Bebekli Aileler İçin Tatilinizi Kolaylaştıracak Öneriler

Bebekli Aileler İçin Tatilinizi Kolaylaştıracak Öneriler

Ecz. Merve ÇERŞİL

 

Yaz aylarının gelmesi, ülkemizdeki aşılanma oranlarının artmasıyla çeşitli kısıtlamaların gevşetilmesi ve pandeminin yarattığı psikolojik yükten kurtulma amacıyla herkeste bir tatil telaşı başladı. Peki küçük bebeğiniz veya çocuğunuzla tatile gitme endişeleriniz mi var?

Hiç korkmayın şimdi size bir eczacı gözünden bebeğinizle seyahatinizi ve tatilinizi konforlu geçirmenizi sağlayacak önerilerim var. Hadi başlayalım!

Öncelikle seyahat edeceğiniz araç tipine bağlı olarak (uçak, tren, araba gibi) bebeğinizin emniyetini ve rahatını en yüksek seviyede tutacak bir taşıma aparatına sahip olmalısınız. Tren, araba gibi araçlar için uygun bir puset ya da araç koltuğu tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin emniyette olduğunu bilmek sizi de psikolojik olarak rahatlatacaktır. Seyahat sürenize bağlı olarak aracınıza güneş geleceğini unutmamalı ve camlara mutlaka gölgelik takmalısınız.

Tüm seyahatiniz ve tatiliniz boyunca bebeğinizin cildinin nefes almasını engellemeyen, terlemenin önüne geçebilecek %100 pamuklu kumaşlar tercih etmelisiniz. Sıcağında etkisiyle pamuk oranı düşük kumaşların daha sık kızarıklık ve pişiğe neden olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Seyahatiniz boyunca 1-1,5 saatlik aralıklarla mola vermeli ve bebeğinizi puset ya da oto koltuğundan çıkarmalı, hareket ettirmeli ve esnemesine olanak sağlamalısınız. Ayrıca bu molalarda kucağınıza almak ya da daha büyük çocuklar için kucaklayarak ten teması kurmak çocuğunuzda bağlanma güdüsünü ve güvenlik duygusunu arttırarak daha uzun süre sakin seyahat etmesini sağlamaktadır.  

Yol boyunca bebeğinizin beslenme rutinini bozmamalı ve yaşına göre yolda kolay tüketebileceği ek atıştırmalıklar bulundurmalısınız.

Yazın seyahat etmek sıcaklık nedeniyle oldukça zordur. Eğer aracınızda klima kullanacaksanız seyahat öncesi klima temizliği yaptırdığınızdan emin olmalı, sıcaklığı ne soğuk ne sıcak aralığında ideal oda ısısında ayarlamalı ve ara ara araç içini havalandırmalısınız. Bakımları yapılmamış, mikrobiyolojik temizliği sağlamamış ve derecesi doğru ayarlanmamış klima kullanımının başta üst solunum yolu olmak üzere pek çok enfeksiyona neden olduğunu unutmayınız. Araçta sadece cam ile havalandırma sağlayacaksanız bebeğinizi rahatsız edecek şiddette hava akımı oluşmasından kaçınmalısınız.

Yanlış hava akımı yüz felci ve çeşitli kulak rahatsızlıkları da dahil olmak üzere pek çok soruna neden olabilmektedir.

Güvenli bir şekilde seyahatimizi tamamladıysak şimdi tatilimize başlayabiliriz.

Tüm bebekli ve çocuklu ailelerin tatil için bizlere sorduğu ilk soru “Bebeğimi havuza sokmalı mıyım?” dır.

Havuzlar çeşitli kimyasal katkılar sayesinde belirli hijyen aralığında tutulmaktadır. Tüm hijyen önlemlerine rağmen pH değerleri, klor ve kimyasal oranları ne yazık ki bebekler ve küçük yaş grubundaki çocuklar için uygun olmayabiliyor. Bunun yanı sıra mikrobiyal bulaşmaya havuzlar daha yatkındır. Eğer mümkünse bebeğinizi denize sokmayı tercih etmelisiniz.

Deniz ve havuz kullanımından sonra bebeğinizin mayosunu hızlıca değiştirmeli ve duş aldırarak deniz/havuz suyu temasından kurtarmalısınız. Vücut ısısının düşmesini önlemek amacıyla iyice kurulamalı ve kuru bir havluya sararak ısınmasını sağlamalısınız.

Güzel bir yaz tatili için en temel ihtiyaçlardan biride güneştir. Güneşten korkmayın ve önlemlerinizi alarak güneşin tadını çıkarın. Öğlen aralığı kabul edilen 11.00-16.00 saat aralığında doğrudan güneşten hem kendinizi hem de bebeğinizi korumalısınız. Bu saat aralığı dışında ki saatlerde bebek cildi için uygun, SPF 30 ve üzeri bir güneş koruyucu kullanarak, suyla temas, havluya silme durumlarında daha sık olmak üzere 3-4 saatte bir güneş koruyucunuzu yenileyerek ve kesintisiz en fazla yarım saat doğrudan güneş altında kalarak güneşle temas edebilirsiniz. Unutmayın ki özellikle 6 aydan küçük bebeklerin cildi olmak üzere bebek cildi güneşe karşı oldukça hassastır. Güneş koruyucunuzun yanı sıra güneşte olduğunuz sürelerde geniş gölgelendirme sağlayacak şapkalar, pamuklu, açık renk kıyafetler ve UV koruyuculuğu yüksek güneş gözlükleri tercih edebilirsiniz.

Yazlık alanlarda böcek ve sinek ısırığı daha sık karşılaştığımız bir durumdur. 2 yaş altı bebekler için sinek kovucu kimyasal ürünleri önermiyoruz. Bunun yerine eczacınıza ve doktorunuza danışarak bazı aromaterapötik yağlardan faydalanabilir, cibinlik, tül gibi ek ekipman kullanabilirsiniz.

Beslenme önerilerine gelecek olursak; anne sütü alan 6 ay altındaki bebeklerin ek su ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak formül mama ile beslenen, ek gıdaya erken geçiş yapan ve 6 ay üzerindeki bebeklerin su ihtiyaçlarının artacağını unutmamalı ve su içirmeye özen göstermelisiniz. Normal beslenme düzenine geçen bebeklerin bağırsakları yine de alışık olmadıkları tipte beslenmeye oldukça hassastır. Bu yüzden normalde tüketmediğiniz ve soğuk zinciri bozulabilecek gıdaları tatilde tercih etmemelisiniz.

Son olarak tatil çantanızda bulunması gereken sağlık desteklerine göz atacak olursak bunları; bebek cildine uygun güneş koruyucu ve şampuan, her türlü ateş ve ağrı durumu için yaş grubuna uygun bir analjezik-antipiretik, barsak sorunlarına karşı probiyotik, böcek sokması durumda kullanılabilecek kaşıntı giderici, pişik önleyici ve koruyucu, kullanılıyorsa eğer yedek emzik ve biberon olarak sıralayabiliriz.

Ek bir hatırlatma olarak acil durumlar için kendinizin ve bebeğinizin sağlık kayıtları ile ilgili belgeleri (aşı kartı, kronik hastalık vb) ve kronik kullanılması gereken ilaçlarınızı yanınızda bulundurmayı unutmayın!

Sonuç olarak bebeğinizle tatil yapmak sizi endişeye sürüklemesin. Gerekli hazırlıkları yaptığınızda geriye sadece tatilin keyfini sürmek kalır. Şimdiden iyi tatiller!!!

 

Ecz. Merve ÇERŞİL

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.