Kafeinsiz Bir Fıstık Kahvesi “Menengiç”

Kafeinsiz Bir Fıstık Kahvesi “Menengiç”

Ecz. Sevde Gül ÇETİN

 

Latince adı “Pistacia terebinthus” olan menengiç bitkisi, “Anacardiaceae” yani sakız ağacıgiller ailesine ait yabani bir antep fıstığı ağaç türüdür. Birçok yörede birbirinden farklı isimlerle de tanınır; çitlembik, çıtlık, çitemik, çedene, bıttım gibi… Ülkemizde yaygın olarak kahve ve çerez olarak tüketilen bir bitkidir. Menengiç meyvelerinin kurutulup kavrulduktan sonra macun kıvamına gelinceye kadar ezilmesiyle menengiç kahvesi elde edilir. 2017 senesinde gastronominin başkenti olan Gaziantep ilimizin menengiç kahvesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.    

Menengiç kahvesini kimileri gerçekten çok severken kimileri hiç sevmez. Ben hem tadını hem de kokusunu çok sevenlerdenim… Kahve olarak anılmasına rağmen kafein içermemesi kafein severleri üzmesin çünkü tadı gerçekten bir kahveden daha fazlası; kafein tüketmeyenler için ise de bu bir artı sayılabilir. Üstelik kafein içermemesi hem kahvenin yudumlarken yumuşak dokusunun oluşmasını sağlıyor hem de kafeinin neden olduğu tansiyon problemleri, çarpıntı, uykusuzluk gibi durumların oluşmasını engelliyor. Menengiç kahvesi aynı zamanda baharatımsı tatları da barındıran bir kahvedir. Gerçekten daha kahveyi pişirirken harika bir fıstık aromasının buram buram kokması ve daha ilk yudumda o yumuşak tadıyla ağızda insanı keyiflendiren bir aroma bırakması benim gibi menengiç severlerin eminim çok hoşuna gidiyordur.         

Menengiç, kahve olmasının yanı sıra içerdiği besin değerleri açısından baya zengindir (A vitamini, B1, B2, B3 vitaminleri, C vitamini, E vitamini, potasyum, magnezyum, selenyum, çinko, demir, kalsiyum, fosfor, lif, yağ, karbonhidrat ve protein) ve içerisinde bulundurduğu antioksidan ve fenolik bileşikler sayesinde cildimizi ve vücudumuzu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucudur.

MENENGİÇİN TIBBİ FAYDALARI

-Menengiç sakızı olarak bilinen reçinesi; solunum yolları üzerine yararlıdır; göğsü yumuşatarak nefes darlığını gidermeye yardımcı olur ve rahat nefes almayı sağlar, balgam çıkarmayı kolaylaştırır, öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur; bronşit ve astım hastalarında faydalıdır. Antiinflamatuar (iltihap giderici) ve antipiretiktir (ateş düşürücü),

-Meyveleri kahve yapımında kullanılırken; meyvelerinden elde edilen yağ hem yemeklik yağ olarak tüketilebilir hem de ülkemizde bıttım sabunun ham maddesini oluşturur. Bıttım sabunu hem saçların dökülmesini hem de saçlardaki deri dökülmelerini önlemeye, saçları beslemeye, yumuşatmaya, kuru saçları nemlendirmeye ve ciltte oluşan egzema, mantar, kepek gibi sorunları gidermeye yardımcı olur,

-Yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur,

-Yanık tedavisinde kullanılır,

-Solunum sistemi ve üriner sisteme antiseptik etki gösterir,

-İdrar söktürücü etkisi vardır,

-Ülsere karşı faydalıdır,

-Kolesterolü düşürücü etkisi vardır ve

-Damar sertleşmesini (ateroskleroz) önleyici etkileri de mevcuttur.

Lütfen menengiçin yağ ve şurup formlarını sizler için en güvenilir olan eczanelerimizden temin edin. Kahve ve sabun formlarını ise gerçekten kaliteli ve güvenilir yerlerden alın… Takviye gıda da olsa besin de olsa sabun da olsa tükettiğiniz ve vücudunuza kullandığınız her şey sizler için çok önem arz ediyor. Aman dikkat sağlığınıza zarar gelmesin… Son aşamada sizlere menengiç kahvesinin hazırlanışından bahsedip yazımı tamamlamak istiyorum.

MENENGİÇ KAHVESİNİN HAZIRLANMASI

Bir kahve fincanı sütü veya suyu ve bir tatlı kaşığı menengiç kahvesini cezveye koyarak (içerisine tercihe göre şeker ilave edebilirsiniz) karıştırınız ve ocağa alıp kısık ateşte pişirerek bir taşım kaynatıp fincanınıza servis edip afiyetle içebilirsiniz.

Menengiç kahvesini bu şekilde günde bir-iki fincan tüketebilirsiniz.

Sıcak sohbetlerinizi daha da keyifli hale getirecek menengiç kahvesini sohbetlerinizden eksik etmediğiniz bir hafta diliyorum… Sağlıkla kalın.

 

Kaynaklar

 

Ecz. Sevde Gül ÇETİN

ecz.sevdegul@gmail.com

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.