Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları

Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları

Ecz. Selin Su Zeteroğlu

Ödem denilince akla ilk o geliyor: Bromelain faydaları ve kullanım alanları

Yaz ayları geldikçe eczanelerde de Bromelaine duyulan ilgi arttı. Bromelain özellikle ödemi (şişlik) azaltma yeteneği ile biliniyor ancak sadece bu kadarla sınırlı olduğunu düşünmek Bromelain’e haksızlık olur. Peki nedir bu Bromelain?

Bromelain, ananas meyvesi, sapı ve kabuğunda bulunan protein sindirici (proteolitik) özelliklere sahip bir enzimdir. Çok güçlü bir anti-inflamatuar olması sebebiyle de genellikle operasyonlar, cerrahi müdahaleler sonucu oluşan ödemi atmak ve iltihap durumlarının önüne geçmede çok etkilidir. Spor yaralanmalarından kardiyovasküler sağlığa kadar birçok alanda kullanılabilen Bromelainin kullanım alanlarına aşağıda göz atalım:

Anti-inflamatuar Özellikler: Bromelain, iltihap ve şişmeyi azaltabilir, bu da artrit ve sinüzit gibi durumlar için faydalıdır.

Sindirim Yardımı: Proteinlerin sindirilmesine yardımcı olarak bağırsak sağlığını iyileştirir ve sindirim sorunlarını hafifletir.

• Bağışıklık Sistemi Desteği: Bromelain, makrofaj adı verilen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırarak, bu hücrelerin iltihaplı ve şiş dokuları temizlemesine yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilir.

• Yara İyileşmesi: Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile yaraların ve yanıkların daha hızlı iyileşmesini teşvik edebilir. Örnek olarak, spor yaralanmaları, burkulmalar veya diğer travmalar sonucu oluşan şişliklerin azaltılmasında bromelain etkili olabilir.

• Ağrı Giderici: Bromelain, kas-iskelet yaralanmalarında ağrıyı azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

• Kardiyovasküler Sağlık: Kan pıhtılarını önlemeye, kan basıncını düşürmeye ve genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bromelain Formları

Bromelain taze ananastan alınabilmekle birlikte piyasada tablet, kapsül veya topikal tedavi için krem formunda bulunabilmektedir. Ek olarak kombine takviye için eklem sağlığı, sindirim sağlığı veya bağışıklık desteği için tasarlanmış takviyelerde diğer enzimler veya anti-inflamatuar ajanlarla birlikte bulmak da mümkündür.

Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yan Etkiler

    • Alerjiler: Ananasa alerjisi olan kişiler bromelain kullanmamalıdır.

    • Kan Sulandırıcılar: Bromelain, kan sulandırıcı ilaçların etkilerini artırarak kanama riskini artırabilir bu sebeple kullanırken dikkatli olunmalıdır.

    • Yan Etkiler: Olası yan etkiler arasında gastrointestinal rahatsızlık, ishal ve kalp atış hızında artış bulunur.

Özellikle altta yatan sağlık sorunları olanlar veya başka ilaçlar kullananlar için, bromelain içeren herhangi bir yeni takviye rejimine başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’/ Bel Ağrıları
Huzursuz Bağırsak Sendromu
’Reçete’/ KOAH
Akciğer Sağlığı Önerileri
İdrarda Kanama
Ani İşitme Kayıpları
Eczacılar Uyarıyor!
’Reçete’/ Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Kolon Kanserinden Nasıl Korunuruz?
’Reçete’/ Romatoid Artrit Tedavisi
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi

En Çok Okunanlar


Koah Nedir?

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.

Ani İşitme Kayıpları

Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirtiliyor.

Eczacılar Uyarıyor!

Sinir hasarına hatta ölüme bile yol açabilir! Eczacılar uyarıyor: Sahte ilaç, vitamin ve protein tozlarına dikkat!