İlaç saklarken yapılan büyük hata!

İlaç saklarken yapılan büyük hata!

İlaçların muhafaza edilmesiyle ilgili uyarılarda bulunan Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilaçların uygun saklanmadıkları takdirde kimyasal yapılarının bozulduğunu, etkilerinin azaldığını hatta ortadan kalkabildiğini söyledi

Çukurova üniversitesi (Çü) Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilaç saklama koşullarına yönelik doğru bilinen yanlışlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlaçların büyük bir çoğunluğunun kimyasal yapıda olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, "Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri takdirde, kimyasal yapıları değişime uğrar, etkinlikleri azalabilir ya da ortadan kalkabilir" diye konuştu.

 

'ODA SICAKLIОINDA SAKLAYIN' YAZIYORSA...

İlaçların esasını oluşturan etken maddelerin ve etken maddenin hastaya sunulacak forma girebilmesi için kullanılan yardımcı maddelerin ışıktan, ısıdan ve nemden etkilenebildiğini belirten Doç. Dr. Kumcu, ilaçların öncelikle prospektüsleri ile birlikte ve kendi ambalajları içerisinde muhafaza edilmeleri gerektiğini söyledi. Böylelikle ilacın bozulmasının önlenmesinin yanı sıra yanlış ilaç kullanımının da engellenmiş olacağına dikkat çeken Doç. Dr Kumcu, "Çoğu evde ilaç mutfak veya banyo dolaplarında saklanır ancak bu ortamlarda ısı ve nemin evin diğer bölgelerine oranla daha fazla olması sakınca teşkil etmektedir. İlaçların büyük bir çoğunluğu oda ısısında etkinliğini korur. Eğer ilacın üzerinde 'Oda ısısında saklanmalıdır' ibaresi var ise bu ifade oda ısısının 15-25 derece arasında bulunması gerektiğini belirtir" dedi.

 

'SERİN YERDE SAKLAYIN' YAZIYORSA...

Evde çocukların ulaşamayacağı bir yerde duvara monte edilmiş bir ecza dolabının oda ısısında muhafaza edilmesi gereken ilaçlar için en güvenli yer olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, ilaçların bir kısmının ise serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tip ilaçlar için ortam ısısının 8-15 derece arasında olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Kumcu, bu ilaçlarınkesinlikle buzdolabına konulmaması gerektiğini de vurguladı. Doç. Dr. Kumcu sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Ambalajı üzerinde '2-8 derece arasında saklayınız' ibaresi bulunan ilaçlar ise evde buzdolabında saklanabilir. İlacın bozulmaması için eczacınızın size bu ilacı buz aküsü eşliğinde teslim etmesi gerekmektedir. İlaç eve ulaşınca hemen buzdolabına yerleştirilmeli ve sadece kullanılacağı zaman buzdolabından alınmalıdır. Bu tip ilaçların buzdolabının dondurucu bölmesine konulması kesinlikle yanlıştır ve ilacın etkinliğini bozar."

İHA

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: