Kronik Hastalara Tavsiyeler
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Sakinleştirici, dindirici ve huzur verici şöhreti ile bilinen “yasemin” bitkisini biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Çok çok eskilerden beri yasemin bitkisi ister tıbbi, ister kozmetik açıdan kullanılmaktadır;
Mesela yüzyıllar boyunca bu bitkinin yapraklarını kaynatıp lapa haline getirip yara üzerine sürerlermiş. Çünkü hem yara iyileştirmesini hızlandırdığı hem de leke oluşmasını engelleyebildiği düşünülürmüş.
Aynı zamanda baş ağrılarına ve sinüzite derman olduğunu düşündükleri için yasemin çiçeklerini kurutup tütsü gibi yakarlarmış.
Hindistan'da yasemin kokusunun laktasyonu arttırabildiğini ve Ovulasyonu erteleyebildiğini düşündükleri için o bölgedeki hamile kadınlar yasemin çiçeklerini toka gibi saçlarına takıyorlar.
Tabi bu konu ile ilgili herhangi bir çalışılmış bilimsel araştırma yok.
Günümüzde ise yasemin bitkisinin ismini ister çay olarak, ister uçucu yağ veya parfüm olarak isterse fitofarmasötik preparat yani ilaç olarak pek çok kez duyuyoruz.
Peki her çorbada tuzu olan, bu yasemin bitkisinin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir,
1. Bölüm;
İlk önce Yasemin çayına bir göz atalım isterim;
1. Güçlü bir antioksidandır, böylelikle vücudu zararlı olan serbest radikallerden arındırarak bazı kanser çeşitlerine ve pek çok kronik hastalıklara karşı bizim korunmamızı desteklemektedir.
2. Kafein ve EGCG (Epigallokateşin Gallat) içerdiği için metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olabilir.
3. Hatırlarsanız lavantada da bulunan Polifenoller sayesinde LDL yani kötü kolestrolü dengeleyerek kalp hastalıklarının riskini azaltabilir.
4. Yasemin çayı kateşinden dolayı dişleri çürümekten ve plak oluşumundan korur ve temizler. (Gargara olarak kullanırsak antiseptik yani mikrop savaşçıları olarak görev yapar.)
5. Yasemin çayındaki kafein, vücudun dinlenmesine yardımcı olan adenozinin çalışmasını engelleyerek, beynin daha çok uyarılmasını sağlayabilir. Dopamin ve serotonin nörotransmitterlerin salgılanmasını arttırabilir ve kısa süreli hafızayı güçlendirebilir. Diğer yandan da yasemin çayındaki L- theanin ve kafein bizi uyku moduna getiren kimyasalların salınımını engelleyerek beyin fonksiyonlarını daha etkili ve uyarılmış hale getirir.
Tabi EGCG (Epigallokateşin Gallat) sayesinde
Evet şimdi bunca güzellikleri içinde barındıran bu lezzetli çayın hazırlanışına geçelim;
Yasemin Çayını hazırlamak için bir demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı yasemin bitkisi koyun ve 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Fazla bekletilirse tadı acı olabilir. Günde iki veya üç fincan içebiliriz.
NOT: Kaynatmayacağız sadece demlemeye bırakacağız.
Yan etkisi var mıdır?
Araştırmalarda herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Fakat çok fazla tükettiğimizde, içerdiği kafeinden dolayı kansızlık sorunu oluşturma ihtimali var ve anksiyeteye, panik ataklarına ve mide sorunlarına da yol açma ihtimali vardır. Aynı sebepten dolayı, hamile kadınlarda sakıncalı olabilir.
Kateşinden dolayı yemeklerden alınan demirin emilimini düşürebilir.
NOT: Hamile kadınlar, küçük çocuklar, demir eksikliği sorunu yaşayanlar eczacılarıyla mutlaka danışmalı. Eczacınıza danışın lütfen.
*Bu yazının ikinci bölümünde yasemin yağının inanılmaz etkilerine ve kullanımına değineceğiz.
Sevgi ile ve sağlıkla kalın…
Kaynaklar:
Ecz. Sara POUR
Hastaların, doktorlarının verdiği tedavi planına ve ilaç kullanımına harfiyen uymaları gerektiğini söyledi.
Eczacılar tarafından, ilaçların eczaneye kabulü sırasında İlaç Takip sistemi üzerinden sorgulama yapılmakta.
Kış boyunca cildinizin sağlıklı, nemli ve esnek kalmasını sağlamak için birkaç küçük adım atabilirsiniz. İşte kış aylarında cilt sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenler:
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ü ve Cumhuriyetimizin bütün kurucularını sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.
’Reçete’de’ Obezite
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Banu Çaycı