’Reçete’/ Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Çocuklarda burun tıkanıklıg?ı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Vitamin eksikliği belirtileri bazen göz ardı edilebilen veya başka sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilen semptomlar arasında yer alabilir. Bu nedenle belirtilerin farkında olmak ve gereken tedaviyi zaman kaybetmeden uygulamaya başlamak önemlidir. İşte bilmeniz gerekenler:
Vitamin Eksikliği Nedir?
“Vitamin eksikliği nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Vitamin eksikliği, vücudunuzun belirli bir vitamini yeterince alamaması durumudur. Vücut düzgün çalışabilmesi için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar ve bu vitaminler genellikle yediklerimizden elde edilir. Eğer diyetinizde yeterince vitamin yoksa veya vücudunuz bu vitaminleri doğru şekilde emmiyorsa vitamin eksikliği yaşayabilirsiniz.
Vitamin Eksikliği Neden Olur?
Peki vitamin eksikliği neden olur? Vitaminler doğal besin kaynaklarından alınan hücre yenilenmesine ve vücut için direnç arttırıcı özelliğe sahip olan maddelerdir. Ancak günümüz yaşam koşulları nedeniyle her zaman doğal yollarla vitamin ihtiyacı karşılanmaz. Vitamin eksikliği nedenleri aşağıdaki gibidir:
Eksik Olabileceğiniz Vitaminler
Vitaminler insan organizmasında temel olarak bulunmaz. Ancak vücut fonksiyon işlevlerinin yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Her vitamin farklı doku ve organizmalarda farklı görevler alır. Vitamin eksikliği vücutta eksik olabilecek vitaminler olarak; A Vitamini, B Vitamini, E Vitamini, K Vitamini, C Vitamini, D vitamini, B1 Vitamini (Tiamin), B2 Vitamini (Riboflavin), B3 Vitamini (Niasin), B5 Vitamini (Pantotenik Asit), B6 Vitamini (Piroksidin), B7 Vitamini (Biyotin), B9 Vitamini (Folat), B12 Vitamini (Kobalamin) şeklinde sıralanabilir.
Vitamin Eksikliğinin Komplikasyonları
“Vitamin eksikliği nelere yol açar?” diye merak ediyorsanız vitamin eksikliğine bağlı kişilerde bazı komplikasyonlar meydana geldiğini bilmelisiniz. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
Vitamin Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?
“Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Vitamin eksikliği hastalıkları sinir sorunları, kas zayıflığı, görme problemleri, bağışıklık sistemi sorunları, cilt problemleri, kardiyovasküler hastalıklar şeklinde özetlenebilir.
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vitamin eksikliği belirtileri ortak olabileceği gibi çoğu zaman vitamin türüne bağlı belirtilerde farklılık gösterir. Vitamin türüne göre oluşabilen belirtiler aşağıdaki gibidir:
A vitamin eksikliği belirtileri
B1, B2, B3 ve B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?
B6 Vitamini Eksikliği
C Vitamini Eksikliği
D Vitamini Eksikliği
E Vitamini Eksikliği
K Vitamini Eksikliği
Bebeklerde Vitamin Eksikliği Belirtileri
Bebeklerde vitamin eksikliği belirtileri büyüme ve gelişim geriliği, halsizlik ve yorgunluk, solgun cilt rengi, iştahsızlık, saç dökülmesi, bağışıklık sistemi zayıflığı, sindirim sorunları şeklinde kendini belli eder.
Vitamin Eksikliği Teşhisi
“Vitamin eksikliği nasıl giderilir?” sorusunun yanıtı doğru teşhise bağlıdır. Peki teşhis ve vitamin eksikliği için hangi bölüme gidilir? Vitamin eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak bir aile hekimine başvurmanız önerilir. Aile hekimi durumunuzu değerlendirir ve gerekli görürse sizi iç hastalıkları veya endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir. Vitamin eksikliğinin teşhisi kan tahlilleri veya girişimsel vitamin eksikliği testi ile yapılabilir. Doktorunuzun isteyeceği tam kan sayımı ile vitamin seviyeleri ölçülebilir. Tam kan sayımı dışında vitamin değerlerinin ölçülmesi için istenen bir kan tahlili ile B9, D ve B12 vitamini değerleri ölçülür.
