Şeker Hastaları İçin En Kötü 6 Gıda ve 5 Çözüm

Şeker Hastaları İçin En Kötü 6 Gıda ve 5 Çözüm

Şeker Hastalarının Kaçınması Gereken 6 Gıda

1. Alkol

Alkol hepimiz için zehirlidir; hem karaciğerinize hem de bağırsağınıza zarar verebilir. Bir yudum alkol bile kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Fazla alkol aslında kan şekerinin tehlikeli seviyelere de düşmesine neden olur. Aynı zamanda kan basıncını ve trigliserid seviyelerini yükseltir. Ayrıca, alkol çok fazla boş kalori içerir ( herhangi bir besleyici değer sağlamayan kalori). 

2. Gluten

Gluten, otoimmünite ve diyabet semptomlarını kötüleştirebilir. Bağırsağınız sızdırdığında, bağırsak hücre duvarınızdan asla geçmesi amaçlanmamış parçacıklar kan dolaşımınıza kaçabilir. Bu, vücudun hemen hemen her yerinde iltihaplanmaya neden olur. Glutendeki peptitler, organın nasıl çalıştığını etkiledikleri yerde pankreasınıza da girebilir. Ayrıca glikoz ve palmitatla uyarılan insülin salgılanmasını arttırarak beta hücre stresine neden olabilirler.

3. Şeker

Unlu mamuller, şekerleme ve dondurma, kan şekeri seviyenizi yükselten bariz şeker kaynaklarıdır. Kan şekerinizi normale döndürmek için almanız gereken insülin miktarının yanı sıra kilo alma olasılığını da artırır. Yine de genellikle “şeker” olarak düşünmediğimiz yiyecekler vücudunuzda hızla glikoza dönüştürülür. 

Teoride, kurutulmuş meyve, pirinç ve glütensiz granolar, makarnalar ve ekmekler gibi yiyecekler, şeker hastaları için sağlıklı bir yemek planının parçası olmalıdır. Yine de gerçek şu ki, porsiyon boyutları çok küçüktür (¼ fincan kuru üzümleri düşünün), bu yüzden onları aşırı tüketmek kolaydır ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Şeker, birçok çeşninin ve salata sosunun yanı sıra çorba veya kuru fasulye gibi konserve ürünlerin de önemli bir bileşenidir.

4. Süt

Laktoz, süte özgü şekerdir ve kesinlikle kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Laktoz adı verilen bir enzim, laktozu glikoz ve galaktoza ayırır. Bu süreç zaman aldığından, beslenme uzmanları bir zamanlar süt ürünlerinin kan şekeri üzerinde düşük bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorlardı. Bununla birlikte, sütün başka bir bileşeni olan laktoz ve peynir altı suyu proteinlerinin kombinasyonunun aslında kan şekeri seviyelerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

5. Yüksek İşlenmiş Gıdalar

Yüksek oranda işlenmiş paketlenmiş gıdalar genellikle yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu, risk seviyelerini ve diyabetin seyrini büyük ölçüde değiştirebilir. Glütensiz veya süt içermeyen ürünlerin menünüzde yer alması gerektiğini düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, malzemeleri genellikle şeker ve şeker ikameleri ile değiştirdikleri için bunlara dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, koruyucular ve lezzet arttırıcılar gibi aslında gıda olmayan maddeler içerdikleri için oldukça zararlıdırlar.

6. "Sağlıklı" İçecekler

Pek çok insan soda, enerji içecekleri ve bu süslü kahve içecekleri ile çayların hepsinin çok miktarda karbonhidrat ve şeker içerdiğinin farkındadır. Yine de sağlıklı olduğunu düşündüğünüz yeşil sular, kombu çayı ve hatta taze sıkılmış meyve suyu gibi seçenekler bile şekerin içinde. Ortalama 8 oz. portakal suyu  27 gr karbonhidrat ve 20 gr şeker içerir. Gazlı içecekler ve enerji içeceklerinde aşırı miktarda mısır şurubu, rafine tuzlar ve kafein, yüksek tansiyon ve obeziteye katkıda bulunur. Su ile her zaman güvendesiniz  (daha fazla lezzet için bir dilim limon veya bir sıkma limon suyu ekleyebilirsiniz).  Bitkisel çaylar da harika bir seçenektir.

Şeker Hastaları İçin İyi Seçenekler: Şeker ve Karbonhidratların Ötesinde

Diyetin önemi, şeker hastaları için yiyecekler tartışılırken akla gelen şeker, kalori ve karbonhidratlardan çok daha fazlasıdır. Fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılan bazı gıdalar, temel besin değerlerinin ötesinde kapsamlı sağlık yararları sağlar. 

Bu yiyecekler, sağlığın korunmasında önemli bir rol oynayan polifenoller, terpenoidler, flavonoidler, alkaloidler, steroller ve doymamış yağ asitleri içerebilir. 

İdeal kilonuzu ve buna nasıl ulaşacağınızı belirlemek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışın. Diyabet kontrolü için en iyi yiyecekleri dahil etmek için kilo vermeniz ve diyetinizi değiştirmeniz gerektiğini fark edebilirsiniz. Ayarlamalar yapmaya hazır olduğunuzda, şeker hastalarının keyif alması için bu işlevsel yiyecekler listesindeki öğeleri dahil edebilirsiniz.

