Ani İşitme Kayıpları
Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirtiliyor.
Yeni bir araştırma, tek bir sigaranın ömrünüzden aldığı süreyi ortaya koydu. Araştırmaya göre, sigaranın ömrünüzden götürdüğü zaman, daha önce tespit edilenden en az iki kat daha fazla.
Sigara içmenin yaşam sürenizi kısalttığı bilimsel bir gerçek ve 2000 yılında yapılan bir araştırma, bunun her sigara için yaklaşık 11 dakika olduğunu öne sürüyordu. Bu da 20 sigaralık bir paketin ömrünüzden neredeyse dört saat götürdüğü anlamına geliyordu.
Düzenli sigara tüketiminin riskleri ve uzun vadeli etkileri üzerine bu güne dek sayısız araştırma yapıldı ve bu alışkanlığın, akciğer kapasitesini büyük ölçüde azalttığı, kanser ve kalp krizi riskini artırdığı bilimsel otoritelerce doğrulandı.
Önceki araştırmalar daha kısa süreler öne sürmüş olsa da, University College London'ın Sağlık Departmanı tarafından yapılan güncel bir çalışma, durumun tahmin edilenden daha kötü olduğunu ortaya koydu.
Araştırma, nüfusun uzun vadeli sağlık durumunu takip eden yeni veriler üzerinden yapıldı ve sigara içen bireylerin her bir sigarada ömürlerinden ortalama 20 dakika kaybettiklerini ortaya koydu. Bu, önceki araştırmaların öne sürdüğü sürenin neredeyse iki katı.
Araştırmaya göre erkekler, içtikleri her sigarada ömürlerinden 17 dakika kaybederken, kadınlar için bu süre 22 dakika olarak hesaplandı.
Yeni araştırma ayrıca şu bilgiyi ortaya koydu:
Sigarayı bırakınca vücutta ne gibi değişiklikler olur?
Sigara içenlerin içmeyen kişilere göre solunum yollarında daha fazla enfeksiyona maruz kaldığına dikkat çeken Dr. Nevhiz Gündoğdu, akciğerlere zarar veren ve solunum yollarında önemli hasarlara yol açan sigara tüketiminin kronik bronşit, amfizem, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) vb. kalıcı hastalıklara neden olduğunu kaydetti.
Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra sigara dumanından temizlenen ciğerlerin çok daha iyi çalıştığını anlatan Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti:
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen değişiklikler, sağlığa olan olumlu etkileri kısa ve uzun vadede gösterir. İşte genel bir zaman çizelgesine göre sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen bazı değişiklikler:
Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, bırakma kararının alındığı andan itibaren hemen başlar ve zamanla artar. Sigarayı bırakmak, her yaşta sağlık için en iyi kararlardan biridir ve vücudun kendini iyileştirme kapasitesi oldukça etkileyicidir.
Bu bilgiler, genel bir rehber olarak sunulmuştur ve bireysel farklılıklar olabileceğini unutmamak önemlidir.
Sigarayı bırakma sürecinde destek ve rehberlik için sağlık profesyonellerine danışmak faydalı olacaktır.
cumhuriyetsaglik.com
Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirtiliyor.
Sık idrara çıkma, kanama ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkan mesane kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor.
Soğuk havaların etkisiyle artan bulaşıcı hastalıklar ve öksürük şikayetlerine karşı doğal besin ve sağlıklı yaşam tüyoları önerildi.
Sinir hasarına hatta ölüme bile yol açabilir! Eczacılar uyarıyor: Sahte ilaç, vitamin ve protein tozlarına dikkat!
Toplumda oldukça yaygın görülen bu fonksiyonel bağırsak hastalığının, özellikle karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile kendini gösterdiğini belirtildi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof.Dr. Elif Şen KOAH Nasıl Tedavi Edilir?