Sırt Ağrıları

Sırt Ağrıları

Sırt Ağrıları

Son zamanlarda gerek yakın çevremden gerekse kliniğe başvuran hastalarımdan duyduğum şikayetlerin en popüleri kuşkusuz sırt ağrıları… ‘Böyle düğüm düğüm oldu sanki sırtım!’ ‘Sırt ağrısı artık hayatımın bir parçası ne yapsam geçmiyor.’  ‘Bir masaja mı gitsem belki de biraz rahatlatır?’ cümleleri ise bu hasta grubunun ağzından düşmüyor.

Maalesef ki yeni yüzyılla beraber stresin eksik olmadığı hayatlara merhaba dedi insanoğlu. Hep bir yerlere yetişmek zorunda kaldı, yetişmek istediği yerlere giderken trafik stresiyle tanıştı, gittikçe zorlaşan sınavlarda barajlar hep yükseldi, mesleki zorluklarla karşılaştı, gittikçe bozulan insan ilişkileri, doyumsuzluk, kronik yorgunluk… Sonuç olarak yapılan araştırmalar ülkemizdeki insanların %80’inin kronik depresyonla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Vücut mekanizması elbette ki yaşadıklarımıza kayıtsız kalamıyor.

‘Biliyor musunuz arkadaşlar…’ dedi geçenlerde master derslerimden birinde çok kıymetli bir hocam; ‘hissettğimiz her duygu vücudumuzda mutlaka kendini gösteriyor.' Yani çok mutlu olduğumuz zamanlarda cildimizin parlaması tesadüf olmadığı gibi sürekli stresli olduğumuz zamanlarda da ciddi sırt ağrıları çekmemiz tesadüf değil…

 

Halk arasında kulunç olarak bilinen, bizim için tetik noktaları ifade eden, bölgesel yada yayılan sırt ağrılarının sebebi için seçilmiş en kötü tedavi ise herhangi bir masaj salonuna gidilerek yaptırılan masajlar. Çünkü sonuç getirebilecek bir tedavi için sırtta bulunan tetik noktaları tek tek gevşetmek gerekir önce… Geleneksel bir sırt masajı sadece sırtınızda bulunan tüm tetik noktalarınızı uyandırır, aktif hale getirir, anlık rahatlama sağlar, ağrı çok daha şiddetli şekilde geri döner. Bilinçli bir ağrı tedavisi için mutlaka bir fizik tedavi rehabilitasyon kliniğinin kapısı çalınmalıdır. Doğru teşhisi aldıktan sonra tedavi biz fizyoterpistlere bırakılmalı… Bu arada, tabi ki teşhise göre değişiklik göstermekle beraber, tedaviye sizlerin de çok yakından tanıdığınız antidepresanlar mutlaka eşlik etmeli… Sırt ağrısı çeken bir hastama yapabileceğim en büyük iyiliklerden biri de, onu her gün açık havada yapacağı yarım saatlik yürüyüş seanslarına teşvik etmektir. Hastaların bu yarım saati mümkünse müzikle ve sevdikleri şeyleri düşünerek; hayal kurarak geçirmeleri seratonin seviyelerini oldukça yükseltecektir! Klinik deneyimlerime dayanarak; hastayla konuşmanın, hayatındaki mutsuzluk sebeplerini saptayarak uzaklaşmasına ikna etmenin de en kıymetli tedavi yollarından biri olduğunu söyleyebilirim.

Şiddetli ve kronik sırt ağrıları hayat kalitenizi ciddi oranda düşürür. O sebeptendir ki ağrıyla yaşamaya alışmayın, ağrıdan kurtulmak için tavsiye edilen tedavi yöntemlerine başvurun. Sırtınızdaki yükten biran önce kurtulun!

 

Fzt. Özge Düzoylum KASAPOĞLU / Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.