Huzurumuza Huzur Katan “Yasemin Çiçeği

Huzurumuza Huzur Katan “Yasemin Çiçeği"

Sakinleştirici, dindirici ve huzur verici şöhreti ile bilinen “yasemin” bitkisini biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Çok çok eskilerden beri yasemin bitkisi ister tıbbi, ister kozmetik açıdan kullanılmaktadır;

Mesela yüzyıllar boyunca bu bitkinin yapraklarını kaynatıp lapa haline getirip yara üzerine sürerlermiş. Çünkü hem yara iyileştirmesini hızlandırdığı hem de leke oluşmasını engelleyebildiği düşünülürmüş.

Aynı zamanda baş ağrılarına ve sinüzite derman olduğunu düşündükleri için yasemin çiçeklerini kurutup tütsü gibi yakarlarmış.

Hindistan'da yasemin kokusunun laktasyonu arttırabildiğini ve Ovulasyonu erteleyebildiğini düşündükleri için o bölgedeki hamile kadınlar yasemin çiçeklerini toka gibi saçlarına takıyorlar.

Tabi bu konu ile ilgili herhangi bir çalışılmış bilimsel araştırma yok.

Günümüzde ise yasemin bitkisinin ismini ister çay olarak, ister uçucu yağ veya parfüm olarak isterse fitofarmasötik preparat yani ilaç olarak pek çok kez duyuyoruz.

Peki her çorbada tuzu olan, bu yasemin bitkisinin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir,

1. Bölüm;

İlk önce Yasemin çayına bir göz atalım isterim;

 1. Güçlü bir antioksidandır, böylelikle vücudu zararlı olan serbest radikallerden arındırarak bazı kanser çeşitlerine ve pek çok kronik hastalıklara karşı bizim korunmamızı desteklemektedir.

 2. Kafein ve EGCG (Epigallokateşin Gallat) içerdiği için metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olabilir.

 3. Hatırlarsanız lavantada da bulunan Polifenoller sayesinde LDL yani kötü kolestrolü dengeleyerek kalp hastalıklarının riskini azaltabilir.

 4. Yasemin çayı kateşinden dolayı dişleri çürümekten ve plak oluşumundan korur ve temizler. (Gargara olarak kullanırsak antiseptik yani mikrop savaşçıları olarak görev yapar.)

 5. Yasemin çayındaki kafein, vücudun dinlenmesine yardımcı olan adenozinin çalışmasını engelleyerek, beynin daha çok uyarılmasını sağlayabilir. Dopamin ve serotonin nörotransmitterlerin salgılanmasını arttırabilir ve kısa süreli hafızayı güçlendirebilir. Diğer yandan da yasemin çayındaki L- theanin ve kafein bizi uyku moduna getiren kimyasalların salınımını engelleyerek beyin fonksiyonlarını daha etkili ve uyarılmış hale getirir.

Tabi EGCG (Epigallokateşin Gallat) sayesinde

  • Alzheimere ve parkinsona karşı bizi koruyabilir.
  • Tip 2 Diyabet riskini azaltabilir.
  • Kan şekerimizi düşürerek açlık kan şekerini ve insülin seviyesini dengeleyebilir.
  • Mesane, prostat, göğüs ve kolon kanserleri gibi bazı kanser çeşitlerinin riskini azaltabilir. Hatta tümörü küçültmeye yardımcı olabilir, veya kanserli hücreyi öldürebilir ve kanserin yayılmasını da engelleyebilir (Tabi bu konu ile ilgili Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.)

Evet şimdi bunca güzellikleri içinde barındıran bu lezzetli çayın hazırlanışına geçelim;

Yasemin Çayını hazırlamak için bir demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı yasemin bitkisi koyun ve 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Fazla bekletilirse tadı acı olabilir. Günde iki veya üç fincan içebiliriz.

NOT: Kaynatmayacağız sadece demlemeye bırakacağız.

Yan etkisi var mıdır?

Araştırmalarda herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Fakat çok fazla tükettiğimizde, içerdiği kafeinden dolayı kansızlık sorunu oluşturma ihtimali var ve anksiyeteye, panik ataklarına ve mide sorunlarına da yol açma ihtimali vardır. Aynı sebepten dolayı, hamile kadınlarda sakıncalı olabilir.

Kateşinden dolayı yemeklerden alınan demirin emilimini düşürebilir.

NOT: Hamile kadınlar, küçük çocuklar, demir eksikliği sorunu yaşayanlar eczacılarıyla mutlaka danışmalı. Eczacınıza danışın lütfen.

 

*Bu yazının ikinci bölümünde yasemin yağının inanılmaz etkilerine ve kullanımına değineceğiz.

 

Sevgi ile ve sağlıkla kalın…

 

Kaynaklar:

  • Hursel, R., et al. "The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta‐analysis." Obesity reviews 12.7 (2011): e573-e581.
  • Khansari, Nemat, Yadollah Shakiba, and Mahdi Mahmoudi. "Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer." Recent patents on inflammation & allergy drug discovery 3.1 (2009): 73-80.
  • Heinecke, Jay W. "Lipoprotein oxidation in cardiovascular disease: chief culprit or innocent bystander?." The Journal of experimental medicine 203.4 (2006): 813-816.
  • Pang, Jun, et al. "Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis." International journal of cardiology 202 (2016): 967-974.
  • Lodhia, Parth, et al. "Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air." Journal of nutritional science and vitaminology 54.1 (2008): 89-94.
  • Ma, Qing-Ping, et al. "Meta-analysis of the association between tea intake and the risk of cognitive disorders." PLoS One 11.11 (2016): e0165861.
  • Yang, Chung S., et al. "Cancer prevention by tea and tea polyphenols." Asia Pacific journal of clinical nutrition 17.Suppl 1 (2008): 245.
  • Evans, J., Richards, J. R., & Battisti, A. S. (2020). Caffeine. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  • Fan, Frank S. "Iron deficiency anemia due to excessive green tea drinking." Clinical case reports 4.11 (2016): 1053.

 

Ecz. Sara POUR

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.