’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Ecz.Sevde Gül ÇETİN
Yılın her mevsimi güneş koruyucu kullanmamız gerekse de yaz aylarının gelmesiyle güneşten korunma ihtiyacımız daha fazla artmıştır. Güneş yanıklarının önüne geçmek, cilt lekelerinin oluşumunu azaltmak, ben oluşumunu önlemek, cilt kırışıklarının oluşumunu ve yaşlanmayı geciktirmek, cilt kanserinden korunmak amacıyla güneş koruyucuları kullanmakta oldukça fayda vardır. Güneş koruyucu denildiği zaman aklımıza ilk gelen kelime şüphesiz “SPF” dir.
Peki SPF (Sun Protection Factor) Nedir?
SPF, güneşten koruyucu ürünlerin ne kadar iyi UV koruması sağladığını açıklayan bir ölçümdür.
SPF Değerinin Artışı Doğru Orantılı Olarak Güneşten Koruma Sağlar mı?
SPF'nin en çok bilinen 15,30,50 ve 90 değerleri piyasadaki güneş koruyucularda mevcuttur.
SPF 15: %93
SPF 30: %97
SPF 50: %98
SPF 90: %99
Değerlerin yanlarında olan koruma yüzdelerinden anlaşıldığı üzere SPF değerlerinin yüksekliği ile güneşten korumaları açısından aralarında ciddi bir fark bulunmamaktadır. Bundan dolayı günlük hayatta SPF 15 ve SPF 30 içeren bir güneş koruyucu tercih edilebilir. Ancak cildiniz çok hassas ise, yazın tatil dönemlerinde veya dışarıda güneşe çok maruz kalabileceğiniz zamanlarda SPF 50'yi tercih edebilirsiniz. SPF 50'den daha yüksek değerler koruma açısından diğerleri ile arasında anlamlı bir fark bulunmadığı da göz önünde bulundurularak, fazla kimyasal koruyucu almamak adına pek fazla önerilmemektedir.
Cilt Tipinize Göre Güneş Koruyucu
Seçtiğiniz güneş koruyucu, her gün rahatlıkla ve yeniden uygulayabileceğiniz, cilt tipinizi tamamlayan bir ürün olmalıdır. Aynı zamanda hangi cilt tipine sahip olursanız olun, kullanacağınız güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olmalıdır.
Cilt tipi 1: Kuru cilt
Kuru bir cilde sahipseniz asıl amacınız cildinize ek nem eklemek olmalıdır. Bu durumda her zaman nemlendiricinizin üzerine sürmenizi sağlayan krem formunda nemlendirici bir güneş kreminden faydalanabilirsiniz. Seramidler, gliserin, hyaluronik asit, bal gibi nemlendirici bileşenlerle zenginleştirilmiş herhangi bir güneş kremi sizin için idealdir.
Cilt tipi 2: Yağlı cilt
Yağlı bir cildiniz varsa, su bazlı veya mat bitişli jel formüllerde güneş kremi almaya çalışın. Güneş kreminizdeki yeşil çay, çay ağacı yağı veya niasinamid gibi maddeler de yağ üretimini kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Cilt Tipi 3: Normal cilt
Normal bir cildiniz varsa, doğru güneş kremini seçme konusunda endişelenmeniz gereken pek bir şey yoktur. Organik veya inorganik, jel veya krem fark etmez, en beğendiğinize göre satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, zarif dokusu ve çoğu zaman beyaz kalıntı bırakmaması sayesinde insanlar organik güneş kremine yönelme eğilimindedir.
Cilt Tipi 4: Hassas cilt
Hassas bir cildiniz varsa, güneş kremi satın alırken kaçınmak isteyeceğiniz birkaç bileşen vardır. Bu bileşenler bir reaksiyona neden olabilir. Bu bileşenler: alkol, kokular, oksibenzon, para-aminobenzoik asit (PABA), salisilatlar ve sinnamatları içerir.
Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren bir mineral güneş kremini seçmek en güvenli seçeneğinizdir çünkü olumsuz bir reaksiyona neden olma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca pantenol, allantoin ve madecassoside gibi bileşenlerin tümü yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Cilt Tipi 5: Akneye meyilli cilt
Tıpkı hassas ciltlerde olduğu gibi, hâlihazırda var olan iltihaplanmayı şiddetlendirebilecek bileşenler içeren herhangi bir güneş kremi kullanmaktan kaçınmak her zaman en iyisidir. Bu nedenle, akneye meyilli bir cildiniz varsa mineral güneş kremi yine en güvenli seçeneğinizdir.
Akneli birçok insan aşırı sebum üretimi ile ilgili bir sorun yaşadığından dolayı, komodojenik olmayan, hafif, su bazlı, jel formunda ve mat bitişli formülasyonda bir güneş koruyucu ürün seçmeye çalışın.
Tavsiyeler
Kaynaklar
Ecz.Sevde Gül ÇETİN
ecz.sevdegul@gmail.com
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Çağatay Çifteri Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite