İyota Genel Bakış

İyota Genel Bakış

Ecz. Şahin Altıntaş

Periyodik cetvelden aşina olduğumuz pek çok element gibi iyot da aslında “ cetvelin 53 numaralı elementidir, sembolü I, atom ağırlığı 126.9’durdan “ çok daha fazlasıdır. Vücudun kendi kendine sentezleyemediği ancak trilyonlarca hücremizin hepsinde bulunan bu element tiroid ve diğer hormonların üretimi ya da enerji metabolizmasındaki görevleri yanı sıra bağışıklık sisteminin doğal fonksiyonuna katkıda bulunması ve özellikle anti kanser etkisi yapılan pek çok çalışma ile de kanıtlanmış kıymetli bir takviyedir.

İyot hakkında yayınlanan 1948 yılındaki makalede fareler üzerinde yapılan bir araştırmadan bahsedilmiş ve günlük 2 mg üzerindeki dozun tiroid hormon salınımını durdurduğu bu gerekçe ile de tedavi protokollerinden kaldırılması gerektiği savunulmuş peşi sıra iyot kullanımından vazgeçilmiş ve bu pek çok antibiyotiğin geliştirilmesine yol açmıştır. 200 yılı aşkındır hayatımızda olan iyot ve lügolün Tıbbi tedavilerde neden gözden düştü ya da düşürüldü bu ayrı bir tartışma ve araştırma konusu olmakla birlikte hangisinin sebep ya da sonuç olduğu bilinmeksizin başta meme kanseri olmak üzere tiroid, yumurtalık ve prostat kanserlerindeki düşük iyot seviyeleri göze çarpmakta ve replasman ile oldukça olumlu sonuçlar alınmaktadır. Günümüzde iyot tüm bunların yanında metal detoksifikasyonu yaptığı için de oldukça önemlidir ki ; Kronik hastalıkların sebep olduğu kronik enflamasyonlar ve çevredeki radikaller iyot eksikliğinin başlıca sebepleri arasındadır.

1900’lü yılların ilk yarısında hususi olarak iyotlu ekmekler tüketilmiş olsa da günümüzde Dünyada ve ülkemizde başlıca iyot kaynağı iyotla zenginleştirilmiş sofra tuzlarıdır lakin son dönemde popülerleşen kaya tuzlarının kullanımı iyot yetersizliği ve peşi sıra oluşacak rahatsızlıklar için risk taşımaktadır. istatistikler son 40 yılda iyot seviyelerinin yüzde 50 düştüğünü göstermektedir. Eksikliğinde kuru ve sert cilt, fazla üşüme , sebepsiz kilo alımı , yorgunluk gibi belirtiler gösteren ve bilinçsel fonksiyonların henüz anne karnında fetüs ikenden başlayıp sağlıklı çalışmasında rol alan iyot DSÖ tarafınca önlenebilir zeka geriliğinin giderilmesinde faydası olan başlıca elementtir. Otoritelerce günlük doz olan 12 mg ile başlanması sabah saatlerinde mümkünse 100 mikrogram selenyum ve boş bir mide ile ve kesinlikle C vitamini veya C vitaminince zengin besinlerle arasında 2-3 saat olmasına dikkat ederek kullanılması tavsiye edilmektedir. Bununla beraber yarım saat sonrası yapılacak bir kahvaltı iyotun sebep olabileceği mide bulantısını azaltacaktır.

Vücudun normal işleyişine devam etmesi, metabolizmanın düzenlenmesi ve hormonal dengenin korunması günümüzde bozulan gıda içerikleri ile zorlaşmıştır.gebelik, kronik hastalıklar gibi fizyolojik durumlara veya yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak dengeli beslenmeye rağmen vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilmektedir ki yağışlarla fazlaca yıkanan toprakta yetişen makro ve mikro besin elemenlerinde iyot hiç yok denecek kadar azalmakta ve bu durumda iyot içeren takviye kaçılnılmaz olmaktadır. Her şeyde olduğu gibi “ ilaç ile zehiri ayıran dozdur “prensibi iyot tedavisi için de gerçektir ancak doktor ve eczacı gözetiminde ayarlanacak tedavi protokolünün de şifası muhakkaktır.

 

Ecz. Şahin Altıntaş

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.