Sağlık Danışmanınız Eczacınızdır

Sağlık Danışmanınız Eczacınızdır

Ecz. Neylan Zıhlıoğlu

Eczacının en büyük gücü bilgisidir ve Eczaneler halkın kolaylıkla ulaşabileceği ve bilgiyi ücretsiz alabileceği sağlık danışma noktalarıdır. Bizleri diğer satış noktalarından ayıran en büyük özelliğimiz ise ticaret yapmamıza rağmen en güvenilir Meslekler sıralamasında ilk sıralarda yer almamızdır. İçinde sırdaşlık, dostluk, hatta bazen öğreticiği ihtiva eden bir Mesleğe sahibiz. Digitalleşmenin çok önem kazandığı ve hızlı alışverişin yaygınlaştığı  günümüzde değişen tüketici alışkanlıklarını karşılayabilecek ve halkımızı memnun edebilecek kategori yönetiminin iyi uygulandığı  eczanelere sahip olmalıyız.

Sağlık Ve Güzelliğe Dair Her Şey:

Günümüz tüketicisi yoğun çalışma temposu içerisinde ihtiyacı olan gerek hastalığa ait ürünlerini gerekse kişisel bakımı ile ilgili ürünlerini kolaylıkla temin edeceği, doğru bilgiyi alabileceği Eczaneleri arıyor. Eczane tanzim teşhiri kadar, temizliği, düzeni ve tüketicinin kendini rahat hissetmesi de bir o kadar önemli.Tüketiciye bunları sağladığınız ve o güveni verdiğiniz takdirde Mesleğinizde marka haline geliyorsunuz. Eczanelerimizi danışmanlığımızı kullanarak bilgimizi sunarak marka sürekliliği sağlamak yine bizlerin elinde…

İnternetteki İlaç Dışı Ürünlerin Satışının Halk Sağlığını Tehdit Ediyor:

İnternetteki ilaç dışı ürünlerin satışının halk sağlığını ne kadar tehlikeye attığını hepimiz biliyoruz. Ucuz diye tercih edilen ürünler sadece bizleri tüketici ile karşı karşıya bırakmakla kalmıyor yanlış ürün veya sahte ürünle tüketiciye ciddi zararlar veriyor. Sağlık okur yazarlığının yüksek olmadığı ülkemizde bilgi kirliliği nedeni ile yanlış tedaviler ve yönlendirmeler çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Değişen ve gelişen dünyaya paralel olarak sağlık hizmetleri de değişmekte ve tıbbi tedavi hizmetleri kadar koruyucu sağlık hizmetleri de önem kazanmaktadır. OTC ürünleri ve Dermokozmetikler koruyucu sağlık hizmetinin en önemli parçasıdır. İçerikleri gereği bu ürünler hakkında ki en geniş bilgiye sahip danışman eczacılar tarafından tüketiciye sunulmalıdır. Günümüzde yerli ve yabancı ilaç sektörüde hızla OTC ürünlerine ağırlık vermeye başlamış ve bünyelerinde yeni birimler oluşturmayı hızla sürdürmektedirler.

Ancak OTC ürünlerinde yaşanan salt ticari çıkar amaçlı ve halk sağlığını hiçe sayan ürünlerin pazarlanması konusu kozmetik ve dermokozmetik alanında da kendisini gösterdiğini görmekteyiz. Günümüzde mevcut yasal ve otorite boşluğu nedeni ile halkı kandırarak haksız kazanç elde etmek isteyen veya sadece ticari düşünen herhangi bir yeterlilik uzmanlık belgesi bulunmayan kişilerce  maalesef cilt sağlığı ürünleride pazarlanmaktadır.

Kozmetik ürünler görünümü güzelleştirmek için kullanılan ürünlerdir. Bu ürünlerin üretimleri için herhangi bir ruhsat başvurusu yapılması yasalara göre mecburi olmaması sadece üretilecek ürünlerle ilgili üretim bildirisi yapılması, piyasada bu ürünlerin güvenirliliğini ciddi olarak sorgulamamızı gerektirmektedir. Ayrıca bu konu hakkında hiç bir mesleki yetkinlikleri olmayan kişilerin saadet zinciri network sistemi gibi pazarlama teknikleri ile tüketiciye ulaşmaları bazen geri dönüşü olmayan tıbbı sorunlarla karşı karşıya kalınmasına sebep olmaktadır.

Dermokozmetik ürünler bir ilaç hassasiyeti ve etiği ile tasarlanan, geliştirilen ve test edilen ürünlerdir. İlaçlar gibi her aşamasında zararsızlık testleri yapılır ve bu  ürünlerin kozmetiklerden ayıran en önemli özellikleri ise   tedavi edici veya tedaviye yardımcı ürünler olmalarıdır.

Otc ürünlerde olduğu gibi Dermokozmetikler konusunda da Türkiyede tek eğitimli meslek grubu olan ve insanlara en doğru bilgiyi verebilecek öncelikle tüketicinin sağlığını düşünen kişiler eczacılardır.

Çünkü eczacılar Farmakognozi, Fitoterapi ve Kozmotoloji eğitimleri alan tek Meslek grubudur. Mesleki yetkinliklerinin  gereği olarak dermatologlar tarafından düzenlenen   reçetelere uygun olarak her türlü majistral ürünü laboratuarlarında yapabilmektedirler.  

Cilt kızarıklıkları, atopik dermatit, yoğun akne sorunları, allerjik ve hassas cilt sorunları,güneşten korunma, pişik gibi konularda en kolay ulaşılan ,güvenilir ve aldıkları eğitim sebebi ile bilgi sahibi olan tavsiye gücü en yüksek meslek grubu eczacılardır. Saçınızın, cildinizin ve dişlerinizin sağlığı en az beden sağlığınız kadar önemlidir. Ayrıca cilt sağlığı ürünlerinin sadece üretim değil saklanma koşullarının ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır..Eczanelerin sıcaklık ve nem değerlerinin sürekli kontrol altında olduğu ,eczanelerde sahte ürün bulunmayacağı gerçeğinden yola çıkarak bir adım ilerinizde   ilk ve doğru başvuru noktası eczanelerdir. Bu gerçekler ışığında ilacın yanı sıra, Otc ve Dermokozmetik ürünlerinin yasal tarifinin yapılması ve sadece eczanelerden tüketiciye ulaştırılması sağlanmalıdır.

Sağlıklı günler diliyorum…

Ecz. Neylan Zıhlıoğlu

 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.