’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Dr. Ecz. Derya Bektaş
Her geçen gün dünyadan gelen güzel haberler umudumuzu tazelerken, vücudumuzu da yenilemek ve güçlendirmek için vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuyoruz. Yüzyılı aşkın süredir hayatımızda olan vitaminlerin çoğunu vücudumuz üretmediğinden besin ya da takviye ilaç olarak dışardan almak zorundayız. Vitaminler; büyüme ve gelişme fonksiyonlarında görev alarak, kolajen ve kemik gelişiminde rol oynuyor, viral ve mikrobik hastalıklara karşı koruma görevi görüyor. Yağda çözünen vitaminlerin fazlası vücudumuzda depolanırken, suda çözünen vitaminlerin fazlası idrarla atılıyor. Suda çözünen C vitamini ise tüm dünyada en çok kullanılan vitaminlerden.
Pandemiyle kullanımı daha da artan C vitaminini yakından tanıyor muyuz? Eksikliğinde ya da aşırı kullanımında nasıl belirtiler yaşayabiliriz? Günlük alınması gereken doz nedir?
► Hastalıkların ilerleyişini azaltır: Astım hastalarının, C vitamini alımı hastalığın ilerleyişini azaltır ve tüm yaş gruplarında astım kaynaklı ölümleri azaltabilir. Kardiyovasküler hastalıkları olan hastaların, serum C vitamini yükselmesi hastalığın seyrini düşürebilir.
► Direnci artırır: C vitamini soğuk algınlığı, nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklarda direnci artırır. Demir içeren besinleri ve demir eksikliği tedavisinde kullandığınız ilaçları C vitaminiyle almanız tedavinin etkinliğini artırır. Yara, yanık tedavisinde, sigara kullanımında ve tiroit bezinin aşırı çalışması durumunda C vitaminine ihtiyaç duyabilirsiniz. C vitamini yetersizliğinde halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, hastalıklara dirençsizlik, depresyon, yaraların iyileşmesinde gecikme ve ciltte lekelenmeler görülebilir.
► Günlük doz aşılmamalı: Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 miligram, erkeklerde de 90 miligramdır. İhtiyaç duyulan C vitamini miktarı yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, hastalıklar, kronik yorgunluk gibi durumlarda değişebilir.
► Meyve ve sebzelerden karşılanabilir: Kırmızıbiber, lahana, turp, maydanoz, brokoli, çilek, portakal, kivi gibi sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin. Sebze ve meyveleri pişirmek ya da doğrayarak uzun süre bekletmek, C vitamini içeriklerini azaltır.
Sağlıklı kişilerde günlük alınan doz 2000 miligramı geçmemeli. Fazla C vitamini tüketmek, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir ve böbreklere de zarar verebilir.
Dikkat Edelim Lütfen!
♦ C vitaminleri gibi vitaminler ilaçtır ve internet siteleri aracılığıyla aldığınız vitaminlerin kalite ve güvenliğini mutlaka sorgulayınız.
♦ Vitamininizi her gün aynı saatte almanız vücudun uyumu açısından önemli olabilir. Fakat günün herhangi bir saatinde de alabilirsiniz.
♦ Aldığınız ürünün raf ömrü ve saklama koşullarına dikkat ediniz mutlaka.
♦ Kronik hastalıklarınız varsa mutlaka eczacınıza bildiriniz.
Sağlıklı günler diliyorum…
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
’Reçete’de’ Obezite
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.