Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Ne çok duyarız ya da söyleriz?.. Ama yeni doğan bebeklerin gözleri gri-mavidir; haklıyız söylerken bu cümleyi.. Genellikle bebeklerin ilk 1 senede göz rengi giderek koyulaşır ve asıl rengini bulur.
Peki yenidoğan bebeklerin göz rengi zamanla niçin değişir?
Öncelikle göz rengi derken gözümüzün hangi bölümünden bahsediyoruz? Gözbebeği etrafındaki iris tabakası. Göz bebeğinin büyüklüğünü belirleyen ve gözümüze giren ışık miktarını ayarlayan mükemmel yapı.. Birçok farklı göz rengi olmasına rağmen iriste göz rengimizi belirlemekten sorumlu tek bir pigment var: MELANİN.. Gözümüzün ne renk olacağı ise melaninimizin niteliğine ve miktarına bağlıdır.
Genetik bir özellik olan göz rengimiz daha biz doğmadan DNA sarmallarımızda kayıtlı. Melanin sentezleyen melanosit hücrelerinin miktarı, ne kadar sentezleyip nerede duracağı gibi bilgiler dosyalarda mevcut. Bebekler ilk doğduklarında melanin miktarları çok azdır, bu yüzdendir ki gözleri mavidir. Büyüdükçe günışığına maruz kalan iris tabakasındaki melanosit hücreleri aktive olur ve genetik hedefe doğru yol alır. Yani ışıkla melanin sentezi aktive olur ve göz rengimizi oluşturur. 1 yıl içinde de görev tamamlanır ve son bulur.
Ne garip ne muhteşem bir hikayesi var insanoğlunun değil mi?
Bunlar sadece bildiğimizi sandıklarımız oysa ki..
Sağlıkla ve mutlulukla kalın.
Ecz. Esra Haneci Gerçeker
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı