Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şeker hastalığı, ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık tür ve gruplarına genel olarak verilen isimdir. Diyabetin 2 çeşidi vardır. Bunlar: Tip 1 ve Tip 2 diyabet. 

Tip 1 diyabette genetik faktörler daha etkilidir. Eğer genlerinizde Tip 1 diyabetin oluşmasını sağlayacak bir ortam varsa bundan kaçamazsınız. Hastalık çocukluk çağında bile görülebilir.  Aslında hastalığın sebebi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülinin yeterli seviyede üretilememesinden kaynaklanır.  İnsülin, kan içerisindeki şekeri hücreye taşımakla görevlidir. Tip 1 diyabette yeteri kadar insülin üretilmediği için kandaki şeker tam olarak hücrelere taşınamaz. Bunun için kan şekeri normalden yüksek çıkar.

Tip 2 diyabete baktığımızda ise genetik faktörlerden çok kilo alımı ve obeziteyle alakalıdır. Kişi sürekli fazla miktarda enerji aldığında kan şekeri doğal olarak artmaktadır. Kandaki şeker seviyesini düşürmek için pankreas daha fazla insülin üretir. Başlarda fazla insülin talebini yerine getirebilen pankreas, kilo alımı devam ettiğinde görevini yerine getiremeyecektir. Devamında insülinin verimi düşmekte ve insülin direnci oluşmaktadır. Verimsiz olan insülin, kan şekerini yeteri kadar düşüremediği için doğal olarak kan şeker seviyesi yüksek olacaktır. Tedavi olarak dışarıdan insülin alımı ya da pankreasın daha fazla çalışması için ilaçlar kullanılır. Yalnız bunlarda geçici yöntemler olup; kişi fazla enerji tüketmeye devam ederse kısır bir döngü şeklinde bu olay devam edecektir. Sonuç olarak, özellikle Tip2 diyabetin gelişmemesi bizim elimizdedir. Birçok Tip2 diyabet hastası, yediklerine dikkat ederek ve düzenli egzersiz yaparak iyileşme sağlamıştır. Beden kitle indeksi 35’in üzerinde olan Tip2 diyabet hastaları ise obezite cerrahisi ile iyileşme sağlamaktadırlar. İleri seviyede şeker hastalığı olan hastalar ise şeker hastalığı ameliyatını tercih etmektedir..

Aralarındaki farkı kısaca özetlemek gerekirse;

Helixbilim.com

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: