Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Psk. İlknur GÖKÇE

 

Doğal afetler (sel, deprem, heyelan, volkanik patlamalar, tsunami, orman yangınları) can ve mal kaybının oluşmasına sebep olan olaylardır. Afetler anlaşılması güç bir küresel sorundur; hayatımızın kaçınılması mümkün olmayan bir gerçeğidir. Her yıl çeşitli bölgeler ve topluluklar, psikolojik hastalıklara ve maddi kayıplara sebep olan afetlerden etkilenmektedir. Afetler ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili iki konudur. Afetzedelerde sosyal ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra psikolojik sıkıntılar da oldukça yaygındır.  Afetler, ondan etkilenen nüfus üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir. Sosyal ve ekonomik kayıplarla birlikte, toplumlar ve o toplumda yaşayan bireyler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), anksiyete ve depresyonu hızlandırabilecek bir zihinsel karmaşa yaşarlar. Genel olarak afetler maddi kayıpların maliyeti ile ölçülür, ancak bu kayıplar bir kişinin afet sonrası yaşadığı duygusal acılarla kıyaslanamaz. Çünkü psikolojik olarak çökmüş bir bireyi maddi varlık tatmin etmez. Bu travmatik deneyim, afetzedelerin yaşam işleyişlerini bozmakta ve bireyler için kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca, afet sonrası bağlı bulundukları toplumdaki rollerinde bir umut eksikliği ve rahatsızlık oluşur. 

Afetler çoğunlukla öngörülemezdir ve bu da kişilerin bir şok durumuna girmesine sebep olur. Afetzedeler kayıplarını inkâr etme ve gerçeklerden kaçma eğilimindedir. İnkârcı olmak, mağdurları stres, kaygı ve diğer tepkilere karşı daha da savunmasız hale getirir. Evler, insanlar için güvenlik ve güvenlik sağlayan yerlerdir. Ancak afetler sonucunda kişilerin evlerinin, mülklerinin ve diğer değerli varlıklarının zarar görmesi, mağdurlarda bir güvensizlik duygusunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Afetin psikolojik etkileri çocukların, kadınların ve başkalarına bağımlı yaşayan yaşlı nüfusların arasında daha şiddetlidir. Bu nedenle, onların ilgilenilmesi gereken özel ihtiyaçları vardır ve ilgilenilmelidir. Afet sonrasında özellikle çocuk ve ergenlerde çeşitli davranışsal, psikolojik, duygusal sorunlar ve dengesizlikler gözlemlenir. Afetlerin çocuklar ve yetişkinler üzerindeki psikolojik etkileri TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), panik bozukluk, depresyon, anksiyete ve uyku yeme bozuklukları şeklinde görülebilir.

 

Kaynakça

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Güvenli Yol Eczaneler

Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı

Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler: