Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi

Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

 

Obezite sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Obezite her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağı ve adolesanlarda görülen obezite ilerleyen yıllarda komplikasyonların gelişimine yol açarak önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yağ dokularında sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesini obezite olarak tanımlamaktadır.

Çocukluk dönemindeki obezitenin %90’ı büyüme için gerekenden daha fazla kalori alınması sonucu ortaya çıkan eksojen obezitedir.

Obezite birçok faktöre bağlı olarak oluşur: Vücut karakteristikleri, iştah, besin alımı, enerji harcanması, fiziksel aktivite düzeyi, sedanter yaşam tarzı ve çevresel faktörler ile genetik arasındaki karmaşık etkileşime bağlanır. Obeziteye yol açan etkenler genetik ve çevresel etmenler olarak incelenmektedir. Obezite tedavisi yaşam boyu süren bir hastalıktır ve erkenden önlem alınmalıdır.

Obezite tedavisinde fiziksel aktivite, davranış tedavisi, beslenme tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanan yöntemlerdir. Çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenme kuralları anlatılıp, kişiye özel programlar uygulanabilir. Haftada en az 3 gün ve en az 20 dakika fiziksel aktivite uygulanmalıdır. Davranış tedavisinde çocuğun kendi isteği ile beslenme alışkanlığı ve düşünme tarzını değiştirmelidir. Ancak ilaç tedavisi ve cerrahi tedavisi ilk aşamada önerilmemektedir.

Bu dönemde yapılması gerekenler:

  • Günlük enerji olması gereken ağırlığa göre hesaplanmalıdır.
  • Düşük ve çok düşük enerjili diyetler uygulanmamalıdır.
  • Öğün atlanmamalıdır.
  • Sebze meyve tüketimi artırılmalıdır.
  • Yağ ve şeker içeriği yüksek besinler diyetten olabildiğince çıkartılmalıdır.
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.

 

KAYNAKLAR

  • http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood
  • http://www.tuik.gov.tr
  • Webber L, Hill, C, Saxton J, Van Jaarsveld CHM, and Wardle J. (2009). Eating behaviour and weight in children. International Journal of Obesity. 33:21-28.
  • Must A and Parisi SM. (2009). Sedentary behavior and sleep: paradozial effects in association with childhood obesity. International Journal of Obesity. 33: 582-586.

 

Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

neda.taner@gmail.com

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!

En Çok Okunanlar


Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.