Koronafobi sendromu

Koronafobi sendromu

Koronafobi sendromu

Doç. Dr. Asoğlu: İnsanlarda koronafobi sendromu oluştu

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, son günlerde insanların sevdiklerini kaybetmesi ve koronavirüse yakalanacağı endişesiyle psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Asoğlu, insanlar arasında koronafobi sendromunun oluştuğunu ve bunun da psikiyatrik hastalıkları artırdığını ifade etti.

Tüm dünyada etkisi süren koronavirüs salgını nedeniyle Şanlıurfa’da son 1 yıl içinde psikolojisi bozulan kişi sayısında artış yaşandı.

cumhuriyet.com.tr nin haberine göre; Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, koronavirüs salgınında psikolojik olarak da kontrolün elde tutulması gerektiğini belirterek, "Kaygının korkuya dönüşmemesi gerekiyor" dedi.

Koronavirüsün son süreçte dünyanın en önemli gündem maddesi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Asoğlu, "Şimdiye kadar genel olarak virüsün insana yaptığı biyolojik etki konuşuldu. Ancak, bunun yanında psikolojik etkisi pek konuşulmadı. Ancak şunu unutmamamız gerekir ki insan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Koronavirüsten aşırı korkmanın neticesi olarak insanlarda koronafobinin oluştuğunu ve buna bağlı olarak çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların artığını gözlemlemekteyiz" diye konuştu.

’ÖLÜM KORKUSU KORONAFOBİYE YOL AÇIYOR’

Vaka artışlarının yükselmesiyle birlikte sevdiklerini kaybetme korkusu yaşayan insanların her geçen gün artığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, bu durumun koronafobiye yol açtığını belirterek, "Koronafobi, koronavirüs korkusuna bağlı olarak gelişen, ölüm korkusu, sevdiklerini kaybetme korkusu, iştahsızlık, uykusuzluk, kaygı, endişe, dikkati toparlamakta ya da konsantre olmakta zorluk, gibi belirtilere yol açarak, kişinin günlük yaşantısını ve işlevselliğini belirgin derecede bozmasıdır. Koronafobi ilerlediği zaman, kişi karşılaştığı tüm insanlardan virüs kapabileceğine inanabilir ve bu da paranoyaya yol açabilir" dedi.

KORKULARA FAZLA TAKILMAMAK GEREKİYOR

Koronafobinin ilerlemesine bağlı olarak temizlik takıntıları, depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Asoğlu, bu korkuların yersiz olduğunu dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bu şekilde gelen hastalarımızın psiko terapisinde öncelikle korku duygusunu ele alıyoruz. Korku duygusu, hayatımızı muhafaza etmemiz açısından yaratılışımızda var olan çok önemli bir duygumuzdur. Korku duygumuzun azı karar, çoğu zarardır. Yani iki ucu keskin bıçak gibi olarak da tanımlayabiliriz. Korku duygumuzu doğru şekilde kullandığımızda, hayatımızı muhafaza hususunda çok önemli bir rol üstlendiğini görebilmekteyiz. Her gün yaklaşık 100 binin üzerinde test yapılıyor ve sadece yaklaşık bin 500 civarında pozitif vaka çıkıyor. Yani oran, yüzde 1,5’tan bile düşük. Bu oranı tüm topluma uyarlarsak belki 100 kat daha düşük bir oran çıkacak. Koronavirüs korkusu gereğinden fazla olduğunda, koronafobiye dönüşünce kişi evden dışarı çıkamaz olup adeta hayat bir işkence haline gelebilmektedir. Kısacası koronavirüsün pozitif oranı korkulması gereken bir oran değildir. Ancak bu tedbirleri almayalım anlamına asla gelmez. Unutulmamalıdır ki; koronavirüs, aldığımız tedbirlerden asla daha güçlü değil."

Kentte yaşayanlar ise koronavirüs salgınının devam etmesinden psikolojik olarak etkilenerek sosyal yaşamlarını kısıtladıklarını ve ihtiyaç halinde psikolojik destek alacaklarını ifade etti.

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/doc-dr-asoglu-insanlarda-koronafobi-sendromu-olustu-1773605

Eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.