Çocuklarda Büyümenin Sırrı

Çocuklarda Büyümenin Sırrı

Çocuklarda boy uzamasını etkileyen 3 büyük etken

Çocuklarda Büyümenin sırrı L-Argininde saklı

‘Günümüzde neredeyse tüm ebeveynlerin sorduğu soruların başında; ‘çocuğumun boyu uzayacak mı? Kısa kalır mı? Daha uzun boylu olması için ne yapabilirim?’ gibi sorular geliyor. Ebeveynlerin gündeminden düşmeyen konuyla ilgili Argivit Bilim Kurulu Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İnceoğlu, boy uzamasını etkileyen üç büyük etkene dikkat çekerek, bu süreçte önemli bir rolü olan takviyeyi açıkladı.

Neredeyse 20-30 yıl öncesine kadar boy kısalığının bugünkü kadar önemli bir sorun olarak görülmediğini ifade eden ve bu durumun sadece kozmetik bir problem olduğunu söyleyen İnceoğlu, “Son zamanlarda fiziksel görünüm sağlık hissiyatının önemli bir parçası haline geldi. Eskiden selfie çekmek narsistik bozukluk olarak görülürken şimdi günlük hayatımızın bir parçası oldu. Ya da çocuğumuz sadece kısa boylu olduğu için hayallerini gerçekleştiremeyeceğini düşünüyoruz. İkinci konu ise yüzyılın eğilimi diye tabir ettiğimiz olgu. 20 yıl önce gayet normal kabul ettiğimiz boylar 15 yıl sonra çok kısa kalacak. Bu da ebeveynlerde endişeye sebep oluyor” dedi.

“GENETİK ÇOK ÖNEMLİ”

Dr. Ahmet İnceoğlu, çocuklarda son boyu belirleyen 3 büyük etken olduğuna dikkati çekerek, “Bunlardan en önemlisi genetiktir. Ancak doğal olarak bunu değiştiremiyoruz. Zaman anne-baba boyu belirleyici olmaz. Çünkü anne ya da baba kendi hastalıkları yüzünden kısa kalmış olabilirler. Böyle durumlarda dayı, hala vs. gibi akrabalara da bakmak gerekir” ifadelerini kullandı.

“İLK 100 GÜN BESLENMESİNE DİKKAT”

Boyun uzamasını etkileyen diğer bir unsurun da ‘ilk 1000 gün beslenmesi’ diyen Dr. İncioğlu, şu ifadeleri kullandı: “Yani gebelikten başlayıp hayatın ilk 2 yılında beslenme ve kronik hastalık seyri. Kısaca anlatacak olursak mesela anne ve baba çok kısa ama bebek ilk 2 yılında çok iyi beslendi hiç ağır hastalık yaşamadı hep yaşıtlarından önde giderse, ileride genetik boy beklentisinin ötesine geçer. Ya da tam tersi anne baba uzun boylu ama bebek ilk 2 yılında kronik hastalık yaşadı (çölyak, guatr, besinsel alerji, kötü beslenmeye bağlı vitamin eksikliği vs.) o zaman da bebek beklenen boyunu tutturamayabilir. Bu yüzden gebelik süresince, hatta gebelik planlandığı andan itibaren, annenin beslenmesine çok dikkat edilmeli özellikle folik asit, omega-3 desteği ihmal edilmemeli. İlk 2 yılda en sık rastladığımız beslenme bozukluğu esasen yemek seçme. Bu yüzden bebekler büyümeleri için gerekli protein ve vitaminleri alamıyorlar. Bebeklerin ne yiyeceğine, nerede yiyeceğine ve ne zaman yiyeceğine ebeveyne karar vermeli. Bebek ne kadar yiyeceğini belirlemeli. Yani bebek doyduğunu ifade ettiğinde ısrar edilmemeli. 1,5-2 yaş grubu bebeklere ne yiyecekleri sorulursa hemen her zaman karbonhidrattan zengin makarna ya da pirinç pilavı seçecektir. Bunun önüne geçilmeli ve bakmakla yükümlü kişi (anne, anneanne ya da bakıcı) gerekiyorsa bu konuda bilinçlendirilmeli. Bu şekilde çözülemiyorsa, beslenmenin çok önemli olduğu bu dönemde, beslenme eksikliği yaşamamak için vitamin takviyesi düşünülebilir.”

ERKEN ERGENLİK NASIL ETKİ EDİYOR?

Dr. Ahmet İncioğlu, ‘Ergenliğe giriş yaşı’nın da önemli etkenler arasında olduğunu ifade ederek, “Sebep her ne olursa olsun eğer çocuk ergenliğe erken girerse boyu beklenenden kısa kalır. Hormon bozuculardan (BPA gibi) uzak durmalıyız. Çünkü son boyu, ergenliğin sonunda uzun kemiklerdeki boy plakları kapanmadan önce ne kadar büyüme hormonuna maruz kaldığı belirler. Bu yüzden ergenlik bitmeden önce büyüme hormonunu artırıcı L-Arginin gibi ürünler son boy gelişiminde destek olur” dedi. L-Arginin içerikli ürün için linke tıklayın (https://argivit.com/argivit-focus-surup)

“DOKTOR TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ”

Doktor desteğine ilişkin merak edilenlere cevap veren Dr. İncioğlu, “Çocukların ilk 6 ay her ay, sonra 2 yaşına kadar 3 ayda bir, sonrasında ise en azından yılda 1 rutin takiplerinde boy ve kilo takipleri yapılmalı. Özellikle boy yaşıtlarına göre 10 persentilin (yaşıtı her 100 çocuğun en kısa 10’u arasına girmişse) altına düşmüşse, konuda deneyimli bir uzman tarafından ileri tetkik ve tedavi planlanır” ifadelerini kullandı.

 

DİĞER HABERLER
Çocuklarda Büyümenin Sırrı
Bebeklerde Aşı Takvimi
’Reçete’/ Katarakt:Tanı ve Tedavisi
Sarı Serum Öldürdü
Maske Uyarısı
Sağlıklı Yaşamın Anahtarları
Reçete Hava Kirliliği
Griple Karıştırılıyor
Sağlıklı Kilo Almak!
Grip Bu Yıl Neden Uzun Sürüyor?
Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir
’Reçete’/ İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH)
Cildiniz Genç Kalsın
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı
Çinde Yeni Salgın Alarmı
’Reçete’/ Şaşılık ve Göz Tembelliği
Domuz Gribine Dikkat
Göz Kuruluğu Nedir?
Depresyon, Anksiyete, Uykusuzluk
Aşı İle Kanserden Korunmak Mümkün
’Reçete’/ Genital Temizlik ve Vajinitler
Hareketsiz Yaşam Tehlike Saçıyor
Estetik Ameliyat Psikolojisi
Grip Tedavi Edilmeli
Bir Sigara Ömrünüzden Kaç Dakika Alır?
İyi Yıllar!
Çocuklarda RSV Enfeksiyonu
’Reçete’/ Saç Sağlığı
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

En Çok Okunanlar


Hareketsiz Yaşam Tehlike Saçıyor

Diyet, egzersiz ve cerrahi tedavi yöntemlerinin uygun şekilde uygulanmasıyla obezite ile mücadelede başarı sağlanabileceğini belirtti.

Depresyon, Anksiyete, Uykusuzluk

Soğuk havalarda özellikle giyilen kıyafetlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sağırkaya, Soğuk havalarda mutlaka sıcak tutacak kaşkol, eldiven gibi koruyucu kıyafetlerimizi giymek gerekiyor