’Reçete’/ Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Kubilay Vicdan

Soğuk hava romatizma ve eklem ağrılarını artırıyor
Uzman fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, soğuk ve nemli havaların eklem çevresindeki kas ve bağ dokularında kasılmaya yol açarak ağrı algısını artırdığını belirtti.
Soğuk ve nemli havaların etkisini artırdığı kış aylarında, eklem ve romatizma ağrıları birçok kişi için günlük yaşamı zorlaştırıyor. Uzmanlara göre hava sıcaklığındaki düşüş, özellikle romatizmal hastalıkları bulunan bireylerde ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlılığını daha belirgin hale getiriyor. Soğuk havanın eklemler üzerindeki etkisi uzun süredir tartışılırken bu dönemde şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı arttı.

Cumhuriyet’e konuşan uzman fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, bilimsel çalışmaların, soğuk havanın eklem çevresindeki kas ve bağ dokularında refleks kasılmalarına yol açtığını ve bunun eklem hareketini kısıtlayarak ağrı algısını artırdığını belirtti. Soğuk havalarda fiziksel aktivitenin azalmasının eklem sıvısının dolaşımını kısıtladığını ve sabah tutukluğu ile eklem sertliğini artırdığını belirten Sezgin, “Bilimsel veriler, ileri yaş bireylerin soğuk havalardan daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Yaşla birlikte eklem kıkırdağında incelme, kas gücünde azalma ve dolaşımın yavaşlaması bu durumu artırıyor. Romatoid artrit, osteoartrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkları olan kişiler; bel ve boyun fıtığı öyküsü bulunanlar, daha önce eklem cerrahisi geçirmiş bireyler ve kronik kas-iskelet sistemi ağrısı olan hastalar da bu dönemde daha sık şikâyet yaşayabilir. Hareketsiz yaşam ve postür bozuklukları da soğuğun etkisini artıran faktörler arasındadır” ifadelerini kullandı.
Eklem ve kasların sıcak tutulmasının soğuğa bağlı kas spazmını ve ağrıyı azalttığını aktaran Sezgin,“ Gün içinde düzenli ve kontrollü hareket etmek, hafif yürüyüşler yapmak ve güne yumuşak germe egzersizleriyle başlamak eklem sertliğini azaltabilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınmak, ergonomik düzenlemeler yapmak ve ani, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak da ağrı kontrolünde etkili” dedi.
cumhuriyet.com
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Günlük hayatta baş ağrısı, kas ağrısı ya da ateş gibi şikayetlerde sıkça başvurulan ağrı kesiciler, masum gibi görünse de bilinçsiz kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Aygün Üstel, Parkinson hastalığının el titremesi ve hareketlerde yavaşlama gibi tipik belirtilerinden yıllar önce koku kaybı gibi bazı ipuçlarıyla kendini gösterebildiğini aktardı.
Akademik performansın zirveye çıkması gereken sınav dönemleri, öğrenciler için hem yoğun zihinsel faaliyet hem de yüksek stres yönetimi gerektiren süreçlerdir.
Uzmanlar, klasik ilaçların ötesinde "dil altı immünoterapi" yöntemiyle bağışıklık sistemini yeniden eğiterek kalıcı çözüm sağlanabileceği konusunda uyarıyor.
Dil ve Konuşma Terapisti İrem Çimen, çocuklarda görülen dil ve konuşma bozukluklarında erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.