Ağız Kokusu hastalık belirtisi mi?

Ağız Kokusu hastalık belirtisi mi?

Bu koku da ne?  Nefesimden mi geliyor? Daha yeni dişlerimi fırçalamıştım halbuki…

Eğer siz de ağız hijyenine dikkat etmenize rağmen, sigara içmediyseniz ya da soğan yemediyseniz ve hala ağzınızda koku hissediyorsanız, bunun altta yatan tıbbi bir sebebi olabilir…

 

Enfeksiyon

Ağız içi enfeksiyon ağızda kokuya neden olabilir, eğer bundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede diş hekimine gitmenizde fayda var. Enfeksiyonun diğer belirtileri ise ağrı, ateş, şişkinlik ve ağızda acı tat şeklinde olabilir.  Ayrıca kulak burun boğaz enfeksiyonları da kötü kokulu nefese neden olabilirler.

 

 

Beslenme

Yeme alışkanlıkları, kötü kokulu nefese sebep olabiliyor. Nasıl mı?

Uzun süreli açlıkla ve tüm karbonhidratları keserek yapılan hatalı diyetlerde keton cisimleri sayısı artmakta ve bu durum ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır.

 

 

Diyabet

Diyabet kontrol altınsa alınmadığında, ağız kokusu yapabilir. Diyabetli kimselerde ağızda aseton kokusu hissedilebilir. Bu durum yine keton cisimlerinin kanda fazla olmasıyla alakalı bir durumdur. Ayrıca ketonların aşırı yükselmesiyle Diyabetik Ketoasidoz denen bir hastalık ortaya çıkabilir ve bu durum hayati önem taşır.

 

 

Ağız Kuruluğu

Ağız kuruluğu normalde geceleri sık karşılaşılan bir durumdur öyle ki sabah kötü nefesle uyanmamızın sebebi de gece boyunca ağız içi tükürük salgısının azalmış olmasıdır. Eğer ağzı açık uyuduysanız tablo daha da kötüleşir. Mayo Clinic’in araştırmasında, tükürük salgısının ağız içinde kötü kokuya sebep olabilecek küçük parçaların uzaklaştırılmasında etkili olduğu ve ağız içini temizlediği ispatlanmıştır.  Sürekli ağız kuruluğu yaşayan kimselerin tükürük bezlerini mutlaka muayene ettirmesi, altta yatan başka bir hastalığın da araştırılması gerekir.

 

 İlaçlar

Bazı ilaçlar da ağız kokusuna neden olabilir. Yan etki olarak ağız kokusu yapan ilaçlara örnek olarak, kardiyak hastalarda kullanılan göğüs ağrı ilaçları, nitratlar, bazı kemoterapi ilaçları ve trankilizianlar (yatıştırıcı ilaçlar) verilebilir.

 

Bademcik taşları

Boğazınızın gerisinde bir sertlik hissediyor musunuz? Bu bademcik taşı olabilir, zararsız olsalar bile ağızda kötü kokuya sebep olabilen bu taşlar, bademcik çukurlarına bakterilerin yerleşmesi, metabolizma artıklarının birikmesi, iltihaplı bademcik hastalıkları sonrası, magnezyum ve kalsiyum tuzlarının birikmesiyle oluşur. Çoğunlukla aşırı ağız kokusuna neden olurlar.

 

Reflü

Asit reflü dediğimiz hastalık, özofagus normalde yiyecekleri tek yönlü iletirken, mide asidinin geri yukarı kaçması hastalığıdır. Gastroözofajiyal reflü olarak da adlandırılan bu hastalıkta ağızda mide yanması, acı bir tat, ağız kokusu, yutkunma güçlüğü, hatta iştah kaybı görülebilir. 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.