Aşk Kokan Yasemin Yağı

Aşk Kokan Yasemin Yağı

Ecz. Sara POUR

 

Hatırlarsanız Bir önceki yazıda yasemin çiçeğinin kullanımlarından bahsettikten sonra, yasemin çayının nasıl hazırlanışından tutun ta bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından bahsettim. Bugün mest edici kokusunun bizi nasıl etkilediğini ele almak isterim.

(http://www.eczacidansaglik.com/haber.php?id=350)

2. Bölüm;

Çiçeksi ve tatlı kokulu bu yağ “Jasminum officinale” bitkisinin çiçeklerinden elde edilir. Yıllardır tatlı ve romantik kokusu ile dünyadaki parfüm sektörünün gözdesi olmuştur. Chanel no5 bunun en bariz örneğidir. Hatta tatlılara, şekerlere ve alkol çeşitlerine aroma olarak eklenir.

Yasemin yağı, Jasminun officinale bitkisinin beyaz çiçeklerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu bir yağdır. Çiçeğin İran'dan geldiğine inanılıyor, ancak şimdi tropikal iklimlerde de bulunabiliyor.

Yüzyıllar boyunca yasemin çiçeksi, tatlı ve romantik kokusuyla popüler olmuştur ve Chanel No. 5 dahil dünyanın en tanınmış parfümlerinin pek çoğunda kullanılmıştır. Aynı zamanda alkol ürünlerinde, tatlılarda ve yemeklerde de yaygın olarak kullanılan bir bileşen haline gelmiştir.

Yasemin Yağı Faydaları ve Kullanımları

Yasemin esansiyel yağı, birçok sağlığa katısı olduğuna inanılan popüler bir yardımcıdır. Tüm faydalar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, bir çoğu kanıtlanmıştır.

1. Antidepresan Etkisi

Bir araştırmada, plaseboya kıyasla yasemin esansiyel yağının davranışsal uyarılmayı artırdığı bildirilmiştir. Depresyon belirtilerini azaltabilir. Genel anlamda uyarıcı etkisi vardır bunu da, kandaki oksijen miktarını arttırarak, nefes alışverişini hızlandırarak ve kan basıncını yükselterek yapar. Uyanıklığı tetikler bu sebeple depresyonu hafiflemede ve duygu durumunu yükseltmede ciddi etkileri olabilir.

Journal of Health Research'te yayınlanan bir başka çalışmasına göre, yasemin koklandığında beyin aktivitesi artar ve mod değişir, kişi daha pozitif, enerjik, Motive ve duygusal hissedebilir. (Tabi unutmayalım bu durumlar kişiden kişiye değişiklik gösterir).

Not: Yasemin yağı aromaterapisinin zihinsel faydalarını masaj yağında veya difüzörde kullanarak veya doğrudan şişeden soluyarak elde edebilirsiniz.

2. Antiseptik Etkisi

Bitkinin çeşitli türlerinden yapılan yasemin yağının antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Antiseptik etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve çeşitli bakterilerle savaştığı görülmüştür.

Bir çalışma, Jasminum sambac bitkisinden elde edilen doğal yasemin yağının yanı sıra sentetik karışımlarının bir E. coli suşuna karşı antibakteriyel aktivite gösterdiğini buldu.

Başka bir çalışmada, yağ, E. coli, L. casei ve S. mutans dahil olmak üzere birçok oral mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal aktivite gösterdi. Ayrıca, ağız pamukçuğuna neden olan tüm kandida türlerine karşı antimikrobiyal bir ajan olarak da çalıştı.

Yasemin yağı, seyreltildiğinde ve cilde uygulandığında veya oral pamukçuk gibi oral enfeksiyonlar için durulama olarak kullanıldığında enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde etkili olabilir.