Kan tahlili dışında vücutta vitamin emilim bozukluğu olma ihtimaline karşı bazı girişimler testler istenebilir. Sindirim sisteminde oluşabilecek problemler için midenin ve ince bağırsağın üst kısmının incelenmesi sağlayan endoskopi, boşaltım sisteminde olabilecek sentez problemi için de rektum bölgesinden kamera yardımı ile kalın bağırsağın incelendiği kolonoskopi uygulanabilir. Çoğunlukla anestezi altında yapılan endoskopi ve kolonoskopi işlemi sonrası vitamin emilim sorunlarının yanı sıra başka hastalıkların teşhisi de konabilir.
Vitamin Eksikliği Tedavisi
Peki vitamin eksikliğine ne iyi gelir? Vitamin eksikliği tedavisinde önemli olan nokta vitamin eksikliğinin tıbbi bir problem sonucunda olup olmamasına bağlıdır. Eğer vitamin eksikliği emilim bozuklukları nedeniyle oluşuyorsa ilk olarak bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde aşağıdaki yöntemlerden faydalanılır:
Uygun Diyet Programı: Bu aşamada “vitamin eksikliği için ne yemeli?” sorusuna yanıt aranır. Vitamin eksikliği teşhisinin ardından ilk olarak beslenme alışkanlarının düzenlenmesi gerekir. Vitaminler doğal yollarla çoğunlukla besinler tarafından karşılanır. Bunun için vitamin eksikliğine bağlı olarak uzmanın önerdiği besinlerin yeterli tüketilmesi vitamin eksikliği sorununu ortadan kaldırabilir. Sağlıklı bir beslenme planının oluşturulması da gelecekte yaşanabilecek vitamin eksikliklerinin önüne geçebilir.
Vitamin Takviyesi: Besinlerde alınan vitaminin yeterli olmadığı durumlarda vitamin takviyesi alınması vitamin eksikliğinin önüne geçebilir. Bu takviyeler reçeteli veya reçetesiz olarak ağız yolu ile alınabileceği gibi emilim sorunları yaşanabilen B12 vitamini gibi vitaminler enjeksiyon yolu ile alınabilir. Ancak alınan bazı vitamin takviyeleri kişilerde yan etkilere veya ilaçlarla etkileşime girmesi durumunda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle hamile veya emziren kişilerin her vitamini alması doğru olmaz. Bu nedenle vitamin takviyesinin doktor kontrolünde alınması oldukça önemlidir.
Emilim Sorunlarının Tedavisi: Bağırsak veya sindirim yollarında yaşanan sentez problemleri kaynaklı hastalıklar tespit edilmişse tedavi edilmesi gerekir. Bu sorunlar tedavi edilmediği takdirde vitamin alımı ne kadar olsa da vücuda fayda sağlamayabilir. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklardan kaynaklanan emilim problemi var ise de vitaminler direkt enjekte edilerek kullanılabilir.
Vitamin eksikliği hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için "Yorgunluğa Neden Olan 5 Vitamin Eksikliği" başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
https://www.buyukanadoluhastanesi.com/haber/2250/vitamin-eksikligi-belirtileri-nelerdir
Çocuklarda burun tıkanıklıg?ı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirtiliyor.
Sık idrara çıkma, kanama ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkan mesane kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor.
Sinir hasarına hatta ölüme bile yol açabilir! Eczacılar uyarıyor: Sahte ilaç, vitamin ve protein tozlarına dikkat!
Soğuk havaların etkisiyle artan bulaşıcı hastalıklar ve öksürük şikayetlerine karşı doğal besin ve sağlıklı yaşam tüyoları önerildi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof.Dr. Elif Şen KOAH Nasıl Tedavi Edilir?