Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Şeker hastalığı, ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık tür ve gruplarına genel olarak verilen isimdir. Diyabetin 2 çeşidi vardır. Bunlar: Tip 1 ve Tip 2 diyabet.
Tip 1 diyabette genetik faktörler daha etkilidir. Eğer genlerinizde Tip 1 diyabetin oluşmasını sağlayacak bir ortam varsa bundan kaçamazsınız. Hastalık çocukluk çağında bile görülebilir. Aslında hastalığın sebebi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülinin yeterli seviyede üretilememesinden kaynaklanır. İnsülin, kan içerisindeki şekeri hücreye taşımakla görevlidir. Tip 1 diyabette yeteri kadar insülin üretilmediği için kandaki şeker tam olarak hücrelere taşınamaz. Bunun için kan şekeri normalden yüksek çıkar.
Tip 2 diyabete baktığımızda ise genetik faktörlerden çok kilo alımı ve obeziteyle alakalıdır. Kişi sürekli fazla miktarda enerji aldığında kan şekeri doğal olarak artmaktadır. Kandaki şeker seviyesini düşürmek için pankreas daha fazla insülin üretir. Başlarda fazla insülin talebini yerine getirebilen pankreas, kilo alımı devam ettiğinde görevini yerine getiremeyecektir. Devamında insülinin verimi düşmekte ve insülin direnci oluşmaktadır. Verimsiz olan insülin, kan şekerini yeteri kadar düşüremediği için doğal olarak kan şeker seviyesi yüksek olacaktır. Tedavi olarak dışarıdan insülin alımı ya da pankreasın daha fazla çalışması için ilaçlar kullanılır. Yalnız bunlarda geçici yöntemler olup; kişi fazla enerji tüketmeye devam ederse kısır bir döngü şeklinde bu olay devam edecektir. Sonuç olarak, özellikle Tip2 diyabetin gelişmemesi bizim elimizdedir. Birçok Tip2 diyabet hastası, yediklerine dikkat ederek ve düzenli egzersiz yaparak iyileşme sağlamıştır. Beden kitle indeksi 35’in üzerinde olan Tip2 diyabet hastaları ise obezite cerrahisi ile iyileşme sağlamaktadırlar. İleri seviyede şeker hastalığı olan hastalar ise şeker hastalığı ameliyatını tercih etmektedir..
Aralarındaki farkı kısaca özetlemek gerekirse;
Helixbilim.com
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı