Kefirin İnsan Sağlığı Üzerinde Olumlu Etkileri

Kefirin İnsan Sağlığı Üzerinde Olumlu Etkileri

Yard. Doc. Dr İrem Omurtag Korkmaz 
 
Kefir, ekzopolisakkarid ve protein kompleksinden oluşan bir yapıya sahip kefir tanelerinin içinde bulunan laktik asit bakterileri ve 
maya mantarlarının sütü fermente etmesi sonucu elde edilen bir üründür. 
 
Çok yoğun bir maya ve bakteri kompleksine sahip olan kefir tanesindeki toplam maya hücresi miktarının yaklaşık 77 milyon olduğu görülmüştür. İçecek haline gelmiş olarak ise canlı hücre sayısının 1 ml kefirde 4000 ila 6 milyon arasında değiştiği rapor edilmiştir. Moleküler biyolojik yöntemlerle kefir tanesinde yapılan incelemelerde ise 10 farklı cinse ait toplam 14 farklı maya türünün bulunduğu belirlenmiştir. Bakteriler ise ağırlıklı olarak laktik asit ve kısmen de asetik asit türlerinden oluşmaktadır. Bakteriler arasında Lactobacillus kefiranofaciens türü baskın olarak yer alırken Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis ve Acetobacter gibi bakteri türleri de daha az miktarlarda tespit edilmiştir.
 
Diğer bazı fermente süt ürünlerinde de olduğu gibi kefir, kolestrol metabolizması ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibisyonu, antimikrobiyal aktivite, tümör baskılanması, yara iyileşmesinde hız artışı ve alerji ve astım hafifletilmesi ile bağışıklık sisteminin modülasyonu gibi bir dizi sağlığa yararlı etkiler ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca barsak florasını normalize etmesi sebebiyle sağlıklı veya hasta yetişkin ve çocukların kefir tüketimleri önerilmektedir.
Yapılan araştırmalarda kefirde bulunan CO2’in sindirimi kolaylaştırdığı, bazı B grubu vitaminleri sentezlediği ve oluşan laktik asidin %90’dan fazlasının hazmedilme yeteneği kolay olan bir laktik asit formu olan L(+) laktik asit olduğu gözlemlenmiştir. Kefirin mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırdığı, iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarına da iyi geldiği görülmüştür.
 
                                                       

Kefir esansiyel aminoasitlerden triptofan, minerallerden Ca ve Mg açısından zengin olması sebebiyle sinir sistemini rahatlatmada ve yüksek oranda orotik asit içermesiyle kolesterolün biyosentezini engellemede etkili olmaktadır. Rusya’ daki pediatri uzmanları kefiri sadece besin değerinin yüksekliğinden dolayı değil, diyareye karşı etkisinden dolayı da sağlıklı ve hastalıklı çocuklarda kullanılabileceğini belirtmiştir.

Kefirin sağlık üzerine olumlu etkileri yanında aynı zamanda “kefiran” olarak bilinen kefir tanesinde bulunan ekzopolisakka
rid yapının gerek gıda ürünlerinde gerekse farmasötik ürünlerde kaplama film olarak kullanım alanı da bulunmaktadır. Çok önemli fizikokimyasal ve reolojik özellikleri bulunan kefiranın biyolojik özellikleri yanında antioksidan, antitümoral, antimikrobiyal, immun sistem düzenleyici etkileri de tesbit edilmiştir. Bu sebeple son çalışmalar kefir ve kefiranın yeni ürünlerde kullanımı ile tüketici sağlığının korunmasına yönelik yeni ürünler geliştirme üzerine yoğunlaşmıştır.
 
 
 
Sonuç olarak, kefirin sağlık üzerine olumlu etkileri içeriğindeki yararlı bakteri ve mayalardan ileri gelmektedir.

Mucizevi bir mikroorganizma kompleksine sahip olan kefir tanesinin kefiran yapısının farklı endüstriyel alanlarda kullanımının mevcut olması yanında, yüksek besin değeri ve sağlık üzerine etkileri açısından prematüre bebeklerin, çocukların, bakıma muhtaç kişilerin, laktoz intolerans kişilerin ve yaşlıların kefiri tüketmeleri yararlıdır.
 
 
Bourrie BCT, Willing BP ve Cotter PD (2016) The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir. Front. Microbiol. 7:647. doi: 10.3389/fmicb.2016.00647
Garofalo C, Osimani A, Milanovi V, Aquilanti L, Filippis FD, Stellato G, Mauro SD, Turchetti B, Buzzini P, Ercolini D, Clementi F (2015) Bacteria and yeast microbiota in milk kefir grains from different Italian regions. Food Microbiology. 49:123-133. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2015.01.017
Prado MR, Blandón LM, Vandenberghe LPS, Rodrigues C, Castro GR, Thomaz-Soccol V, Soccol CR (2015) Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products. Front. Microbiol. 6:1177. doi:10.3389/fmicb.2015.01177
Yüksekdağ ZN, Beyatlı Y (2003) Kefir Mikroflorası ile Laktik Asit Bakterilerinin Metabolik, Antimikrobiyal ve Genetik Özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi 1(2): 49-69.
Zaheer Ahmed , Yanping Wang , Asif Ahmad , Salman Tariq Khan , Mehrun Nisa , Hajra Ahmad & Asma Afreen (2013) Kefir and Health: A Contemporary Perspective, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:5, 422-434, DOI: 10.1080/10408398.2010.540360
 
 

 

Yard Doç Dr İrem Omurtag Korkmaz

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.