’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
İnsülin direncinden önce “insülin” in ne olduğunu tanımlayalım. İnsülin, kısaca pankreasımız tarafından salgılanan bir hormonumuzdur. Başlıca rolü, kan şekerimizin miktarını düzenlemektir. Örneğin; karbonhidrat içeren bir yemek yediğinizde, kan dolaşımınızdaki kan şekeri miktarınız artar. Pankreasınızdaki hücreler bu artışı algılar ve kanınıza insülin salgılar. İnsülin daha sonra kan dolaşımınızda dolaşarak hücrelerinize kanınızdan şeker almalarını söyler. Bu işlem kan şekeri seviyelerinizin düşmesini sağlar. İnsülin bu görevine ek olarak aynı zamanda yağ ve protein metabolizmasını da etkiler.
“İnsülin Direnci” Nedir?
Vücudunuzdaki hücrelerin insüline doğru tepki vermediği bir durumdur; kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kanınızdaki glukozu (şekeri) enerji için kullanamaması durumudur. Bunu telafi etmek için pankreasınız daha fazla insülin üretir. Bunun sonucunda zamanla, kan şekeri seviyeniz yükselir.
Hücrelerin içerisine giren glukoz, enerji ihtiyacımızdan fazla ise birikir ve yağ üretimi artar böylelikle temelinde insülin direncinin bulunduğu birçok sağlık bozukluğu durumunu (obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet) içinde barındıran “metabolik sendrom” dediğimiz durum ortaya çıkar.
İnsülin Direncinin Belirtileri Nelerdir?
Başlangıçta, insülin direnci hiçbir belirti göstermeyebilir. Semptomlar ancak daha yüksek kan şekeri seviyeleri gibi ikincil etkilere yol açtığında ortaya çıkmaya başlar. Belirtiler şunları içerebilir:
İnsülin Direncine Neler Sebep Olur?
İnsülin Direnci Nelere Sebep Olur?
İnsülin direnci, birçok kronik rahatsızlığın altında yatan sebeptir. Şunu bilmeliyiz ki kronik rahatsızlıkların temelinde kronik enflamasyon dediğimiz bir durum bulunur. Vücudumuzda gelişen kronik enflamasyonun en önemli sebebi ise insülin direncidir. İnsülin direnci özellikle tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan diyabet) ve prediyabete yol açan itici bir faktördür. Diyabete ilerleme riskinizi arttırır. Aynı zamanda obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması gibi birçok rahatsızlığa da neden olur.
İnsülin Direncini İyileştirmenin Doğal Yolları
Unutmayalım ki birçok hastalık birbirinin habercisidir. Ne kadar erken bunun farkına varıp yaşam koşullarımızı iyileştirirsek o kadar az hasar alırız. Hepinize sağlıklı besinler tükettiğiniz, egzersiz yaptığınız, yaşamı ve yaşamayı sevdiğiniz ve bütün bunları yaparak kendinizi değerli hissettiğiniz çok güzel bir hafta diliyorum.
Ecz.Sevde Gül Çetin
Kaynaklar
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Pelin Yüksel Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Grip, sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkiler. Grip aşısı olmak için en uygun dönem Kasım ayının başlarıdır.
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Ruhsal hastalıklar, Türkiye’de sağlık harcamaları ve hastalıkların görülme sıklığı bakımından ikinci sırada
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran Hangi takviyeyi nasıl kullanalım?