Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

 Ecz. Aydanur SİVİŞOĞLU CEYLAN

 

Keratosis pilaris, ciltteki kıl foliküllerinin, saçta ve tırnaklarda bulunan doğal bir madde olan keratin fazlalığı ile tıkandığı zararsız, yaygın ve genellikle oldukça rahatsız edici görünümlü bir durumdur. Bu küçük küçük keratin tıkaçları, cildin altında şişliklere neden olarak onu pürüzlü ve sivilceli hale getirebilir. Tavuk derisi görünümü ile karakterizedir.

Bu cilt rahatsızlığı en sık olarak her iki üst kolun dış yüzünü etkiler. Ayrıca uyluklarda, kalçalarda, yanakların yanlarında ve daha az sıklıkla ön kollarda ve sırtın üst kısmında pullu belirgin noktalar olarak ortaya çıkabilir. Pullu noktalar; cilt renginde, kırmızı (keratosis pilaris rubra) veya kahverengi (hiperpigmente keratosis pilaris) görünebilir. Genellikle kaşıntılı veya ağrılı değillerdir. Dağılımları simetriktir.

Keratosis pilaris ilk olarak erken çocuklukta ortaya çıkar ve ilerler, yaşamın ikinci on yılında en yaygın hale gelir. Keratosis pilaris, atopik dermatit, iktiyoz vulgaris, obezite, diyabetes mellitus ve yetersiz beslenme dahil olmak üzere birçok başka durumla ilişkilidir. Kış ayları gibi düşük nemli zamanlarda daha belirgin olma eğilimindedir. Kişisel hijyende sabun içermeyen hipoalerjenik temizleyiciler kullanılmalı, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, cildin kurumasını sağlayacak durumlardan kaçınılmalıdır. Keratosis pilarisde ciltteki görünüm genellikle zamanla düzelir, ancak bu cilt görünümünden rahatsız olan hastalar için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar:

Yumuşatıcılar ve topikal keratolitikler, keratosis pilaris için birinci basamak tedavidir. Laktik asit, salisilik asit veya topikal üre içeren müstahzarlar, keratotik papüllerin yumuşatılması ve düzleştirilmesine yardımcı olur. Yaygın keratosis pilarisli 30 hastadan oluşan bir çalışmada; birkaç hafta boyunca sorunlu cilt bölgesine uygulanan %2’lik salisilik asit, %20’lik topikal üre kremi preparatı, cilt dokusunu ve görünümünü iyileştirmede etkili olmuştur. Ayrıca, 5 ila 7 dakika boyunca uygulanan %70’lik glikolik asit kimyasal peelinginin de keratoz pilaris görünümünü iyileştirmede faydalı olduğu bulunmuştur.

Topikal retinoidler (örneğin, tretinoin %0,05 krem, adapalen %0,1 krem ​​veya tazaroten %0,05 krem), yumuşatıcılara ve keratolitiklere yanıt vermeyen hastalarda ikinci basamak tedavi olarak kullanılabilir. Topikal retinoidler 8 ila 12 hafta boyunca günde bir kez uygulanır. Bazı vaka raporlarında, her gece uygulanan tazaroten %0.01 emülsiyonun, keratoz pilarisi iki hafta içinde soldurduğu ve dört ila sekiz hafta sonrasında düzelttiği bulunmuştur.

Düşük ila orta potensli topikal kortikosteroidler, belirgin bir inflamasyon olması durumunda diğer topikal ajanlarla birlikte kısa süreli olarak kullanılabilir. Topikal kortikosteroidler, bir ila iki hafta boyunca günde bir veya iki kez sorunlu cilt bölgelerine uygulanır.

Sistemik retinoidler, lazer tedavisi üçüncü basamak tedavi olarak kabul edilir. Keratosis pilaris veya alt tiplerinin tedavisinde etkili olan lazerler arasında; darbeli boya lazeri, uzun darbeli 755 nm alexandrite lazer, 810-nm uzun darbeli diyot lazer, uzun darbeli 1064-nm Nd:YAG lazer bulunur.

Sonuç olarak, keratosis pilaris genellikle zamanla düzelen asemptomatik bir durumdur ve %100 bir tedavisi yoktur. Kozmetik bir fayda sağlamak için yumuşatıcılar, eksfolyantlar, antiinflamatuar ilaçlar, fototerapi ve çeşitli lazer tedavileri kullanılabilir.

 

Kaynaklar

  • Pennycook, K. B., & McCready , T. A. (2020). Keratosis Pilaris. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Landis M.N., Perryman J.: Keratosis pilaris atrophicans, Topic 91429 Version 4.0, Uptodate, topic last updated: Sep 10, 2020.
  • Kechichian, E., Jabbour, S., El Hachem, L., Tomb, R., & Helou, J. (2020). Light and Laser Treatments for Keratosis Pilaris: A Systematic Review. Dermatologic Surgery : Official Publication for American Society for Dermatologic Surgery [et Al.], 46(11), 1397–1402. https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000002441
  • https://dermnetnz.org/topics/keratosis-pilaris/  

 

Ecz. Aydanur SİVİŞOĞLU CEYLAN

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.