Kolon Kanserinden Nasıl Korunuruz?
Kolon kanserinin dünya çapında en yaygın görülen üçüncü kanser türü olduğuna dikkati çekti.
TEDAVİ EDİLMEYEN UYKU BOZUKLUKLARI YAŞAMI TEHDİT EDİYOR
Uyku âdeta yemek yemek, su içmek ya da nefes almak gibi yaşam için olmazsa olmaz fizyolojik ihtiyaçlardan biri... Bireylerin sağlıklı kalması ve en iyi şekilde yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan yaşamsal bazı fonksiyonlar yalnızca uyku sırasında yerine getirilebiliyor. Bu nedenle sağlıklı uykunun sürdürülememesi durumunda hayatı tehdit eden hastalıklar ile karşılaşılabileceğinin altını çizen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hayal Toktaş, uyku bozukluklarının nedenleri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi aktardı.
Beynin birçok kısmı tarafından kontrol edilen ve çeşitli evreler içeren uyku, karmaşık bir süreç içeriyor. Sağlıklı uyku ise bu evrelerin yeterli sürelerde gerçekleşmesi ile sağlanabiliyor. Sağlıklı uykunun tanımlanabilmesi adına akla ilk olarak herkes için geçerli optimum bir süre ya da uyku rutini gelse de; uyku, parmak izi gibi kişiye has bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Kişiye özel günlük uyku alışkanlığının ötesine geçen her türlü kısa uyumanın, uykuya dalamamanın, uykuyu sürdürememenin ya da aşırı uyuma hallerinin uyku bozukluklarının tanımı içerisinde yer aldığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Hayal Toktaş, en sık karşılaşılan uyku bozukluklarını şu şekilde açıkladı:
UYKU BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Uyku bozukluklarına primer ya da sekonder etkenlerin sebep olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Hayal Toktaş, “Birincil etkenler parasomniler ya da uyku apnesi gibi durumlardır. Uyku ayrıca ikincil etkenler arasında yer alan psikolojik hastalıklar, metabolik hastalıklar, ilaç kullanımı, vardiyalı çalışma, iş koşulları gibi birçok faktörden etkilenebiliyor. Uyku ile ilişkili herhangi bir yakınması olan kişinin mutlaka uyku konusunda özel eğitim almış bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Gerekli görüldüğü takdirde uyku testine de başvuruluyor. En az 6 saat süre ile kişinin spontane uykusu esnasında birden çok parametrenin birlikte değerlendirildiği bir kayıt olan uyku testinin ertesi gün yapılan değerlendirmesi ile kişinin uyku paterni ve olası uyku bozukluklarının tanısı konulabiliyor. Uyku bozukluğunun tedavisinde tipine göre kişinin uyku alışkanlıkları değerlendiriliyor. Var ise uyku hijyen bozukluğu düzeltiliyor. Aynı zamanda gerekli medikal tedaviye de başvuruluyor.Uykuda solunum bozukluğu olan hastalarda ise solunum cihazları ile tedavi mümkün oluyor” dedi.
9 MADDEDE UYKU HİJYENİ
Nöroloji Uzmanı Dr. Hayal Toktaş, daha iyi ve sağlıklı bir uykunun sürdürülebilmesi adına en kolay yollardan biri olan uyku hijyenini 9 maddede sıraladı:
eczacininsesi.com
Kolon kanserinin dünya çapında en yaygın görülen üçüncü kanser türü olduğuna dikkati çekti.
Çocuklarda burun tıkanıklıg?ı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Ani işitme kaybının çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmediğini nasılsa geçer düşüncesiyle tedaviye geç başlandığını belirtiliyor.
Sık idrara çıkma, kanama ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkan mesane kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor.
Sinir hasarına hatta ölüme bile yol açabilir! Eczacılar uyarıyor: Sahte ilaç, vitamin ve protein tozlarına dikkat!
Soğuk havaların etkisiyle artan bulaşıcı hastalıklar ve öksürük şikayetlerine karşı doğal besin ve sağlıklı yaşam tüyoları önerildi.