’Reçete’/ Bel Ağrıları
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Ecz. Merve ÇERŞİL
Bölüm-1
Ateş, ailelerin en çok korktuğu, yönetmekte zorlandığı durumlardan biridir. Yüksek ateşin nöbete sebep olma ihtimali aileleri ateş konusunda daha hassas ve endişeli yapmaktadır. Aileler tarafından bir hastalık gibi kabul edilse de aslında ateş bir hastalık değil bir semptomdur. Gelin bu yazı dizimizde de ateş nedir?, doğru ateş ölçümü nasıl yapılır?, hangi sıcaklıları ve durumları yüksek ateş kabul etmeli ve hastane başvurusunda bulunmalıyız?, etkili ateş yönetimi nasıl olmalıdır? gibi soruları değerlendirelim.
Ateş nedir?
Ateşi genel olarak tanımlamak gerekirse vücut ısısının ortalama bir değer üzerinde bulunmasıdır. Bu makattan ölçümlerde 38oC üzeri sıcaklıklar olarak kabul edilebilir. Vücut ısısının ölçüm yapılan alanın ortalama sıcaklığının 1oC üzerinde olması ateş olarak tanımlanır. Vücut ısısı sıcak hava, sıkı giyinme, hareket etme gibi pek çok faktör nedeniyle değişebilir. Bu değişkenlik göz önünde bulundurulacak olursa ateş kararı ölçüm yapılan alan (oral, koltuk altı gibi), ortam sıcaklığı, hastanın yaşı gibi durumlarda düşünülerek alınmalıdır.
Vücut sıcaklığımız ortalama 37oC ye programlanmıştır. İmmün sistemimizdeki ufak bir hareketlilik vücudumuz tarafından değerlendirilir ve fizyolojik bir cevap olarak ateş ortaya çıkar. Ateşin oldukça karışık bir fizyopatolojisi vardır. Termoregülasyon hipotalamus tarafından yönetilir ve vücut içinde pek çok sistem vücut sıcaklığının düzenlenmesine katkı sağlar.
Vücut sıcaklığı normal bir değerin üstüne çıktığında nabız, solunum sayısı, bazal metabolizma hızı gibi temel vücut değerlerinde değişikliğe neden olur. Ateş yükseldiğinde vücudun sıvı ve oksijen ihtiyacı artar. Yüksek ateş bazı bilişsel fonksiyonların bozulmasına neden olabilir. Bu olumsuz etkilere rağmen ateş bakterilerin vücudumuz tarafından öldürülmesini kolaylaştırır, enfeksiyon alanında kan akımını hızlandırır, glikoz ihtiyacının düşmesi ile bakteriyel gelişimi önler. Tüm bu olumlu etkileriyle de ateş vücudu korur ve iyileşmeye katkı sağlar. Hem olumlu hem de olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak hastanın durumuna ve ateşin şiddetine göre ateş tedavi edilmelidir.
Peki neler ateşe sebep olabilir?
Ateşi derecesine göre;
Ateş yönetiminde en önemli basamak ateşin doğru şekilde ölçülmüş olmasıdır. Ateş cıvalı, elektronik, infrared ve emzikli termometreler aracılığıyla oral, koltuk altı, rektal ve kulaktan ölçüm yapılarak okunabilir. Tüm ölçüm alanlarının ve ölçüm araçlarının birbirlerine göre çeşitli üstünlükleri ve dezavantajları bulunmaktadır. Gelecek hafta ki yazımda sizlerle en ideal ölçüm araçları ve bölgeleri ile ilgili detayları paylaşıyor olacağım.
Yeniden görüşünceye dek unutmayın ki sizin ve sevdiklerinizin sağlığı en değerli yatırımınızdır!
Kaynaklar
Ecz. Merve ÇERŞİL
Eczacıdan Sağlık
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Doç. Dr. Seçil Pervane Bel Ağrısı: Tedavi Nasıl yapılır?
Bel Ağrısı Neden Olur? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Neden Olur?
Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon adı verilen bir bölümünde başlayan hücre büyümesidir. Kolon, kalın bağırsağın ilk ve en uzun kısmıdır.