Kaşıntılı Cilt Hastalıklarından “Uyuz”

Kaşıntılı Cilt Hastalıklarından “Uyuz”

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın sebep olduğu kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumda her sosyo ekonomik sınıftan insanda görülebilir. Uyuzun spesifik belirtileri arasında; yoğun kaşıntı (özellikle geceleri artan, sıcak duş sonrası artan nitelikte) yaygın iltihaplı papüller (sivilce benzeri kırmızı deri kabartıları) yer alır.

Kaşıntı ve papüller vücudun genelinde olabileceği gibi özellikle el parmak aralarında, el bilek iç yüzlerinde, dirseklerde, meme uçlarında, belde, cinsel organda lokalize bir şekilde de olabilir. Uyuz akarı gözle görülemez, tanı bir hekim tarafından deriden alınan kazınmış örneğin mikroskop altında analizi ile; uyuz akarı, akar yumurtası veya dışkısının tespit edilmesiyle doğrulanmalıdır. Eğer akar bulunamadıysa da hastanın uyuz olabileceği ihtimali yok sayılamaz.

Uyuz hastalığının çeşitleri;

Klasik ve Kabuklu uyuz olarak iki çeşidi vardır;

  • Kabuklu uyuz, Norveç uyuzu olarak da bilinir.
  • Klasik uyuz normal kişilerde görülürken kabuklu uyuz bağışıklık sistemi baskılanmış (AIDS hastaları, immünsupratif tedavi alan hastalar gibi) kişilerde görülür.

Klasik uyuz hastasında 10-15 akar bulunurken kabuklu uyuz hastasında bu sayı çok daha fazladır. Dolayısıyla kabuklu uyuz daha bulaşıcıdır.

Uyuz akarı insan cildine tutunduktan sonra deride tüneller kazarak ilerler ve dişi uyuz akarının deri içine yumurtalarını bırakmasıyla çoğalarak yayılır. Eğer kişi daha önceden uyuz geçirmemişse uyuz belirtilerinin başlaması 4-8 haftayı bulabilir. Ancak bu süreçte kişi uyuzu diğer insanlara bulaştırabilir. Eğer daha önceden uyuz geçiren birisine uyuz bulaştıysa belirtiler 1-4 gün gibi çok daha kısa bir zamanda başlayabilir.

Resim:Uyuz akarının mikroskop altındaki görüntüsü


Uyuz hastalığının bulaşma riski;

Uyuz çoğunlukla yakın ten temasıyla bazen de uyuzlu kişinin kullandığı havlu, battaniye, giysi gibi eşyaların bir başkası tarafından kullanılmasıyla bulaşabilir. Temas genellikle uzundur; hızlı bir el sıkışma veya kucaklaşma genellikle uyuz yaymaz. Hayvanlardaki uyuz akarı insanlarda yaşayamaz, hayvan ile yakın temas sonrası insan derisine tutunan uyuz akarı kişide cilt tahrişine ve geçici kaşıntıya sebep olur ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden ölür. Bunun sürekli tekrarlanmaması ve hayvanın konforu için uyuzlu hayvan tedavi edilmelidir.

Uyuz akarı insan vücudunda 1-2 ay boyunca yaşayabilir, ancak insan vücudundan uzakta 2-3 güne kadar yaşayabilir. Kabuklu uyuz ise insan vücudu dışında 7 güne kadar yaşayabilir.

Uyuzdan korunmak için yapılması gerekenler;

Uyuzlu kişi ile yakın temastan kaçınmak gereklidir. Ayrıca uyuz akarı ile enfekte kişinin kullandığı giysi, yatak, havlu, battaniye gibi eşyaların paylaşılmaması gereklidir. Uyuz hastası ile temaslı eşyalar var ise yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Yıkanamayacak eşyalar 3 gün ağzı sıkı bir şekilde kapalı bir poşette bekletilebilir. Kimin uyuz akarı taşıdığını anlamak hastalığın semptom vermeyen kuluçka evresinde zor olacağı için genel bir önlem olarak internetten alınan giysilerin ve mağaza kabinlerinde denenen giysilerin akar taşıma olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Deneme süresi mümkün olduğunca kısa tutulabilir. Hijyen önlemi olarak yeni alınan eşyalar kullanılmadan önce yıkanmalıdır.

 

Tedavi yöntemlerini diğer yazımda sizlerle paylaşacağım. Sağlıkla kalın…

 

Kaynaklar

 

Ecz. Aydanur SİVİŞOĞLU

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.