Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Bölüm -2-
Geçen haftaki bölümde bağışıklık ve aşılama ile ilgili genel kavramları değerlendirmiş ve aşılamanın öneminden bahsetmiştik. Bu hafta ise Ulusal Aşı Takviminde bulunan aşılara göz atmaya başlayalım.
Verem aşısı olarak bilinen tam adıyla Bacille Calmette-Guerin Aşısı bizi verem (tüberküloz) hastalığından doğrudan korumaz. BCG aşısı bizi verem hastalığına bağlı olarak gelişecek milier tüberküloz ve menejitten korumaktadır. Tüberküloz, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bulaşma hava yoluyla olur; hasta kişinden dağılan damlacıklara maruz kalma hastalığı bulaştırabilir. Bununla beraber bulaşma olan tüm kişiler hasta olmamaktadır. BCG aşısının genel özelliklerine bakacak olursak;
Hepatit-B tüm dünyada ve ülkemizde prevalansı yüksek bir enfeksiyondur. Hepatit B virüsü insana; kan, enfekte kişinin vucüt sıvıları ile direkt temas, enfekte iğneyi paylaşma, korunmasız cinsel ilişki ve gebelikte anneden bebeğe geçerek bulaşabilir. Hepatit B olan kişiler sessiz taşıyıcılar ya da hastalığı aktif seyreden durumda olabilirler. Aşılar sayesinde hepatit B enfeksiyon oranları anlamlı derecede düşmüştür. Annenin hepatit B taşıyıcılık durumuna göre bebeğe ek olarak immunoglobulin uygulaması yapılabilir. Hepatit B aşısının genel özelliklerine bakacak olursak;
Tam adı Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus İnfluenza tip B aşısıdır. Beşli karma aşı; ayrı ayrı 5 aşı uygulaması şeklinde değil, 5 farklı içeriğin içinde bulunduğu tek bir aşıdır.
Difteri aşısı
Difteri hastalığı; Kuşpalazı olarak da bilinir. Hastalığa neden olan mikroorganizma en çok bademciklere ve yutağa tutunur. Bakteri bu bölgeleri kapsayan beyaz ve bazı durumlarda (kanama gibi) siyaha dönen bir katman oluşturur. Hastalık damlacık yoluyla veya hasta kişinin sekresyonlarının bulaştığı eşyaların kullanımıyla bulaşabilir.
Difteri aşısı;
Boğmaca Aşısı
Boğmaca; öksürükle karakterize ve bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Hastalık genellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık rastlanır ve bu grupta daha ağır seyreder. Bulaşma solunum yolu ile olmaktadır. Tam hücre ve aselüler olmak üzere 2 tip aşısı mevcuttur. Ülkemizde aselüler tip boğmaca aşısı kullanılmaktadır.
Boğmaca aşısı;
Tetanoz Aşısı
Tetanoz hastalığına sebep olan bakteri daha çok çene ve boyun kaslarına tutunarak; bu kaslarda şiddetli kasılmalara neden olur. Tetanoz insana; deri bütünlüğünün bozulduğu kısmın (yara, yanık, ameliyat, diş çekimi gibi) bakteri ile kontamine olması ve yeni doğanda göbek kordonundan bulaşabilir.
Tetanoz aşısı;
Haemophilus influenzae Tip b (Hib) Aşısı
Haemophilus influenzae Tip b bakterisi; menenjit, kalp zarı iltihabı, kemik iltihabı gibi çok ciddi ve ölümcül olabilecek hastalıklara neden olmaktadır. Bu bakterinin neden olduğu hastalıklar en çok 5 yaş altı çocuklarda görülmekte ve en sık rastlanan Hib kaynaklı hastalık ise menenjittir. Menenjit çocuklarda kalıcı hasar bırakabilmekte ve daha kötüsü ölümcül olabilmektedir. Bu bakteri hasta kişiden yayılan ve havada asılı kalan damlacıkların diğer bireyler tarafından solunum yoluyla alınması ile bulaşır.
Hib aşısı;
İnaktif Polio Aşısı
Poliomiyelit; bir virüsün neden olduğu ve çocuk felci olarak bilinen bir hastalıktır. (*Hastalıkla ilgili detaylı bilgi oral polio aşısı başlığında aktarılacaktır.) Ülkemizde oral ve kas içine uygulanan 2 tip aşısı mevcuttur.
İnaktif polio aşısı;
Kaynaklar
Ecz. Merve ÇERŞİL
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı
Büyük önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ü en derin sevgi, saygı, bağlılık ve minnetle anıyoruz.
Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme hasarlarına sebebiyet verebiliyor" dedi.
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof.Dr.Deniz Demiryürek Cildimizi Nasıl Koruruz? Medikal Estetik Uygulamalarında Nelere Dikkat Etmeli?
D vitamini, vücutta önemli birçok biyolojik işlevi yerine getiren ve genel sağlık için kritik bir rol oynayan yağda çözünen bir vitamindir.