5 Yaygın Yorgunluk Nedeni: Neden Bu Kadar Yorgunsunuz?

5 Yaygın Yorgunluk Nedeni: Neden Bu Kadar Yorgunsunuz?

Yorgunluk, kanser ve diyabet gibi tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde, depresyon ve anksiyete gibi duygudurum bozuklukları olan kişilerde ve hatta başka türlü "sağlıklı" kişilerde bile yaygın bir semptomdur.

  • Stres

Kronik stres genellikle vücudun stres sistemlerinin düzensizliğine yol açar ve kronik yorgunluğun altında yatan yaygın bir nedendir. Adrenal bezlere ve kortizol üretimine odaklanan popüler "adrenal yorgunluk" terimi, kronik strese verilen bu sağlıksız reaksiyonu tanımlamak için sıklıkla kullanılır.

Bununla birlikte, adrenal yorgunluk, stres tepkisinde yer alan birbirine bağlı olayların karmaşık sistemini hesaba katmaz. Beyin, sinir sistemi, endokrin (hormonal sistem) ve bağışıklık sistemi, adrenal bezler gibi anahtar bileşenlerdir. Özellikle hipotalamik-hipofiz-adrenal (HPA) ekseni ve sempatik sinir sistemi (SNS) birincil düzenleyici merkezlerdir. Yorgunluk, bu stres yanıt sistemlerinin aşırı, uzun süreli veya yetersiz düzenlenmesinin yaygın bir sonucudur.

  • Yetersiz Beslenme / Sindirim

Beslenme eksiklikleri, besin alerjileri, kan şekeri düzensizliği ve bağırsakların iç yüzeyindeki aşırı geçirgenlik gibi beslenme ve sindirim sorunları, yorgunluğa neden olabilir. Yorgunluktan muzdarip olanlar genellikle düşük kaliteli bir diyet yiyorlar (meyve ve sebzelerde düşük; vitamin, mineral ve bitkisel besinlerde eksik; yüksek glisemik, yüksek yağlı, yüksek enflamatuar gıdalarda aşırı).

Ek olarak, yorgunluktan muzdarip olanların, yorgun olmayan kişilere kıyasla değişen bağırsak bakterileri (yeterli asidofilus olmaması gibi) ve bağırsak astarının anormal işlevi (diğer adıyla "sızdıran bağırsak") ile bağlantılı daha fazla sindirim semptomuna sahip olduğu bulunmuştur.

  • Hormon Dengesizlikleri

Yorgunluk, tiroid, testosteron, östrojen ve progesteron gibi yaygın hormonların düşük veya dengesiz seviyelerinden kaynaklanabilir. Otoimmün tiroid hastalığından kaynaklanan düşük tiroid hormonu seviyeleri, hormonla ilgili en yaygın hastalıklardan biridir ve yorgunluk, hipotiroidizmin ana semptomudur.

  • Anksiyete ve Depresyon

Depresyonu olan insanların çoğu yorgunluktan muzdariptir.

Aslında yorgunluk, hastaların sağlık hizmeti sağlayıcılarına şikayet ettikleri en yaygın depresyon belirtilerinden biridir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, bu hastaların yüzde 80'inden fazlasının halihazırda antidepresan ilaçlar almasına rağmen, majör depresyonlu hastaların yüzde 90'ından fazlasında şiddetli yorgunluk vardır. Depresyonla ilişkili yorgunluk genellikle konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve azalmış üretkenlikle ilişkilidir.

  • Hareketsiz Yaşam Tarzı ve Koşulsuzlaştırma

Oldukça hareketsiz olmak kronik yorgunluk riskini artırır. Yeterli egzersiz ve fiziksel aktivite yapmamak, vücudun kas-iskelet sistemi ve kardiyovasküler sistemlerinde bozulmaya neden olur ve ruh halini düşürür, bunların tümü yorgunluğa neden olur. Araştırmalar, ne kadar düzenli fiziksel aktivite yaparsanız, kendinizi enerjik hissetme olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu gösterir.

Egzersizin, kanserden otoimmün hastalıklara ve depresyona kadar her türlü tıbbi durumla ilişkili yorgunluğu tersine çevirmeye yardımcı olduğu biliniyor.

 

Universityhealthnews.com

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.