Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Ecz. N. Nazlı OKAY
Önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen, rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlarda en sık görülen ikinci kanser tipidir. Maalesef 490.000'den fazla kadına her yıl rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor. Rahim ağzı kanserlerinin çoğu Afrika ve Hindistan gibi daha az gelişmiş bölgelerde ortaya çıkmakta ve Türkiye genelinde de en sık görülen sekizinci kanser türü olarak görülmektedir.
NEDEN OLUŞUYOR?
Rahim ağzı kanseri oluşumunu etkileyen faktörler arasında; çok eşlilik, erken yaşta cinsel aktivite, sigara kullanımı, bazı vitaminlerin eksikliği, düşük sosyoekonomik durum, kötü hijyen, immün sistem yetmezliği, ve cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü bulunmaktadır. Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonu ile bu kanser gelişimi arasında güçlü bir nedensellik ilişkisi bulunuyor. Hatta son zamanlarda yapılan çalışmalarda HPV, bu kanser türü için en önemli risk faktörü olarak kabul ediliyor. Ayrıca HPV enfeksiyonunun akciğer kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri, penis kanseri gibi diğer kanserlerle de ilişkili olduğu da bulunmuştur.
Genç yetişkinlerin %30-35 kadarı HPV pozitiftir ve hem kadınların hem de erkeklerin %70-80'i cinsel olarak aktif yaşamları boyunca yaklaşık 40 genital HPV tipinden en az biriyle enfeksiyon kapar. Fakat maalesef bu virüsle enfekte olan çoğu insan herhangi bir HPV enfeksiyonunun farkında değildir. HPV ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi eksikliği, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi açısından bu konuda farkındalık oluşturmaya ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
Rahim ağzı kanserinin önlenmesi, düzenli jinekolojik muayeneler, yıllık Papanicolaou (Pap) testi ve HPV enfeksiyonunun bulaşmasının önlenmesi yoluyla erken teşhis ve tedaviyi içerir. HPV enfeksiyonunun prezervatif kullanarak önlenmesi özellikle etkili değildir, çünkü kısmen virüs hem deriden hem de mukozal yüzeylerden bulaşabilir ve bulaşabilir. Buna karşılık, 2006 ve 2007'de lisanslanan profilaktik aşılarla birincil önlemenin, hem enfeksiyona hem de rahim ağzı kanserinin hemen öncüllerine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmalar, kadınların HPV enfeksiyonu hakkında yetersiz bilgi ve farkındalık eksikliği, sağlık hizmetlerine sınırlı erişim, sadece kadın doktorları tercih etme, jinekolojik muayene konusunda utanma duygusu nedeniyle tarama programlarına düzenli olarak katılmadıklarını bildirmektedir.
‘Amaan benim başıma gelmez!’ diye düşünürsek işimizi şansa bırakmış oluruz. Lütfen, önlenebilecek bir hastalığı, şansa bırakarak bir kanser türüne dönüşmesine sebep olmayalım.
Günümüzde covid-19’a karşı geliştirilmiş aşıların hayat kurtardığı gibi HPV aşısı da hayat kurtarıcıdır. Yapılan çalışmalar aşının güvenliğini kanıtlamıştır. Türkiye'de HPV aşısının henüz devlet tarafından karşılanmıyor oluşu da aşılanmadaki azlığı gösteriyor olabilir. Bu aşının özellikle kadınlar için ne kadar elzem olduğunu göstermek için sesimizi duyurmaya çalışmalıyız belki de. Rahim ağzı kanseri erken teşhisi için 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir smear testi ve HPV testi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
Bir hastalığı yenebilmek için atacağımız ilk adım onun farkında olmaktır.
Kaynaklar;
Ecz. N. Nazlı OKAY
nezahatnaz@gmail.com
Eczacıdan Sağlık
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı