Güneş koruyucunuzun doğru seçimi

Güneş koruyucunuzun doğru seçimi

 Ecz.Sevde Gül ÇETİN

Yılın her mevsimi güneş koruyucu kullanmamız gerekse de yaz aylarının gelmesiyle güneşten korunma ihtiyacımız daha fazla artmıştır. Güneş yanıklarının önüne geçmek, cilt lekelerinin oluşumunu azaltmak, ben oluşumunu önlemek, cilt kırışıklarının oluşumunu ve yaşlanmayı geciktirmek, cilt kanserinden korunmak amacıyla güneş koruyucuları kullanmakta oldukça fayda vardır. Güneş koruyucu denildiği zaman aklımıza ilk gelen kelime şüphesiz “SPF” dir.

Peki SPF (Sun Protection Factor) Nedir?

SPF, güneşten koruyucu ürünlerin ne kadar iyi UV koruması sağladığını açıklayan bir ölçümdür.

                                                                                                                                      

SPF Değerinin Artışı Doğru Orantılı Olarak Güneşten Koruma Sağlar mı?

SPF'nin en çok bilinen 15,30,50 ve 90 değerleri piyasadaki güneş koruyucularda mevcuttur.

SPF 15: %93

SPF 30: %97

SPF 50: %98

SPF 90: %99

Değerlerin yanlarında olan koruma yüzdelerinden anlaşıldığı üzere SPF değerlerinin yüksekliği ile güneşten korumaları açısından aralarında ciddi bir fark bulunmamaktadır. Bundan dolayı günlük hayatta SPF 15 ve SPF 30 içeren bir güneş koruyucu tercih edilebilir. Ancak cildiniz çok hassas ise, yazın tatil dönemlerinde veya dışarıda güneşe çok maruz kalabileceğiniz zamanlarda SPF 50'yi tercih edebilirsiniz. SPF 50'den daha yüksek değerler koruma açısından diğerleri ile arasında anlamlı bir fark bulunmadığı da göz önünde bulundurularak, fazla kimyasal koruyucu almamak adına pek fazla önerilmemektedir.

Cilt Tipinize Göre Güneş Koruyucu

Seçtiğiniz güneş koruyucu, her gün rahatlıkla ve yeniden uygulayabileceğiniz, cilt tipinizi tamamlayan bir ürün olmalıdır. Aynı zamanda hangi cilt tipine sahip olursanız olun, kullanacağınız güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olmalıdır.

Cilt tipi 1: Kuru cilt

Kuru bir cilde sahipseniz asıl amacınız cildinize ek nem eklemek olmalıdır. Bu durumda her zaman nemlendiricinizin üzerine sürmenizi sağlayan krem ​​formunda nemlendirici bir güneş kreminden faydalanabilirsiniz. Seramidler, gliserin, hyaluronik asit, bal gibi nemlendirici bileşenlerle zenginleştirilmiş herhangi bir güneş kremi sizin için idealdir.

Cilt tipi 2: Yağlı cilt

Yağlı bir cildiniz varsa, su bazlı veya mat bitişli jel formüllerde güneş kremi almaya çalışın. Güneş kreminizdeki yeşil çay, çay ağacı yağı veya niasinamid gibi maddeler de yağ üretimini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Cilt Tipi 3: Normal cilt

Normal bir cildiniz varsa, doğru güneş kremini seçme konusunda endişelenmeniz gereken pek bir şey yoktur. Organik veya inorganik, jel veya krem ​​fark etmez, en beğendiğinize göre satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, zarif dokusu ve çoğu zaman beyaz kalıntı bırakmaması sayesinde insanlar organik güneş kremine yönelme eğilimindedir.

Cilt Tipi 4: Hassas cilt

Hassas bir cildiniz varsa, güneş kremi satın alırken kaçınmak isteyeceğiniz birkaç bileşen vardır. Bu bileşenler bir reaksiyona neden olabilir. Bu bileşenler: alkol, kokular, oksibenzon, para-aminobenzoik asit (PABA), salisilatlar ve sinnamatları içerir.

Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren bir mineral güneş kremini seçmek en güvenli seçeneğinizdir çünkü olumsuz bir reaksiyona neden olma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca pantenol, allantoin ve madecassoside gibi bileşenlerin tümü yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.

Cilt Tipi 5: Akneye meyilli cilt

Tıpkı hassas ciltlerde olduğu gibi, hâlihazırda var olan iltihaplanmayı şiddetlendirebilecek bileşenler içeren herhangi bir güneş kremi kullanmaktan kaçınmak her zaman en iyisidir. Bu nedenle, akneye meyilli bir cildiniz varsa mineral güneş kremi yine en güvenli seçeneğinizdir.

Akneli birçok insan aşırı sebum üretimi ile ilgili bir sorun yaşadığından dolayı, komodojenik olmayan, hafif, su bazlı, jel formunda ve mat bitişli formülasyonda bir güneş koruyucu ürün seçmeye çalışın.

Tavsiyeler

  • İster kuru cilt, yağlı cilt, karma veya normal cilt, akneye meyilli cilt olsun, doğru geniş spektrumlu (hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan) güneş kremi konforlu bir şekilde korunmanızı sağlar; erken yaşlanmayı ve güneş hasarını önlemeye yardımcı olurken cilt kanseri riskini azaltır.
  • Terleme veya yüzme sırasında güneş koruyucunun etkisi su ile temas sonucu azalabileceği/gidebileceği için suya dayanıklı ( güneş koruyucuların tercih edilmesi gerekir.
  • Güneş koruyucuların genel olarak dışarıya çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması ve 2 saatte bir yenilenmesi gerekir.
  • Günün sonunda güneş koruyucunuzu, cilt tipinize uygun bir temizleyici ile temizlemeyi lütfen unutmayın.
  • Tüm bunlara ek olarak, dudaklarınızı ve gözlerinizi de güneşten korumayı unutmayın. Dudaklarınız için güneş koruyucu özelliği olan nemlendirici ürünler kullanabilirsiniz; gözlerinizi de güneş gözlüğü kullanarak güneş ışınlarından koruyabilirsiniz.
  • Güneş koruyucu ürünlerinizi sağlımız için en güvenilir yer olan eczanelerden temin edebilirsiniz.

Kaynaklar

  • https://www.masterclass.com/articles/what-is-spf#what-is-spf
  • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-skin-type#Skin-type-#1:-Dry-skin
  • https://www.florence.com.tr/gunes-kremi-kullanimi
  • https://www.molecheck.com.au/patient-info/choosing-sunscreen/

  Ecz.Sevde Gül ÇETİN

                                                                                                            ecz.sevdegul@gmail.com

 

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.