Neden C Vitamini

Neden C Vitamini

Dr. Ecz. Derya Bektaş

Her geçen gün dünyadan gelen güzel haberler umudumuzu tazelerken, vücudumuzu da yenilemek ve güçlendirmek için vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuyoruz. Yüzyılı aşkın süredir hayatımızda olan vitaminlerin çoğunu vücudumuz üretmediğinden besin ya da takviye ilaç olarak dışardan almak zorundayız. Vitaminler; büyüme ve gelişme fonksiyonlarında görev alarak, kolajen ve kemik gelişiminde rol oynuyor, viral ve mikrobik hastalıklara karşı koruma görevi görüyor. Yağda çözünen vitaminlerin fazlası vücudumuzda depolanırken, suda çözünen vitaminlerin fazlası idrarla atılıyor. Suda çözünen C vitamini ise tüm dünyada en çok kullanılan vitaminlerden.

Pandemiyle kullanımı daha da artan C vitaminini yakından tanıyor muyuz? Eksikliğinde ya da aşırı kullanımında nasıl belirtiler yaşayabiliriz? Günlük alınması gereken doz nedir?

► Hastalıkların ilerleyişini azaltır: Astım hastalarının, C vitamini alımı hastalığın ilerleyişini azaltır ve tüm yaş gruplarında astım kaynaklı ölümleri azaltabilir. Kardiyovasküler hastalıkları olan hastaların, serum C vitamini yükselmesi hastalığın seyrini düşürebilir.

► Direnci artırır: C vitamini soğuk algınlığı, nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklarda direnci artırır. Demir içeren besinleri ve demir eksikliği tedavisinde kullandığınız ilaçları C vitaminiyle almanız tedavinin etkinliğini artırır. Yara, yanık tedavisinde, sigara kullanımında ve tiroit bezinin aşırı çalışması durumunda C vitaminine ihtiyaç duyabilirsiniz. C vitamini yetersizliğinde halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, hastalıklara dirençsizlik, depresyon, yaraların iyileşmesinde gecikme ve ciltte lekelenmeler görülebilir.

► Günlük doz aşılmamalı: Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 miligram, erkeklerde de 90 miligramdır. İhtiyaç duyulan C vitamini miktarı yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, hastalıklar, kronik yorgunluk gibi durumlarda değişebilir.

► Meyve ve sebzelerden karşılanabilir: Kırmızıbiber, lahana, turp, maydanoz, brokoli, çilek, portakal, kivi gibi sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin. Sebze ve meyveleri pişirmek ya da doğrayarak uzun süre bekletmek, C vitamini içeriklerini azaltır.

Sağlıklı kişilerde günlük alınan doz 2000 miligramı geçmemeli. Fazla C vitamini tüketmek, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir ve böbreklere de zarar verebilir.

Dikkat Edelim Lütfen!

♦ C vitaminleri gibi vitaminler ilaçtır ve internet siteleri aracılığıyla aldığınız vitaminlerin kalite ve güvenliğini mutlaka sorgulayınız.
♦ Vitamininizi her gün aynı saatte almanız vücudun uyumu açısından önemli olabilir. Fakat günün herhangi bir saatinde de alabilirsiniz.
♦ Aldığınız ürünün raf ömrü ve saklama koşullarına dikkat ediniz mutlaka.

♦ Kronik hastalıklarınız varsa mutlaka eczacınıza bildiriniz.

 

Sağlıklı günler diliyorum…

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.