Sahte İçkiye Dikkat !

Sahte İçkiye Dikkat !

Uzmanlar ‘Bandrol varsa güvendeyim’ algısının yetmediğini belirterek uyardı.

Sahte alkol tehlikesi yeniden gündemde. 2025’te kaçak içki nedeniyle onlarca kişi yaşamını yitirirken kasım ayında 150 binden fazla sahte–kaçak şişe ele geçirildi. Gıda güvenliği uzmanı Nurten Sırma, sahte içkinin görünüş, koku ve tatla ayırt edilemeyeceğini vurguladı.

Yılbaşı yaklaşırken sahte alkol tehlikesi yeniden gündeme geldi. 2025’te kaçak alkol tüketimi nedeniyle onlarca kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar, merdiven altı üretimlerin artış gösterdiğine dikkat çekerken halkı güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaları konusunda uyarıyor.

Türkiye genelinde yürütülen çalışmalarda kasım ayında 150 binden fazla şişe sahte veya kaçak içki, 90 bini aşkın litre etil alkol ve on binlerce litre kaçak alkollü ürün ele geçirildi.

Sorunun yalnızca merdiven altı üretimle sınırlı olmadığını vurgulayan Sırma, “Sağlık kuruluşlarına başvuran bazı vakalarda, kişilerin bandrollü ve piyasada satılan ürünleri tükettiklerini ifade etmeleri düşündürücü. Operasyonlarda kayıt dışı depolarda sahte bandrollerin, tanınmış markalara ait taklit şişelerin ele geçirilmesi, sahte içkilerin organize şebekeler aracılığıyla piyasaya sürülebildiğini gösteriyor. Bu durum tüketicide yaygın olan ‘bandrol varsa güvendeyim’ algısının her zaman yeterli olmadığını ve sahteciliğin çok daha planlı ve organize bir boyuta ulaştığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

‘GÖRÜNÜŞ, KOKU VE TATLA AYIRT EDİLMESİ ZOR’ 

Sırma, sahte alkolün kısa vadede tüketimden sonra 12-24 saat içinde baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, şiddetli baş ve karın ağrısı, bulanık ya da çift görme, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirterek “En tehlikeli nokta, bu belirtilerin başlangıçta normal alkol sarhoşluğuna benzemesi ve hastaların ‘Alkolden olmuştur’ diyerek sağlık kuruluşuna geç başvurması. Geç başvurular ölüm riskini belirgin biçimde artırıyor” dedi.

Sahte içkinin görünüş, koku ya da tatla ayırt edilemeyeceğini belirten Sırma, “Metil alkol renksiz, kokusuz ve tatsızdır, etil alkolle karıştırıldığında duyusal olarak fark yaratmaz. Bu nedenle ‘Acı tadı var’ veya ‘Keskin kokuyor’ gibi söylemler bilimsel olarak geçerli değil. Tüketicilerin yalnızca ruhsatlı ve güvenilir satış noktalarından alışveriş yapması, en ufak şüpheli belirtiyi ciddiye alması gerekir” diye belirtti.

 

cumhuriyet.com

DİĞER HABERLER
Günlük Kullanımda Keyifli ve Pratik 
Sahte İçkiye Dikkat !
’Reçete’ /Kanser Tedavisinde Proteinin Önemi!
Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikleyebilir
Trendle Gelen Ölümcül Tehlike
Beyin Tümörünün Habercisi Olabilir!
Zayıflatan Ölüm
’Reçete’ / Akciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Nesil Yaklaşımlar
Zayıflama İğneleri
Çok Susuyorsanız Dikkat!
Uzmandan Zatürre Uyarısı
’Reçete’ / Köpek Memesi Hastalığı Nedir?
’Reçete’ / Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Anlaşılır
Migren Habercisi: Baş Ağrısı ve Unutkanlık
Estetikte Yapay Zeka Mağdurları
Bilinçsiz Kullanılan Gıda Takviyesine Dikkat
’Reçete’ /Akciğer Kanseri Nedir?
Bağlılık, Sevgi, Saygı ve Minnetle...
Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat
Uzmandan Kanser Uyarısı
’Reçete’ / Robotik Cerrahi Nedir?
Saç Deriniz Sağlığınızın Habercisi Olabilir
’Reçete’ / Meme Kanseri Tedavi Sürecinde Yaşam
Kutlu Olsun
İleri Derecedeki Varis Hayatı Tehdit Edebilir
El Yıkamak Hastalık Riskini Azaltıyor
’Reçete’ / Hpv Nasıl Bulaşır?
Prostat Kanserine Yönelik Uyarılar
Bel Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?
Uzmanından Balık Tavsiyesi

En Çok Okunanlar


Estetikte Yapay Zeka Mağdurları

Son yıllarda yapay zeka ile kendi vücudunda sanal değişiklikler yapan kişiler, aynı sonucu estetik cerrahi işlem sonucunda da beklemeye başladı.