’Reçete’/ Bel Ağrıları
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Göz kuruluğu, gözlerin rahatlayacağı seviyede gözyaşı üretemediği ve gözyaşlarının oluşmadığı durumda meydana gelen göz problemidir. Gözleri rahatsız ederek görme problemlerine neden olan göz kuruluğu, aynı zamanda gözde yanma, batma hissi ve yabancı cisim hissini oluşturur. Kuru göz, gözyaşının vücut tarafından salgılanmaması veya mevcut gözyaşının buharlaşmasıyla ortaya çıkar. Gözde rahatsızlık hissi ve görme bulanıklığına kuru göz sendromunun en belirgin belirtileridir.
Kuruluğuna Ne İyi Gelir
Gözlerin rahatlayacağı seviyede gözyaşı üretemediği ve gözyaşlarının oluşmadığı durumda meydana gelen göz problemine Göz kuruluğu denir.
Gözleri rahatsız ederek görme problemlerine neden olan göz kuruluğu, aynı zamanda gözde yanma, batma hissi ve yabancı cisim hissini oluşturur. Kuru göz, gözyaşının vücut tarafından salgılanmaması veya mevcut gözyaşının buharlaşmasıyla ortaya çıkar. Gözde rahatsızlık hissi ve görme bulanıklığına kuru göz sendromunun en belirgin belirtileridir.
Göz kuruluğu, gözlerin sulu kalmaya yetecek kadar gözyaşı üretemediğinde ortaya çıkan, gözlerde yanma, batma ve kaşıntı gibi belirtilere neden olan göz sağlığı sorunudur. Gözün yeterli miktarda gözyaşı üretmemesi, gözleri enfeksiyona karşı koruyucu etkisinin azalmasına neden olur. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvıların üretiminde azalma meydana gelmesi gözyaşı zarının sağlamlığını etkiler. Gözyaşı eksikliği uzun vadede ciddi problemlere neden olabilir.
Gözyaşı tabakasında bulunan; mukus tabaka, ortada sulu (aköz) tabaka ve en dışta yağlı (lipid) tabakanın herhangi birinin bozukluğu ve eksikliği olması durumunda kuru göz problemi ortaya çıkar. Yani kuru göz tanısı konulan kişide ya gözün rahat etmesini sağlayacak miktarda gözyaşı salgısı yoktur ya da yeterli gözyaşı salgısına rağmen gözyaşında kalite bozukluğu söz konusudur.
Göz kuruluğu rahatsızlığına yol açan en önemli etken gözyaşının azalmasıdır.Bununla birlikte mevcut gözyaşının buharlaşması da kuru göz sendromuna yol açabilir. Gözün kemik duvarının üst dış köşelerinde bulunan gözyaşı bezleri gün içerisinde düzenli olarak salgı verir.
Gözyaşı bezinde kaynaklanan sorun ile birlikte gözyaşının az salınımı tipinde göz kuruluğu meydana gelir. Göz kuruluğunun bilinen üç tipi vardır.
Gözlerde yer alan lakrimal bez gözyaşı üretemediği zaman gözlerde kuruluk meydana gelir. Bazı otoimmün hastalıklar ya da problemler lakrimal bezinde iltihaba neden olur ve yeterli miktarda sulu gözyaşı üretimini engeller.
Gözyaşları çok çabuk buharlaştığı zaman kişide buharlaşmalı göz kuruluğu görülür. En yaygın neden, meibomian bezinde meydana gelen fonksiyon bozukluğudur. Göz kapaklarında gözyaşı filminizin dış, yağlı katmanını üreten bezlerin düzgün çalışmadığı anlamına gelir.
Gözlerin hem yeterince gözyaşı üretmediği ve hem de gözyaşı filminin dengesiz olduğu anlamına gelir. Bu sorunların her ikisi de kuru göz semptomlarına yol açar.
Göz kuruluğunun nedenleri gözyaşı üreten bezlerin hasar görmesi, yaşlılık, hormonal değişiklikler, fazla göz kırpma, kuru hava, kontak lens kullanımı ve lazer operasyonları yanı sıra gözde enfeksiyon, diyabet, tiroid bozuklukları ve romatoid artrit gibi hastalıklar ile A vitamini eksikliğidir.
Genel olarak göz kuruluğunun nedenleri şöyle sıralanabilir:
Gözyaşı bezlerinin fonksiyonlarını;
Göz kuruluğunun en tipik belirtisi gözde batma ve yanma hissidir. Gözlerde kızarıklık, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet oluşması ve gözde mukus gözlenmesi göz kuruluğunun yaygın belirtileridir.
Göz kuruluğu belirtileri şunlardır:
Göz kuruluğu hem erkeklerde hem de kadınlarda her yaşta görülebilir. Menopoz sonrası kadınlarda, hormonal dengelerin bozulmasına bağlı olarak; vücutta sıvı salgılayan bezlerin de azalması ile birlikte, kuru göz şikayetlerinde artış meydana gelir.
Buharlaşmaya bağlı göz kuruluğu şikayetleri ofis çalışanlarında sıkça görülmektedir. Bu duruma yol açan nedenler arasında ofis ortamında saatlerce kullanılan bilgisayarlardır. Zira bilgisayar ekranına uzun saatler bakan kişilerde refleks göz kırpma sıklığında azalma meydana gelir, yüzeyde bulunan gözyaşları buharlaşır. Nitekim saatlerce bilgisayar ekranına odaklanan insanların gözleri 10-15 saniye kadar açık kalabilmektedir. Bu durum klimalı ve kuru ortamlarda gözyaşının buharlaşma sürecini hızlandırır. Sonuç olarak buharlaşmaya bağlı göz kurusu problemi ortaya çıkabilir.
Göz kuruluğu şikayeti olmayan kişiler ise 3 saniyede bir gözlerini kırpar ve salgılanan gözyaşı göz küresinde eşit olarak dağıtılır.
Kuru göz tedavisinde ilk aşama ayrıntılı göz muayenesidir. Kuru göz sendromunun tedavisi, nedene yönelik olarak belirlenir. Kuru göz sendromunda gözü nemli tutabilmek için, suni gözyaşı damlası ve jel önerilir. Günde 4-5 kereden daha sık kullanımlık ya da tek kullanıma uygun preparatlar da önerilir. Tüm bu önlemlerin ileri derecedeki göz kuruluğu sendromunda yeterli olmadığı durumlarda gözyaşı boşalma kanallarına geçici tıkaç uygulanarak gözyaşı kaybı azaltılmaya çalışabilir veya aynı bölgenin kalıcı olarak lazer ile kapatılması uygun olabilir.
Mevcut gözyaşının buharlaşmasıyla kuru göz sendromu olanlara da bazen koruyucu gözlükler de önerilebilir. Yüzeyde az gözyaşına bağlı ortaya çıkan iltihaplanmayı çözecek birtakım ilaç tedavileri de uygulanır.
Göz kuruluğu şikayetine maruz kalmamak için alınabilecek bazı önlemler şöyle sıralanabilir:
memorial.com
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Bel Ağrısı Neden Olur? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?
Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon adı verilen bir bölümünde başlayan hücre büyümesidir. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve en uzun kısmıdır.