3. Afrodizyak Etkisi

Yasemin'in romantik kokusunun uzun süredir afrodizyak etkisi olduğuna inanılıyor. Hindistan'ın bazı bölgelerinde romantizmin kokusunu yaymak için yeni evli çiftlerin yatak odalarını yasemin çiçekleri ile süslerler. Boşuna Chanel No. 5 parfümüne eklenmemiştir :)

Afrodizyak olarak etkilerini destekleyen çok az bilimsel kanıt vardır. Yaseminleri koklamanın veya aromaterapi masajında kullanmanın ruh halini iyileştirdiğini biliyoruz ayrıca romantik ve olumlu duyguların yanı sıra enerjiyi de artırdığı bilinmektedir.

Koku ve cinsel tepki arasındaki ilişki ile ilgili küçük bir araştırmaya göre, beyin dalgaları üzerindeki uyarıcı etkisi kişiyi cinsel ipuçlarına karşı daha uyanık hale getirebilir ve muhtemelen penise kan akışını artırabilir.

Not: Yatağınıza girmeden önce boynunuza biraz yasemin yağ sürmeyi deneyin. Vücut ısınız kokuyu artıracaktır. Ya da odanızda bulunan bir difüzöre birkaç damla ekleyerek baş döndürücü etkiye şahit olabilirsiniz.

4. Antispazmodik Etkisi

Yasemin, kramp üreten mide spazmlarından spazmodik öksürüğe kadar vücudun çeşitli bölgelerindeki spazmları tedavi etmeye destek olmaktadır. Bir çalışmada, seyreltildiğinde ve masaj için kullanıldığında doğum ağrısını azaltmada etkili bulunmuştur.

Not: Kanıtlar sınırlı olsa da, kaslara masaj yapmak için yasemin yağı kullanmak kesinlikle zarar vermez ve spazmları hafifletebilir.

5. Yara İyileştirme Etkisi

Yasemin yağı, cicatrizing etkisine sahip olabilir ve yara dokusu oluşumu yoluyla yara iyileşmesini destekleyebilir. Yasemin yağının cilt enfeksiyonlarının tedavisinde faydalı olan antiseptik özelliklere sahip olduğu artık kanıtlanmıştır.

Araştırmalara göre, yasemin yağı ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, genel cilt bakımı ve sedef hastalığının tedavisinde faydalı olduğu bilinmektedir.

Yakın zamanda yapılan bir hayvan çalışması, yasemin ekstresinin diyabetik ülserler, yatak yarası gibi kronik yaraların iyileşmesini hızlandırdığını bildirmiştir.

Yaranın büzülmesini ve granülasyon dokusu oluşumunu önemli ölçüde artırarak, Anjiogenezi (yeni damar oluşumunu) artırdığı belgelenmiştir.

Not: Küçük çizikler ve kesikler gibi küçük yaralara seyreltilmiş yasemin yağı uygulamak, daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabilir.

6. Menopoz Semptomlarını Azaltan Etkisi

Menopoz rahatlaması için uçucu yağlar yeni değildir. Sıcak basmaları ve depresyon gibi menopoz semptomlarını tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadırlar. Yasemin yağının menopoz semptomları üzerindeki etkisine dair kanıtlar çok sınırlı olsa da, ruh halini iyileştirmede ve depresyonu azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Hatta bir bilimsel çalışmada yasemin, lavanta, gül ve sardunya yağlarını badem yağıyla seyreltip kullanarak menopoz belirtilerini ciddi anlamda azaltıldığı bildirilmiştir.

Not: Menopoz semptomlarını azaltmanın doğal yollarını arıyorsanız, aynı uçucu yağ kombinasyonunu kullanarak düzenli aromaterapi masajları yardımcı olabilir.

7. Emzirmeyi Arttırma Etkisi

Galaktagoglar, emzirmeyi teşvik edebilen bitkisel veya sentetik maddelerdir. Bazı uzmanlar, yasemin yağını koklama beyin etkilerinin, artan emzirme ile sonuçlanan hormonal değişikliklere bağlı olabileceğine inanıyor. Bu teori hala kanıtlanmamıştır ve yasemin ile emzirmeyi artırma arasında şimdilik hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Tabi denemenin de zararı yoktur :)

8. Yatıştırıcı Etkisi

İlginçtir ki araştırmalar, bir yandan yasemin yağının uyanıklığı tetikleyerek, enerji seviyelerini yükseltebileceğini doğruluyor, diğer yandan sakinleştirici bir etkiye sahip olabileceğini de gösteriyor.

