Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu

Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu

Ecz. İrem Türkoğlu

En yalın haliyle kışın depresif, yazın normal veya normalden daha mutlu hissetme hali Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu olarak tanımlanır. Bu değişiklikler genellikle her sene benzer dönemlerde başlayıp benzer dönemlerde sonlanır.

Kış aylarında güneş ışınlarından daha az faydalanabiliyor olmak; daha fazla uyuma isteği, daha fazla karbonhidratlı yiyeceklere eğilim, iştah artışı, genel bir yavaşlık hali, normalde keyif alınan aktivitelere karşı bir ilgisizlik, isteksizlik, yorgunluk, bezmiş, mutsuz ve değersiz hissetme gibi durumlara sebep olabilir. Bu durum hafife alınıp gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde iş ve okul hayatında problemlere, yeme bozukluklarına, madde kullanımına ve anksiyeteye zemin hazırlayabilir.

Ruh Halini Olumsuz Yönde Etkileyen Bazı Faktörler:

Düşük D vitamini seviyeleri vücuttaki serotonin aktiviteleriyle de ilişkili olduğu için semptomların artmasını tetikleyebilir. Sigara kullanımı, kafein ve rafine şekerin fazla tüketilmesi de bu semptomları daha şiddetli hissetmeye neden olabilir.

 

Folik asit, B6, B12 ve s-adenozil metionin gibi metilasyon döngüsünde etkili olan bileşenlerin eksikliği de ruh halini olumsuz yönde etkileyen bir diğer faktör.

Peki Ne Yapmalıyız?

Egzersiz yapmak hem endorfin düzeyini hem de kişinin kendine olan saygısını arttırarak daha iyi hissetmesini destekler.

Fayda sağlayabilecek diğer içeriklere gelirsek; 5-Htp ve tirozin vücutta serotonin üretimini arttıran kimyasal reaksiyonlarda rol oynar.

D vitamini kişinin ruh halini iyileştirmeye destek olmakla kalmayıp, bağışıklık sistemini desteklediği için soğuk havalarda hastalıklardan karşı korunmayı da desteklemiş olur.

Omega-3 yağ asitleri sinir ileticilerinin sentezine, sinyal iletimine ve serotonin reaksiyonlarına olumlu katkıda bulunarak bu süreçte anlamlı bir destek sağlar.

Sarı kantaronun da depresyon belirtilerinde en yaygın kullanılan bitki ekstresi olduğu bilinmektedir ve Ginkgo biloba’nın özellikle 50 yaş üzeri kişilerdeki ruhsal sorunlara, olumlu katkıda bulunabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Not: Fayda sağlanılabilecek tüm bu bitki ekstrelerini, vitaminleri, mineralleri ve aminoasitleri doktorunuza ve/veya eczacınıza danışmadan kullanmayın, hali hazırda kullanmakta olduğunuz ilaç ve besin takviyeleri ile ilgili sağlık profesyonellerine eksiksiz bilgi vermeyi ihmal etmeyin lütfen.

 

Kaynaklar

 

 

Ecz. İrem Türkoğlu

ecziremturkoglu@gmail.com

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.