Ağız İçi yarası - Aft

Ağız İçi yarası - Aft

Ağız içi mukozasının deformasyonuyla meydana gelen yemek yeme,konuşma hatta tükürük salgısının kontrol edilememesine yol açan belirgin sınırlı beyaz-kırmızı aftöz yapılardır.

 

Toplumda her 5 kişiden birinde görülebileceği gibi görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Peki yaşam kalitemizi azaltan ağrılı sızılı bu ağız içi enfeksiyonu niçin bizim ağzımızı seçer??

 

Bağışıklık Sistemi Zayıflığı:

Genellikle ya bir hastalığın en yüksek enfektif-ateşli döneminde yada daha yeni atlatıldığı dönemde,yaşlılarda,çocuklarda,HIV-lupus gibi vücudun bağışıklık sistemine saldıran hastalıklarda sıklıkla karşılaşılır.

 

Vitamin ve Demir Eksikliği:

Özellikle B vitamini kombinasyonları,folik asit eksikliğinde ortaya çıktığı gözlemlenen ağız aftları sık tekrarlıyorsa beslenme düzeninizi gözden geçirmeli,eczacınıza danışıp bir vitamin desteği almalısınız.

 

Mekanik Etki:

Yanlışlıkla ağız içi derisini ısırmak,çok sıcak çok soğuk besin tüketmek,sert diş fırçalama alışkanlığı,ağıza takılan protez dişlerin ağız içinde yaptığı yaralamalar aft nedeni olabilir.

 

Beslenme:

Çoğu zaman Ağzınızda aft oluştuktan 1-2gün öncesine bakarsanız çok sık tuzlu asitli sirkeli yada baharatlı çerez ve yiyecekler tükettiğinizi görebilirsiniz.

 

Helicobakter Pylori:

Mide ülserine yol açan ve günümüzde çok sık rastlanan bu bakteri oral aftların ana nedeni olabilir ve tedavi edilmediği sürece ağıziçi yaralarınızdan kurtulamazsınız.

 

Bazı solunum yolu ilaçları:

İnhalasyon yani nefes yoluyla aldığımız birtakım ilaçlar kullanım sonrası ağız hijyeni sağlanmadığı takdirde aft oluşumuna neden olabilir.Bu ilaçların kullanımından sonra ağızın iyice çalkalanması yada antiseptik bir gargara veya  sprey kullanılması eczacınız tarafından önerilir.

 

Tüm bunların yanında oral aftlarla stres, sigara kullanımı, hormonal dengesizlikler gibi nedenlerle de karşılaşabiliriz.

 

Peki tedavisi mümkün müdür?

Tıp buna çare bulabilmiş mi? Tabii ki evet.. Öncelikle yaşam kalitenizi yükseltmek adına yemekle yaranın iletişimini kesmek acıyı yanmayı hafifletmek için ağız içi pomatlar kullanılır. Bu arada ağız hijyenini sağlamak içinde antiseptik antimikrobiyal sprey yada gargara tavsiye edilir. Doktorların sıklıkla reçetelerinde yer verdiği eczacınız tarafından eczanede hazırlanan majistral formüller de iyileşme sürecinde sıklıkla kullanılır. Eğer eksikliği mevcut ise B vitamini kombinasyonları tekrarlayan aftların tedavisinde mutlaka yer almalıdır.

 

 

 

Birkaç işe yarayacağını düşündüğüm tüyo da eczacınızdan:

 

Karadut şurubu: Eczanelerden kolayca temin edebileceğiniz bu ürün çok etkili bir antiseptiktir. Güçlü antioksidan özelliği ve niasin içeriği yara iyileşmesinde çok etkilidir.

 

1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı karbonat karıştırılıp gazlı bezle ağız içine yaraların üzerine sürülmesi iyileşmeyi hızlandırır.

 

Herhangi bir gıdaya karşı alerjiniz varsa bu da afta davetiye çıkarıyor olabilir. Son zamanlarda sıklıkla yediğiniz şeyleri gözden geçirip bunları keserek tedavi sürecini hızlandırabilir ve bundan sonraki dönemde daha dikkatli olabilirsiniz.

 

 

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim… 

Ecz. Esra Haneci Gerçeker

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.