Eski bir çalışma, en düşük konsantrasyonda yasemin çayı kokusunun bile ruh hali durumları ve sinir aktivitesi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu buldu.

Daha yeni bir çalışmada, genel anksiyete bozukluğu olan kişilerden yasemin uçucu yağını 10 gün boyunca günde 5 dakika solumaları istendi. Yasemin esansiyel yağı, öfori durumunu önemli ölçüde azalttığını, uykusuzluk, çarpıntı ve sinirlilik gibi semptomları iyileştirdiği ortaya çıktı.

Yasemin Yağının Kullanımı

  • Yasemin yağı dahil tüm uçucu yağları kullanmanın birkaç yolu vardır. Bunları nasıl kullanacağınız, yağın nasıl dağılmasını istediğinize bağlıdır.
  • Saf halde olan yağlar çok daha güçlü ve etkili oldukları için tropikal kullanacaksanız mutlaka seyreltilmelidir.
  • Her zaman ambalajda belirtildiği gibi hangi uçucu yağı kullandığınızdan emin olun.
  • Aktarlarda veya sağda solda satılan yağları kullanmaktan imtina edin lütfen, çünkü yararlarından ziyade zararı olur.
  • Tatlı badem yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağa 3 ila 5 damla öz Yasemin yağını damlatarak seyreltebilirsiniz.

İşte yasemin yağı kullanmanın yolları:

  • Difüzör (Koku yayıcılar),
  • Doğrudan şişeden koklayarak,
  • Aromatik buhar oluşturmak için bir kase sıcak suya bir kaç damla eklenerek,
  • Bir taşıyıcı yağda seyreltilip, ılık bir banyoya eklenerek,
  • Tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp, masaj yaparak cilde uygulayarak, kullanılabilir.

Yasemin Yağının Güvenirliği

 

Yasemin yağı genellikle güvenli olduğu için, cilt tahriş raporları çok nadirdir. Her bitkide de olabildiği gibi her zaman alerjik reaksiyon riski vardır. “Zehirle ilacın tek farkı dozdur” cümlesi ile Paraselsus bizi taa en baştan boşuna uyarmıştır. Uçucu yağlar cilde uygulanmadan önce tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir. Uçucu yağların yutulması amaçlanmamıştır ve bazıları toksik olabilirler. Tabi temkinli davranmakta fayda var, ilk denemede, kolunuzdaki küçük bir bölgeye az miktarda seyreltilmiş yağı sürerek yeni ürünleri test edebilirsiniz. 24 saat içinde reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenlidir.

Hamileyseniz, emziriyorsanız veya şiddetli alerjik reaksiyon öykünüz varsa, herhangi bir uçucu yağı kullanmadan önce mutlaka eczacınızla danışın.

 

Kısacası, bahçe kokan yasemin yağı, çeşitli nedenlerden dolayı aromaterapinin göz bebeğidir. Bu yağı ruh halinizi ve cildinizi iyileştirmek için kullanabilir ya da sadece çevrenize eklediği tatlı çiçek kokusunun tadını çıkarabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın…

 

Kaynaklar

  • Hongratanaworakit, T. (2010). Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Natural product communications, 5(1), 1934578X1000500136.
  • Rath, C. C., Devi, S., Dash, S. K., & Mishra, R. K. (2008). Antibacterial potential assessment of Jasmine essential oil against E. coli. Indian journal of pharmaceutical sciences, 70(2), 238.
  • Joseph, R. M., & Fernandes, P. (2013). Effectiveness of jasmine oil massage on reduction of labor pain among primigravida mothers. Nitte University Journal of Health Science, 3(4), 104.
  • https://aanos.org/human-male-sexual-response-to-olfactory-stimuli/
  • Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial essential oils as potential antimicrobials to treat skin diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.