Şeker Hastaları için En İyi 5 Diyet Çözümü

1. Meyveler

Organik yaban mersini, tercih edilen bir numaralı meyvedir. Ahududu, böğürtlen ve çilek gibi diğer organik meyveler de mükemmel seçeneklerdir. Yaban mersini; antosiyaninler, hidroksisinamik asitler, hidroksibenzoik asitler, flavonoller ve resveratrol dahil olmak üzere çeşitli bitki besinleri içeriyor. Bunlar hem antioksidan hem de antiinflamatuar faydalar sağlayarak yaban mersinini gerçek bir süperstar yapar. 

Günde sadece bir bardak yaban mersini yemek kötü kolesterolü düşürebilir, iyi kolesterolü yükseltebilir ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yaban mersini içerisindeki antioksidanlar, sinir hücrelerini oksidatif hasardan koruyabilir, hafızayı koruyabilir ve hatta diğer bilişsel işlevlerdeki düşüşü yavaşlatabilir. Düşük glisemik indeksleri, kan şekeri artışlarına neden olma ihtimallerinin düşük olduğu anlamına gelir.

2. Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı sadece K vitamini ve serbest radikal temizleyici E gibi vitaminler açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda yüksek düzeyde polifenol içerir. Bunlar, düşük konsantrasyonlarda bile pankreas beta hücre sağlığını artırır. Polifenoller (aynı zamanda güçlü serbest radikal savaşçılarıdır), vücudunuzun karbonhidratları kan şekerine dönüştürmesine yardımcı olan enzimler olan α-amilaz ve α-glukosidazı inhibe edebilir. Ayrıca glikozun bağırsaklarınıza emilmesini önler ve karaciğerinizin salgıladığı glikoz miktarını azaltır.

Ek olarak, zeytinyağı, iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanları içerir. Bunlar hidroksitirosol ve oleuropeindir. Ayrıca oksidatif hasara karşı koruma sağlar, karbonhidrat emilimini azaltır ve insülin duyarlılığını artırır. Salata sosları diyetinize daha fazla zeytinyağı almanın bir yoludur.

3. Yapraklı Yeşiller

Bu sebzeler vitamin, mineral, lif ve fitokimyasallarla doludur ve kalorileri düşüktür. Ispanak bile protein ve lif sunar. Yeşil yapraklı sebzeler vücudunuzun ana karbonhidrat kaynağı olmalıdır.

4. Baharatlar

Diyabetik bir diyetin hafif olması gerekmez! Tarçın ve zerdeçal gibi baharatlar ve fesleğen gibi otlar, şeker hastalarının diyetlerinde en aza indirmesi gereken tuz için ideal alternatiflerdir. 

Tarçının insülin duyarlılığını artırdığı ve açlık kan şekerini azalttığı gösterilmiştir. Zerdeçal, insülin duyarlılığını arttırabilir, kan şekeri seviyelerini düşürebilir ve iltihapla savaşabilir. Diyabetli üç kişiden ikisinin yüksek tansiyonu olduğundan, diyetinize fesleğen eklemek iyi bir fikirdir çünkü kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. 

5. Yağlı Balık

Somon, sardalya ve uskumru gibi doğadan yakalanan yağlı balıklar, Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bunlar, diyabete özgü kan damarlarındaki iltihabı azaltır ve “iyi” HDL kolesterolü yükseltir. Ayrıca, kan şekeri seviyelerini yükseltmeyen yağsız bir protein kaynağıdırlar. 

Çiftlikte yetiştirilen balıklar, aslında iltihabı artıran yüksek seviyelerde Omega-6 yağ asitleri ile ilişkilendirilmiştir. Çiftlik balıklarında tehlikeli seviyelerde PCB'ler bile olabilir. Bunlar metabolik sendrom, insülin direnci ve Tip II Diyabet ile bağlantılıdır.

Sağlığınızı Geri Alabilirsiniz

Diyetinizde sadece birkaç değişiklikle, insülin seviyelerinizde ve genel sağlığınızda bazı şaşırtıcı, olumlu değişiklikler yapabilirsiniz. 

Diyetinize probiyotikler dahil etmek, vücudunuzun bağışıklık ve iltihaplanma tepkisini destekleyebilir. Ayrıca yağ yakımını ve ideal vücut ağırlığını teşvik ederler ve sağlıklı glikoz ve insülin seviyelerini destekleyebilirler.

 

Amymyersmd.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’/ Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Kolon Kanserinden Nasıl Korunuruz?
’Reçete’/ Romatoid Artrit Tedavisi
Koah Nedir?
Uzmanlardan Evde Kalın Çağrısı
Reçete/ Saglıklı Üremede Dikkat Edilmesi Gerekenler
D Vitaminine Bütüncül Bakış
Şekerin Habercisi: Bulanık görme
’Reçete’/ Cildimizi Nasıl Koruruz?
Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın

En Çok Okunanlar


Kronik Hastalara Tavsiyeler

Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.

Saygı ve Sevgi ile Anıyoruz

Büyük önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ü en derin sevgi, saygı, bağlılık ve minnetle anıyoruz.

D Vitaminine Bütüncül Bakış

D vitamini, vücutta önemli birçok biyolojik işlevi yerine getiren ve genel sağlık için kritik bir rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir.