içi sağlık profesyonellerinin konuya bakışının, ’’ürün satmaktan’’ çıkıp, “ürün ve danışmanlığı beraber sunmak” çabasına evrilmesiyle mümkün olacaktır.

Ecz. Merve Müftüoğlu / Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.